• Νίκος Παπανικολάου

#watchlist: The Rolling Stones - Shine A Light

Ενημερώθηκε: 30 Σεπτ 2020


53 χρόνια μετά τη μουσική τους γέννηση, οι Rolling Stones θεωρούνται, απόλυτα δίκαια, ένα από τα σημαντικότερα βρετανικά ροκ συγκροτήματα όλων των εποχών.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Θα δημιουργηθούν και θα γίνουν γνωστοί κατά τη δεκαετία του ’60, κατά τη διάρκεια της βρετανικής εισβολής. Με στοιχεία τόσο από το rock and roll αλλά και τα blues και με έναν σπουδαίο μουσικό για ηγέτη, τον Brian Jones, οι Stones θα αρχίσουν να γίνονται ολοένα και πιο γνωστοί. Το ταλέντο τους, η μουσική τους αλλά και η ιδιαίτερη περσόνα του Mick Jagger, άρχισαν να έχουν μεγάλη απήχηση στην αγγλική νεολαία.


Οι εφημερίδες αλλά και οι ατζέντηδες προσπάθησαν να πλασάρουν τους Rolling Stones ως το αντίπαλο δέος των Beatles και κάπως έτσι θα δημιουργηθεί αυτή η ιδιότυπη κόντρα σχετικά με το ποιος είναι η καλύτερη μπάντα, αδικώντας φυσικά και τις δύο πλευρές με τη σύγκριση αυτή.


Θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τους άλμπουμ, Aftermath το 1966, τρία χρόνια πριν την αποχώρηση του Brian Jones από τη μπάντα. Σκόπευε να δημιουργήσει μία νέα μπάντα, ωστόσο, στις 3 Ιουλίου του 1969, βρέθηκε νεκρός στην πισίνα του. Άλλο ένα μέλος του ιδιότυπου κλαμπ των 27αρηδων στη μουσική.


Στη πορεία των χρόνων, οι Rolling Stones θα γιγαντωθούν και θα γίνουν μία από τις σπουδαιότερες μπάντες όλων των εποχών. Με περισσότερα από 55 άλμπουμ και πουλώντας περισσότερα από 200 εκατομμύρια αντίτυπα, παγκοσμίως, θα εισαχθούν στο Rock and Roll Hall of Fame και το 2004, το περιοδικό Rolling Stone θα τους κατατάξει τέταρτους στην λίστα με τους εκατό σπουδαιότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών, μετά τους Beatles, τον Bob Dylan και τον Elvis Presley.


The Rolling Stones - Shine A Light


To 2008, o Martin Scorsese θα σκηνοθετήσει το ντοκιμαντέρ Shine Α Light, το οποίο γυρίστηκε στο Beacon Theater της Νέας Υόρκης το 2006, με συμμετοχές από τους Buddy Guy, Jack White και Christina Aguilera. Αν και τόσο απλό στη σύλληψη του, η ματιά του Scorsese, το αρχειακό υλικό και η ερμηνεία των Stones το βράδυ εκείνο, έκαναν το ντοκιμαντέρ αυτό ένα από τα καλύτερα που μπορεί να δει όποιος λατρεύει τους Stones και τη ροκ μουσική.