• Νίκος Παπανικολάου

We hope you will enjoy the show


O Sgt Pepper και η μπάντα των μοναχικών καρδιών.


To 1966 ήταν μία περίεργη χρονιά για τους Beatles. Οι πρώτες τριβές μεταξύ των μελών της μπάντας είχαν αρχίσει, οι περιοδείες ήταν πιεστικές, η υστερία του κόσμου για να τους δει, πρωτόγνωρη. Απειλές κατά της ζωής τους, παράπονα των ιδίων για τον Brian Epstein, οι Fab Four ένιωθαν εξουθενωμένοι με το ρόλο του σούπερ σταρ.

Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου

Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, καθώς ο Paul McCartney γύριζε από τις διακοπές του, συνέλαβε μία ιδέα. Να κάνουν οι Beatles ένα άλμπουμ, στο οποίο θα παρίσταναν πως είναι μία φανταστική μπάντα και όχι οι Beatles. Ο Paul θεωρούσε πως το να παριστάνουν κάποιους άλλους και να μην είναι οι ίδιοι, θα απελευθέρωνε τη μπάντα μουσικά. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η μπάντα του κλαμπ των μοναχικών καρδιών του Sgt Pepper. Και μοιραία ένα από τα πιο εμβληματικά άλμπουμ των Beatles.

To άλμπουμ επηρεάστηκε από πολλά είδη μουσικής. Rock and roll, vaudeville, piano jazz, blues, avant-garde και ινδική κλασική μουσική, ήταν μερικά από αυτά. Οι εφημερίδες, βλέποντας τους Beatles να μην έχουν κυκλοφορήσει τίποτε καινούργιο για καιρό, θεωρούσαν πως η μπάντα στέγνωσε και πλέον έπνεε τα λοίσθια. Κάτι που έκανε τους Beatles να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, έχοντας πλήρη επίγνωση του αριστουργήματος που ηχογραφούσαν. Και αυτό οφειλόταν, κατά πολύ, στον Paul McCartney, ο οποίος αποδείχθηκε η βασική δύναμη της μπάντας στο άλμπουμ αυτό, αφού έγραψε περισσότερο από το μισό.

Ωστόσο η πουριτανική Αγγλία, όταν το άλμπουμ κυκλοφόρησε, απαγόρευσε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς να παίζουν αρκετά από τα κομμάτια του άλμπουμ, θεωρώντας πως κάνουν υπαινιγμούς για ναρκωτικά, κάτι που τόσο ο John Lennon όσο και ο Paul McCartney αρνήθηκαν. Άλλωστε οι φήμες σχετικά με το 'Lucy In The Sky With Diamonds', καλά κρατούν, μιας και οι περισσότεροι θεωρούν πως οι Beatles περιγράφουν έναν άνθρωπο υπό την επήρεια LSD.

Πολλοί ιστορικοί της εποχής, θεωρούν πως το Sgt Pepper’s Lonely Heart Club Band, είναι ένα άλμπουμ που έθεσε ανοιχτά το ζήτημα μιας πιο φιλελεύθερης και όχι τόσο πουριτανικής αντίληψης σχετικά με αρκετά θέματα της τότε κλειστής αγγλικής κοινωνίας. Οι Beatles ποτέ, ωστόσο, δεν είδαν το άλμπουμ αυτό ως μία μορφή τέχνης. Αν και ξεκάθαρα ήταν. Θέλησαν απλά να γράψουν κάτι διαφορετικό.

Μάλιστα, σχετικά με το μυθικό εξώφυλλο του άλμπουμ, όταν ο Paul ρωτήθηκε γιατί δε συμπεριλήφθηκε σε αυτό ο Elvis, ο ίδιος είπε πως ο Elvis, για εκείνους, ήταν πολύ πιο σημαντικός από οποιοδήποτε πρόσωπο εικονιζόταν στο εξώφυλλο αυτό. Ακόμα και από τους ίδιους.