• Νίκος Παπανικολάου

#watchlist: Nirvana - Live At The Paramount

Ενημερώθηκε: 30 Σεπτ 2020


Grunge shot in 16mm film.


Γεννημένος το Φεβρουάριο του 1967, ο Kurt Donald Cobain θα αποδειχθεί ένας από τους ανθρώπους που συνέφερε καθοριστικά στην αναγέννηση της ροκ, σε μία εποχή που αυτή έδειχνε να ψυχορραγεί. Παιδί χωρισμένων γονιών από τα εφτά του, αυτό υπήρξε και το πρώτο σοβαρό πλήγμα στον ψυχισμό του. Έχοντας ως μόνη διέξοδο τη μουσική, ο Kurt κλείνεται στον σκοτεινό του κόσμο. Μία ηλεκτρική κιθάρα και το πείσμα να μάθε να παίζει τα πιο γνωστά riffs ήταν τα αίτια της γέννησης ενός από τους μεγαλύτερους ροκ μουσικούς όλων των εποχών.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Άρχες δεκαετίας '90, ο Cobain θα δημιουργήσει τους Nirvana. Θα βρεθεί στην ιδανική πόλη στο σωστό χρόνο. Το grunge έχει κάνει ήδη την εμφάνιση του και οι Nirvana θα αποτελούσαν το δυνατότερο της όπλο. Με σκληρά ακόρντα αλλά και μελωδικά συνάμα, οι Nirvana και ο Kurt Cobain έδειχναν να έχουν τις μουσικές απαντήσεις που ζητούσαν οι τότε νέοι της εποχής. Τη Generation X. Το 'Smells Like Teen Spirit' θα γίνει ύμνος μιας γενιάς και θα κάνει το κομμάτι ένα απο τα διαχρονικότερα. Το άλμπουμ που το περιλάμβανε, το Nevermind, θα γίνει, μοιραία, ένα από τα εμπορικότερα μέχρι και σήμερα.


Μερικά χρόνια αργότερα και όταν οι Nirvana είναι στο ζενίθ τους, ο Kurt θα βάλει τέλος στη ζωή του με μία καραμπίνα. Ο ίδιος έπεσε θύμα των δικών του ονείρων, τα οποία έγιναν τόσο γρήγορα πραγματικότητα που δε μπόρεσε να τα αντέξει. Σε συνδυασμό με την κατάθλιψη και των προβλημάτων του με τα ναρκωτικά, η είδηση του θανάτου του, όσο κι αν λύπησε τον κόσμο, φάνταζε μάλλον ως αναμενόμενη.


Δύο δεκαετίες μετά, και με τις θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το πως πέθανε ο Kurt να δίνουν και να παίρνουν, ο Kurt Cobain αλλά και οι Nirvana, θεωρούνται μουσικοί θρύλοι πλέον. Και απόλυτα δίκαια.


Nirvana Live At The Paramount


Το Live At The Paramount αποτελεί μία από τις πιο ιστορικές συναυλίες των Nirvana, την οποία έδωσαν στις 31 Οκτωβρίου του 1991. Θα είναι η μοναδική συναυλία της μπάντας που θα μαγνητοσκοπηθεί σε φιλμάκι 16mm. Μουσικά, αποτέλεσε ένα εξαιρετικό setlist, με μερικές από τις καλύτερες εκτελέσεις κομματιών που έχουν κάνει ποτέ οι Nirvana.