#watchlist: Mr. Big - Back To Budokan


The technically gifted rock machine.


Πολλοί από εμάς δεν μπορούν καν να ξεχωρίσουν rock μπάντες των 80’s. Ποιος, που δεν ασχολείται με την σκηνή, μπορεί να ξεχωρίσει τους Poison από τους Warrant και τους Firehouse; Ελάχιστοι έως κανείς! Στα τέλη της δεκαετίας όμως εμφανίστηκε μια μπάντα που στα μαλλιά και στα ντυσίματα, ακόμα και στον ήχο και τις παραγωγές τους, ίσως να έφερναν λίγο σε glam rock, δεν είχαν όμως καμιά σχέση! Οι Mr.Big, με μουσικούς masterminds τους Billy Sheehan στο μπάσο και τον Paul Gilbert στην κιθάρα, προσθέτουν τεχνική και μουσικότητα σε ένα είδος, το οποίο σίγουρα δεν φημιζόταν γι’ αυτά τα στοιχεία! Αυτό το καθόλου ευκαταφρόνητο επίτευγμά τούς τους ενέταξε σε μια πολύ «κλειστή» κάστα μουσικών, εκείνων που έβαλαν το κάτι παραπάνω, από μουσικολογικής και παικτικής άποψης, σε κομμάτια που κατέληξαν να παίζουν ολημερίς στο ραδιόφωνο. Σεβασμός σ’ αυτούς τους ανθρώπους που μας μόρφωσαν λίγο παραπάνω!


Του Διαμαντή Λουδάρου


Οι Mr. Big δημιουργήθηκαν το 1988 στο Λος Άντζελες από τους Sheehan / Martin, ενώ αργότερα στο σχήμα εντάχθηκαν οι Gilbert / Torpey. H δισκογραφική τους πορεία ξεκινά το 1989 με το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους. Από τότε ως το 2001 είχαν κυκλοφορήσει έξι ολοκληρωμένες δισκογραφικές δουλειές. Το 1999 ο Gilbert αποχώρησε και αντικαταστάθηκε από τον επίσης παιχταρά Richie Kotzen ως το 2001, οπότε και η μπάντα διαλύθηκε. Στις 13 Μαΐου 2008, η σύνθεση των Gilbert / Sheehan / Torpey / Kotzen βρέθηκε επί σκηνής στο House Of Blues του Λος Άντζελες, παίζοντας το 'Daddy, Brother, Lover, Little Boy' και την διασκευή στο '30 Days In The Hole' των Humble Pie. Λίγες ημέρες αργότερα, αποφάσισαν να επικοινωνήσουν με τον Martin για μία επανένωση της αρχικής σύνθεσης των Mr. Big. Η επίσημη ανακοίνωση της αναδημιουργίας του συγκροτήματος ήρθε στις 1 Φεβρουαρίου 2009, με σκοπό τον εορτασμό της εικοστής επετείου του πρώτου τους δίσκου. Από την επανένωση κι έπειτα κυκλοφόρησαν τρία άλμπουμ με τελευταίο το φετινό Defying Gravity. Η μπάντα, αν και αμερικάνικη, δεν γνώρισε ποτέ επιτυχία τόσο μεγάλη εντός των Πολιτειών, όση στην Ιαπωνία. Λατρεύτηκαν από τους Ιάπωνες, φτάνοντας αρκετές φορές στο νούμερο ένα των ιαπωνικών charts.


Back To Budokan


Η συναυλία έλαβε χώρα στο θρυλικό Budokan, στο Τόκιο της Ιαπωνίας, στις 20 Ιουνίου του 2009, ενώ το DVD κυκλοφόρησε λίγο αργότερα την ίδια χρονιά. Το set είναι τεράστιο, κρατάει 150 λεπτά και περιέχει κομμάτια από όλη την πορεία τους. Η μπάντα σε τρελή φόρμα, με εντυπωσιακά σόλο και τζαμαρίσματα μεταξύ των κομματιών. Το κέφι τους αποτυπώνεται ακόμα και στις εκφράσεις των προσώπων τους! Το venue βοηθάει πολύ στο να δημιουργηθεί ένα τρομερό συναυλιακό κλίμα, όπως και η αρκετά μεγάλη σκηνή που δίνει ελευθερία κινήσεων στους μουσικούς, οι οποίοι, αραιά και που, παρ’όλα τα χρόνια που τους «βάραιναν» το 2009, τρέχουν δεξιά - αριστερά, θυμόμενοι τα ροκσταριλίκια της νιότης τους. Η σκηνοθεσία λιτή, ουσιαστική, κατάλληλη για ένα rock live, βοηθά και αυτή στην αποτύπωση της αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας μεταξύ κοινού - μπάντας! Από τα καλύτερα rock live DVDs!