#watchlist: Linkin Park - Living Things +


Όταν οι Linkin Park άλωσαν το Βερολίνο!


Εκεί που ήμασταν έτοιμοι, πακεταρισμένοι για διακοπές, σκάει σαν κεραυνός εν αιθρία η είδηση της αυτοκτονίας του Chester Bennington κι αμέσως όλων όσων γνωρίζουμε το έργο των Linkin Park, το μυαλό μας γύρισε πίσω στις μακρινές αρχές των 00’s. Πέραν του τραγικού του συμβάντος και προσπαθώντας να επικεντρωθούμε στο καθαρά καλλιτεχνικό, γίνεται ξεκάθαρο πως οι Linkin Park είχαν αφήσει τα καλά τους χρόνια αρκετά πίσω, είτε επειδή τους «μάσησε» η μουσική βιομηχανία, είτε επειδή η ίδια η μουσική τους ξεπέρασε. Στα χρόνια τους όμως ήταν ακραία πρωτοπόροι και ποιοτικοί. Το δέσιμο του σκληρού, nu metal ήχου με στοιχεία ηλεκτρονικής και rap ήταν κάτι πολύ μοναδικό. Τόσο μοναδικό που το είχε εκτιμήσει και ο μη μυημένος τότε δεκάχρονος Διαμαντής κι ας κορόιδευε τον όντως παράξενο τίτλο Meteora του δίσκου... Κακά τα ψέμματα, ένα κομμάτι του 00’s εαυτού μας, έκλαιγε με λυγμούς για τον χαμό του Bennington.


Γράφει ο Διαμαντής Λουδάρος


Οι Linkin Park δημιουργήθηκαν το 1996 στα Agoura Hills της California από τους Mike Shinoda, Rob Bourdon, Brad Delson. Μετά από πολλές ανακατατάξεις το line-up που αργότερα θα συμμετείχε στο ντεμπούτο άλμπουμ διαμορφώθηκε το 1999 με τους Christner, Bennington να συμπληρώνουν την μπάντα. Το Hybrid Theory κυκλοφόρησε το 2000 και δίκαια θεωρείται ένα από τα πιο πετυχημένα debut albums. Πούλησε περίπου 4,8 εκατομμύρια αντίτυπα και περιείχε singles του έφτασαν σε υψηλές θέσεις στα charts. Το 2003 κυκλοφορεί το Meteora, η καλύτερη δουλειά τους, βγάζοντας υπερβολικά πολλά singles και κατατάσσοντάς τους πλέον στις κορυφαίες μπάντες της εποχής. Συνολικά, ως και φέτος έχουν κυκλοφορήσει επτά LPs, ξεπερνώντας σε πωλήσεις παγκοσμίως τους 100 εκατομμύρια δίσκους. Είναι επίσης βραβευμένοι με δύο Grammys και έχει χαρακτηριστεί από το γνωστό rock περιοδικό Kerrang! η καλύτερη rock μπάντα της εποχής μας.


Living Things+


Το συγκεκριμένο είναι το ενδέκατο DVD των Linkin Park. Κυκλοφόρησε επίσημα στις 22 Μαρτίου του 2013 και το περιεχόμενό του κινηματογραφήθηκε στα πλαίσια του live της μπάντας στο Admiralpalast του Βερολίνου στις 5 Ιουνίου του 2012. Μέσα στα ονόματα των παραγωγών, φυσικά ξεχωρίζει εκείνο του κορυφαίου Rick Rubin, ο άνθρωπος που ό,τι πιάνει, γίνεται χρυσός! Η άριστη δουλειά του αρχικά φαίνεται στο ηχητικό αποτέλεσμα.Ο ήχος των Linkin Park είναι δύσκολα διαχειρίσιμος από ηχολήπτες και παραγωγούς,γιατί μόνιμα έχει πολλή πληροφορία: Βαριές κιθάρες, ψηφιακά effects, scratches, loops και γενικότερα οι ενορχηστρωτικές επιλογές τους κάνουν «κόλαση» την δουλειά των τεχνικών. Είναι πολύ εύκολο ένα τέτοιο σύνολο να βγει υπερβολικά κουραστικό και σε μορφή «βαβούρας». Ο Rick Rubin και οι συνεργάτες του λοιπόν, got the job done κι ο ήχος είναι κρύσταλλο! Η κινηματογράφηση είναι όμορφη, λιτή, αν και πολυκάμερη με τα φώτα να βοηθούν πολύ στο να σε βάλουν στην φάση. Το μικρό σχετικά stage βοηθά στα πιο κοντινά πλάνα και στην κάλυψη της «δράσης» πάνω στην σκηνή. Το Living Things+, τουλάχιστον στα μάτια μου, ξεχωρίζει μεταξύ των DVD του συγκροτήματος, λόγω του all-around setlist του και της παραγωγής του. Η καλύτερη επιλογή για να γουστάρεις με Linkin Park στο σπίτι σου!