• Νίκος Παπανικολάου

#watchlist: Pearl Jam - Twenty


Είναι, αναμφίβολα, μία από τις μπάντες που άλλαξαν τη ροή της ροκ μουσικής από τη δεκαετία του ’90 έως και σήμερα.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Δημιουργήθηκαν στο Seattle το 1990, μετά την διάλυση των Mother Love Bone. Αποτέλεσαν και αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της grunge μουσικής, έχοντας πουλήσει, έως και σήμερα, περισσότερα από εξήντα εκατομμύρια αντίτυπα των άλμπουμ τους παγκοσμίως.


Το Ten, το οποίο κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1991, ήταν το άλμπουμ που τους απογείωσε. Με πολλά επιτυχημένα single από αυτό, όπως τα 'Jeremy', 'Even Flow' και 'Alive', έγινε 13 φορές πλατινένιο, όπως ήταν απόλυτα λογικό. Και δίκαιο προφανώς.


Ωστόσο, παρά την επιτυχία τους και τη φήμη τους, παρέμειναν πιστοί στα πιστεύω τους και αρνήθηκαν να συμβιβαστούν με τις απαιτήσεις της μουσικής βιομηχανίας, με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορήσουν βίντεο κλιπ για τα τέσσερα single του Vs, ενώ στην περιοδεία για την προώθηση του, οι Pearl Jam επέλεξαν να εμφανιστούν σε μικρότερους χώρους σε σχέση με αυτούς που θα μπορούσαν, άνετα, να γεμίσουν.


Μάλιστα, το 1994, αποφάσισαν να ακυρώσουν την προγραμματισμένη περιοδεία τους, λέγοντας πως δεν μπορούσαν να κρατήσουν τις τιμές κάτω από 20 δολάρια λόγω της πίεσης που δέχονταν οι διοργανωτές από το Ticketmaster για υψηλότερες τιμές, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά πως είναι μία μπάντα που σέβεται το κοινό της, τη μουσική της, τα πιστεύω της και δε συμβιβάζεται.


Pearl Jam – Twenty


Σκηνοθετημένο από τον Cameron Crowe, το Twenty, κυκλοφόρησε το 2011 και για τις ανάγκες του χρησιμοποιήθηκαν περισσότερες από 12.000 ώρες λήψης. Το ντοκιμαντέρ εξιστορεί την ιστορία του γκρουπ, από τη διάλυση των Mother Love Bone, τον πόλεμο τους ενάντια στο κατεστημένο της μουσικής βιομηχανίας, αλλά και την τραγωδία του Roskilde, το 2000, όταν 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 26 τραυματίστηκαν.


Αποτελεί ένα από τα πιο λεπτομερή ντοκιμαντέρ για τον βίο μίας από τις πιο ιδιαίτερες μπάντες που υπάρχουν εκεί έξω, ενώ είχε τεράστια επιτυχία σε όλες τις χώρες στις οποίες προβλήθηκε.