#watchlist: Sound City


Real to reel!


Τους περισσότερους από εμάς, ένα τραγούδι ή ένας δίσκος μας αφορά από την ημέρα κυκλοφορίας του και έπειτα. Ακροατές είμαστε άλλωστε. Καταναλώνουμε μουσική από το internet, από το ραδιόφωνο και όπου κι αν βρεθούμε, όπως κάνουν όλοι οι μουσικόφιλοι. Τι γίνεται όμως μια μέρα πριν κυκλοφορήσει μια μουσική δουλειά και τι γίνεται όλες αυτές τις εκατοντάδες άλλες μέρες που οι μουσικοί σπάνε τα κεφάλια τους μαζί με τεχνικούς και παραγωγούς μέσα σε ένα studio, το οποίο γίνεται κυριολεκτικά σπίτι τους, αφορά συνήθως πολύ λιγότερους. Ο Dave Grohl είπε να διευρύνει λοιπόν το κοινό που ασχολείται με το making of ενός δίσκου και να ενημερώσει περαιτέρω τους ήδη ενδιαφερόμενους για ένα από τα ιστορικότερα studio των Ηνωμένων Πολιτειών.


Του Διαμαντή Λουδάρου


Τα Sound City Studios δημιουργήθηκαν το 1969 στο Los Angeles, σε έναν χώρο που πριν άνηκε στην εταιρία Vox, μια από τις πιο αξιόλογες κατασκευάστριες ενισχυτών, κυρίως κιθάρας. Το studio στην αρχή το έτρεχαν οι Joe Gottfried και Tom Skeeter με όνειρο να ιδρύσουν κάποια στιγμή μια δισκογραφική εταιρία. Το studio σύντομα έγινε διάσημο για τον εξαιρετικής ποιότητας και πανάκριβο εξοπλισμό του που ως αποτέλεσμα έδινε έναν πολύ ξεχωριστό ήχο. Η λίστα με τους καλλιτέχνες που δούλεψαν εκεί μέσα από την δεκαετία του ’70 ως τα μέσα του ’90 ζαλίζει. Ακόμη και σήμερα βέβαια, αξιόλογοι μουσικοί το προτιμούν, κυρίως λόγω της αφοσίωσης των ανθρώπων του στον αναλογικό ήχο, κατά την διάρκεια μιας εποχής που τα ψηφιακά μέσα έχουν κατακλύσει την μουσική βιομηχανία. Αυτήν την αφοσίωση όμως την «πλήρωσε» την εποχή-μεταίχμιο από τον αναλογικό στο ψηφιακό ήχο, ποτέ όμως δεν έχασε την αίγλη του.


Sound City


Το Sound City είναι ένα ντοκιμαντέρ επιμελημένο και σκηνοθετημένο από τον Dave Grohl. Πραγματεύεται την ιστορία των studios με κεντρικά πρόσωπα το staff και τους καλλιτέχνες που ηχογράφησαν εκεί. Κάθε μουσικός, κάθε engineer, κάθε παραγωγός που του δίνεται ο λόγος στο φιλμ έχει μια πολύ ξεχωριστή ιστορία να πει. Μπροστά στον φακό παρελαύνουν οι Neil Young, Tom Petty, Stevie Nicks, Paul McCartney και πολλοί άλλοι μουσικοί που έχουν γράψει την δική τους ιστορία στο rock n' roll. Ως ντοκιμαντέρ είναι δομημένο πολύ καλά και από σκοπιά του χρονολογικού διαχωρισμού, αλλά και από θεματολογικής άποψης. Προσωπική παρατήρηση - παράπονο είναι η ελλιπής αναφορά στα 80’s. Αυτό μάλλον συνέβη λόγω της γνωστής απέχθειας του Grohl για το glam hair hard rock και όλο το attitude που επικρατούσε τότε. Είναι επίσης, πολύ σωστός ο τρόπος με τον οποίο οι ομιλητές εμβαθύνουν σε λεπτομέρειες, μέχρι ενός σημείου όμως, ώστε τα πάντα να γίνονται κατανοητά ακόμα και στον πιο αδαή από μουσική τεχνολογία. Οι μουσικές είναι όλες original. Θα ακούσεις πολύ ωραίες και αρμονικά δεμένες με το φιλμ μουσικές αν το δεις. Ο Grohl στην σκηνοθεσία παίρνει καλό βαθμό. Αν και είναι γνωστός «λίγο απ’ όλας» εδώ τα πήγε αρκετά καλά. Αν πορώνεσαι με χιλιάδες κουμπάκια, εκατοντάδες καλώδια και τεράστια δωμάτια που μυρίζουν άσχημα και δεν τα έχει δει ποτέ ήλιος, πρέπει να το δεις!