• Νίκος Παπανικολάου

#watchlist: What Happened, Miss Simone?


Her story, her voice.


Αναμφίβολα υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μουσικούς όλων των εποχών. H Nina Simone, ωστόσο, υπήρξε και μία από τις πιο αμφιλεγόμενες μουσικές διάνοιες. Το ντοκιμαντέρ της Liz Garbus προσπαθεί να εξιστορήσει τη ζωή και την καριέρα της Nina Simone, προσπαθώντας παράλληλα να απαντήσει στο ερώτημα του τίτλου: "What happened, Miss Simone?".


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Ήταν η ψυχική υγεία της αιτία της μουσικής της ευφυίας ή ήταν ο λόγος που την περιέπλεξε; Μέσα από σπάνιες συνεντεύξεις, λόγια της ίδιας της Nina Simone, το ντοκιμαντέρ θέλει να αποτυπώσει την ιδιάζουσα προσωπικότητα μίας γυναίκας που προσπαθούσε να σταθεί στον καλλιτεχνικό χώρο της δεκαετία του '60, μέσω των μουσικών της ικανοτήτων και της δύναμης της, προσπαθώντας να ανοίξει το μονοπάτι στους μαύρους μουσικούς να βγουν στο προσκήνιο, κάτι που ως τότε όλοι φοβόντουσαν να κάνουν.


What Happened, Miss Simone?


Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο Sundance Film Festival και παραγωγός του είναι η κόρη της Nina Simone, Lisa Simone Kelly. Σε αυτό περιλαμβάνονται σπάνια αποσπάσματα της Nina Simone αλλά και συνεντεύξεις, τόσο από την κόρη της όσο και από φίλους και συνεργάτες της, οι οποίοι προσπαθούν να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ. Επιπλέον, το ντοκιμαντέρ έλαβε εξαιρετικές κριτικές από κοινό και κριτικούς ενώ παράλληλα ήταν υποψήφιο και για πολλά βραβεία.