#watchlist: Vinyl


Σκέψεις για την χαρά που πήραμε όλοι, αλλά τέλειωσε γρήγορα.


Αυτό το watchlist είναι λίγο διαφορετικό από τα άλλα. Θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάνα δυο πράγματα που έχω στο μυαλό μου για το Vinyl, την σειρά που μας έκανε να αισθανθούμε δικαιωμένοι που ζητούσαμε μια ζωή ένα λίγο παραπάνω μουσικοκεντικό τηλεοπτικό προϊόν από τα συνηθισμένα. Δικαίωση που κράτησε 10 επεισόδια, συμπεριλαμβανομένου και του πιλότου! Από το τέλος της πρώτης σεζόν κι έπειτα η διαχείριση του μέλλοντος της σειράς ήταν τόσο απογοητευτική, που μοιάζει πιο πολύ με τρολλάρισμα προς τους φανατικούς τηλεθεατές της.


Του Διαμαντή Λουδάρου


Για όσους δεν έχουν δει Vinyl:


Nα δείτε! Εκτός αυτού, καλό θα ήταν να μάθετε περί τίνος πρόκειται.


Η σειρά πραγματεύεται την ζωή του Richie Finestra (Bobby Cannavale), ενός Aμερικανοιταλού μουσικού παραγωγού, κύριου μετόχου μιας δισκογραφικής εταιρίας, οικογενειάρχη, πατέρα 2 παιδιών και κλασσικά αυτοκαταστροφικού, πιο rockstar κι απ’ τους rockstars! Ναρκωτικά, σεξ, μουσικές, repeat είναι κυρίως η κατάστασή του, παράλληλα όμως «τρέχουν» διάφορες ιστορίες πολύ ενδιαφέρουσες, με πολύ «ζουμί» και αναπόσπαστα επικεντρωμένες στην μουσική. Το οπτικό αποτέλεσμα είναι υπέροχο, σκηνικά, κοστούμια, μαλλιά, μακιγιάζ, όλα συντελούν σε μια πιστή απεικόνιση της Νέας Υόρκης του ’70.2 εκ των παραγωγών είναι οι Martin Scorsese και Mick Jagger που, όπως φαντάζεστε, ο ένας εγγυάται για το άριστο κινηματογραφικά αποτέλεσμα κι ο άλλος για τις μουσικάρες και τον ρεαλισμό στα γεγονότα που διαδραματίζονται στην σειρά.


Τον Φεβρουάριο του 2016 λοιπόν, το ΗΒΟ, το δίκτυο στο οποίο προβαλλόταν το Vinyl, ανακοίνωσε την συνεργασία με τους δημιουργούς της σειράς και για δεύτερη σεζόν. Ξαφνικά όμως τον περασμένο Ιούνιο η απόφαση άλλαξε και η σειρά ουσιαστικά κόπηκε. Η φήμη που επικρατεί για τον λόγο που τόσο άκομψα τερματίστηκε η συνεργασία ήταν τα γνωστά νούμερα. Με 700.000 τηλεθεατές περίπου μέσο όρο ανά επεισόδιο, κρίθηκε αποτυχημένη. Φυσιολογικό, καθώς το HBO έχει κακομάθει τόσα χρόνια με σειρές, όπως το Game Of Thrones, που κάνουν κατά μέσο όρο θεαματικότητες που πιάνουν οκταψήφια νούμερα θεατών. Έτσι λοιπόν, το πολλά υποσχόμενο τηλεοπτικό διαμαντάκι που έγινε αγαπημένο πολλών, αναγκαζόμαστε να το αποχωριστούμε, έχοντας μόνο δέκα επεισόδια να θυμόμαστε.


Η σκέψη που με απασχολεί περισσότερο είναι ποια θα ήταν η μοίρα του, αν δεν ήταν σε ένα τόσο δυνατό δίκτυο, όπως το ΗΒΟ. Φαίνεται το λιγότερο περίεργο που ακυρώθηκε μια παραγωγή επιμελημένη από Scorsese και Jagger, εγγυητές μιας σίγουρης επιτυχίας. Κατά την γνώμη μου η σειρά δεν πήρε όσο χρόνο άξιζε. Ίσως να μην έφταιγε η σειρά καθ’ εαυτή για τα σχετικά κακά νούμερά της. Ίσως έφταιγε το πρόγραμμά, ή και το κακό προμοτάρισμα του καναλιού. Όλα αυτά βέβαια είναι ενδεχόμενα, δημιούργημα του μυαλού ενός φανατικού της σειράς. Σε έναν μέσο Αμερικάνο τηλεθεατή η σειρά μπορεί να φάνταζε παλιομοδίτικη, ξεπερασμένη, με ρηχή θεματική και κιτς. Τι γίνεται όμως με το κοινό που την λάτρεψε; Και δεν μιλάμε για τους fans εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, γιατί εμείς παραπάνω ζημιά μπορεί να κάνουμε (πόσοι άραγε πληρώσαμε online ή δεν διαφύγαμε, τέλος πάντων, στην πειρατεία για να το δούμε;), παρά βοηθάμε. Φαντάζομαι ότι στις εκατοντάδες εκατομμύρια Αμερικάνων, ένα ικανοποιητικό ποσό ανθρώπων θα διασκέδαζε με το Vinyl, αν το project αντιμετωπιζόταν ως κορυφαίο. Επιστρέφοντας στην αρχική μου σκέψη, τι άραγε θα γινόταν αν μια πλατφόρμα τύπου Netflix αναλάμβανε την παραγωγή; Τι θα ήταν διατεθειμένο το Netflix να κάνει για να προωθήσει και να εδραιώσει ένα προϊόν τόσο διαφορετικό από τα άλλα, με τόσο καταξιωμένους δημιουργούς; Και σε τι σημείο θα έφτανε για να συνεργαστεί με τεράστια κεφάλαια του κινηματογράφου, όπως ο Scorsese, που θα το ανέβαζαν σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο από ότι ήδη είναι, προσθέτοντας και prestige, άλλα και ποιότητα;


Υποθέσεις που δεν θα απαντηθούν μάλλον ποτέ. Συμβόλαια και διάφορα νομικά εμπόδια ίσως απαγορεύουν στο Vinyl να βγει απ’ τα συρτάρια της HBO και να πάει αλλού. Anyway, κάθε φορά που βλέπω ή σκέφτομαι κάτι για το Vinyl και όση ώρα γράφω το κείμενο, πάντα καταλήγω σε ένα «κρίμα». Προσπαθώ να βρω και δεν τα καταφέρνω μια σειρά που να με έκανε να κολλήσω με μία μόνο σεζόν, ενώ δεν ήταν προορισμένη να τελειώσει έτσι. Νομίζω ούτε κι εσύ βρίσκεις. Κι εσύ που δεν την έχεις δει, έχεις χάσει ήδη πολύ χρόνο.