• Νίκος Παπανικολάου

#watchlist: Radiohead - Meeting People Is Easy


Τέλη Νοεμβρίου του 1998, ένα χρόνο αφού οι Radiohead κυκλοφόρησαν το εμβληματικό OK Computer, προβλήθηκε το Meeting People Is Easy.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Σκηνοθετημένο από τον Grant Lee, το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την εξαντλητική περιοδεία του γκρουπ για την προώθηση του OK Computer, η οποία ξεκίνησε από τη Βαρκελώνη και τελείωσε 104 συναυλίες αργότερα, στη Νέα Υόρκη. Το Meeting People Is Easy δεν εστιάζει τόσο στις σχέσεις των μελών της μπάντας, όσο στο πως αντιμετωπίζουν οι Radiohead τις συναυλίες, το γράψιμο των κομματιών, τις κριτικές, τις δισκογραφικές εταιρείες και τα ραδιόφωνα.


Το ενδιαφέρον στο ντοκιμαντέρ αυτό, είναι πως ακολουθεί τους Radiohead σε μία περιοδεία που τους έφτασε οριακά στη διάλυση και την εξάντληση. Ο Thom Yorke έπαθε νευρικό κλονισμό σε αυτή, ενώ το γκρουπ ένιωθε πως βρίσκεται στο ναδίρ ψυχολογικά. Είναι χαρακτηριστικό το πλάνο που ο Yorke διαβάζει ένα σημείωμα του Michael Stipe, το οποίο γράφει «Ι am not here and this is not really happening», προκειμένου να κάνει το μυαλό του να ξεφύγει από την παράνοια της περιοδείας ενώ το σημείωμα αυτό αποτέλεσε και το βασικό στίχο του 'How to Disappear Completely'.


Αν και δεν είναι το ντοκιμαντέρ που περιέχει όλη τη δισκογραφία του γκρουπ, αποτελεί ένα από τα πιο αληθινά ντοκιμαντέρ σχετικά με το πόσο μία τόσο πιεστική και εξαντλητική περιοδεία μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους στα όρια τους και να τους κάνει να τα ξεπεράσουν.