• Νίκος Παπανικολάου

#watchlist: Muse - HAARP


Ήταν το 1994, όταν τρεις τύποι από το Devon, οι Matthew Bellamy, Christopher Wolstenholme και Dominic Howard θα δημιουργούσαν τους Muse.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Το όνομα Muse, το εμπνεύστηκε ο Bellamy από τον καθηγητή καλλιτεχνικών του, Samuel Theoun. Ο δημοσιογράφος Mark Beaumont γράφει στη βιογραφία της μπάντας, ότι ήθελαν το όνομα να αντικατοπτρίζει την αίσθηση που είχε ο Matt ότι είχε καλέσει το συγκρότημα με τον ίδιο τρόπο που τα μέντιουμ καλούν πνεύματα σε περιόδους συναισθηματικής ανάγκης. Kαι κάπως έτσι ήταν, αλήθεια.


Το Muscle Museum ήταν το πρώτο EP που άρχισε να τους κάνει γνωστούς στο κοινό της Βρετανίας αλλά και στα μουσικά Μέσα. Θα φτάσει στο νούμερο 3 στο Indie Singles Chart και τράβηξε την προσοχή του βρετανικού μουσικού περιοδικού ΝΜΕ. Συνολικά, οι Μuse έχουν κυκλοφορήσει έξι άλμπουμ, τα Showbiz (1999), Origin of Symmetry (2001), Absolution (2003), Black Holes and Revelations (2006), The Resistance (2009), και το The 2nd Law (2012), ενώ ήδη έχουν ανακοινώσει την κυκλοφορία του έβδομου άλμπουμ τους, του Drones.


Οι Muse έχουν κερδίσει επίσης πολυάριθμα μουσικά βραβεία μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων πέντε MTV Europe Music Awards, πέντε Q Awards, οχτώ NME Awards, δύο Brit Awards, δυο βραβεία Best British Live Act, ένα MTV Video Music Award, τέσσερα Kerrang! Awards και ένα American Music Award ενώ ήταν υποψήφιοι για τρία Grammy, από τα οποία κέρδισαν αυτό για το Καλύτερο Ροκ Άλμπουμ, για το The Resistance. Μέχρι σήμερα, οι Muse έχουν πουλήσει περισσότερα από 18 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως.


Muse – HAARP


To ΗΑΑRP κυκλοφόρησε το 2008, και ήταν live άλμπουμ και DVD από τις συναυλίες που είχαν δώσει οι Muse στο Wembley του Λονδίνου, τον Ιούνιο του 2007. Συνολικά, 180.000 άνθρωποι βρέθηκαν στο Wembley για τις συναυλίες αυτές ενώ το NME χαρακτήρισε το άλμπουμ ως ένα από τα 40 καλύτερα όλων των εποχών.