#watchlist: Eagles of Death Metal: Nos Amis (Our Friends)Το μαύρο βράδυ του Νοέμβρη στο Παρίσι.


Ήταν 13 Νοεμβρίου του 2015, όταν στο θέατρο Bataclan, στην Boulevard Voltaire στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού, οι Eagles of Death Metal έπαιζαν για ένα κοινό περίπου 1.500 ατόμων. Περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της συναυλίας, τέσσερις μαυροντυμένοι άνδρες με αυτόματα όπλα μπήκαν στην αίθουσα και δευτερόλεπτα αργότερα επιτέθηκαν κατά του πλήθους με πυροβολισμούς και χειροβομβίδες. Η επίθεση διήρκεσε περίπου 20 λεπτά. Περίπου στις 00:15, η αστυνομία ξεκίνησε επίθεση στο θέατρο, μετά από αναφορές ότι οι επιτιθέμενοι είχαν αρχίσει να δολοφονούν τους ομήρους. Η κατάσταση ομηρίας έληξε στις 00:58 με τον θάνατο των ενόπλων και την απελευθέρωση των ομήρων. Οι αρχικές αναφορές της αστυνομίας ανέφεραν ότι ο εκτιμώμενος αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου 100, ωστόσο, η καταμέτρηση αναθεωρήθηκε αργότερα σε 87. Μία προμελετημένη μαζική δολοφονία από το Ισλαμικό Κράτος με φανερή συμβολική σημασία, καθώς θέλησαν να χτυπήσουν τον ίδιο τον πολιτισμό, μετατρέποντας τα μέρη της πόλης στα οποία ευδοκιμούσε η χαρά, όπως ποδοσφαιρικά στάδια, καφέ, εστιατόρια και συναυλιακούς χώρους σε μνημεία φόβου και θανάτου. Ήθελαν νεκρούς, ήθελαν τρόμο στις ψυχές των Γάλλων και κατ’ επέκταση όλων των Ευρωπαίων, κάτι που κατάφεραν ως ένα σημείο.


Του Διαμαντή Λουδάρου


Οι πρώτες επιθέσεις έγιναν στις οδούς Bichat και Alibert, κοντά στο Κανάλι Σαιν-Μαρτέν, στο 10ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού. Οι επιτιθέμενοι πυροβόλησαν τα άτομα που βρίσκονταν έξω από ένα καφέ-μπαρ, περίπου στις 21:20 τοπική ώρα. Έπειτα πέρασαν την Rue Bichat και επιτέθηκαν στο εστιατόριο Le Petit Cambodge (Μικρή Καμπότζη), δολοφονώντας έντεκα άτομα. Στη συνέχεια, πυροβολισμούς δέχθηκαν τα άτομα στην ταράτσα του ιταλικού εστιατορίου La Casa Nostra, στην Rue de la Fontaine-au-Roi, από ένα άνδρα με πολυβόλο. Ο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού ανάφερε πως σε αυτό το σημείο υπήρξαν πέντε νεκροί.


Κοντά στο Σταντ ντε Φρανς, στο προάστιο Σαιν-Ντενί, σημειώθηκαν τρεις εκρήξεις με αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε θανάτους. Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν από έκρηξη σε ένα μπαρ κοντά στο γήπεδο περίπου στις 21:30, είκοσι λεπτά μετά την έναρξη ενός φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γαλλίας και της Γερμανίας, τον οποίο παρακολουθούσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολλάντ. Σε ένα άλλο σημείο του Παρισιού, δύο επιτιθέμενοι πυροβόλησαν για μερικά λεπτά προς τη βεράντα του La Belle Équipe, ενός εστιατορίου στην οδό rue de Charonne, στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού, περίπου στις 21:50. Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι από τα πυρά των ενόπλων σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι.


Nos Amis


Στις 13 Νοεμβρίου του 2015, από τα 129 θύματα εκείνης της νύχτας, τα 89 ήταν στην συναυλία των Eagles of Death, στο θέατρο Bataclan. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στην μπάντα, η οποία ανακαλεί της εμπειρίες της πριν και μετά το συμβάν και δευτερευόντως εμβαθύνει στις σχέσεις μεταξύ Hughes - Homme καθώς επίσης και τις σχέσεις του συγκροτήματος με το αφοσιωμένο κοινό του. Το φιλμ εμπεριέχει επίσης μαρτυρίες παρευρισκομένων στην συναυλία που επιβίωσαν, εκτεταμένο backstage υλικό και συνεντεύξεις των The Edge και Bono των U2, οι οποίοι βρίσκονταν στο Παρίσι την ημέρα των επιθέσεων. Την παραγωγή υπογράφει η HBO Documentary Films, ενώ το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε πρώτη φορά μέσα στο 2017 στο HBO.