• Νίκος Παπανικολάου

#watchlist: Oasis - Supersonic


I need to be myself, I can't be no-one.


Όταν τη δεκαετία του '90, το ωστικό κύμα από την έκρηξη της britpop έφτασε σε όλο τον κόσμο, οι Oasis ήταν από τις μπάντες που προκάλεσαν το μεγαλύτερο μέρος της έκρηξης αυτής, μαζί με τους Blur και τους Pulp μεταξύ άλλων. Ωστόσο, αν και η δισκογραφία τους ήταν το ένα πράγμα που τους καθιέρωσε στη συνείδηση του μουσικού κοινού, οι ατελείωτοι τσακωμοί μεταξύ των αδερφών Gallagher, του Noel και του Liam, ήταν το άλλο. H μπάντα δημιουργήθηκε το 1991 στο Manchester και κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ, Definitely Maybe, τρία χρόνια αργότερα. Το 1995 θα κυκλοφορήσουν το σπουδαιότερο, ίσως, άλμπουμ τους, το (What's The Story) Morning Glory?, όταν η μάχη της britpop είχε ξεσπάσει για τα καλά, φέρνοντας στην επιφάνεια και καθιερώνοντας σπουδαία ονόματα της μουσικής όπως οι Blur, οι Pulp και οι Suede που πρωτοστάτησαν του κινήματος.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Μετά από επτά άλμπουμ, το 2009, ο Noel Gallagher ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τους Oasis μετά από έναν ακόμη έντονο τσακωμό που είχε με τον Liam, στα παρασκήνια ενός φεστιβάλ. Αυτή ήταν και η χαριστική βολή σε μία μπάντα, η οποία έμελλε να σημαδέψει μία ολόκληρη γενιά αλλά και μία εποχή που όλοι θυμούνται ακόμη με νοσταλγία. Παράλληλα, οι Oasis εκτός από μία σημαντική μπάντα, υπήρξαν και αρκετά εμπορικοί αφού έως και το 2009 είχαν καταφέρει να πουλήσουν περισσότερα από 70 εκατομμύρια αντίτυπα των δίσκων τους παγκοσμίως.


Supersonic


Το ντοκιμαντέρ Supersonic ξετυλίγει την ιστορία της μπάντας από τα χρόνια της δημιουργία της έως και την καθιέρωση της κατά την εποχή της britpop. Γυρισμένο από τον Matt Whitecross και έχοντας ως παραγωγούς τους Asif Kapadia και James Gay-Rees, περιλαμβάνει συνεντεύξεις από τα μέλη της μπάντας, ακυκλοφόρητα βίντεο από το αρχείο των Oasis αλλά και backstage υλικό ενώ αποτέλεσε ένα ντοκιμαντέρ που λατρεύτηκε τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς.