• Νίκος Παπανικολάου

#watchlist: Amy Winehouse - I Told You I Was Trouble: Live In London


Αποτέλεσε μία από τις σπουδαιότερες φωνές της σύγχρονης γενιάς και μία από τις εκκεντρικότερες παρουσίες στο χώρο της μουσικής, ωστόσο έφυγε από τη ζωή πολύ σύντομα.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Αν και έχουν περάσει, σχεδόν, τέσσερα χρόνια από τον θάνατο της, η Amy Winehouse υπήρξε ο άνθρωπος που κατάφερε να περάσει στη νεότερη γενιά, με επιτυχία, είδη όπως soul, blues, reggae και jazz. Με τρία υπέροχα άλμπουμ στο ενεργητικό της, το Frank του 2003, το εμβληματικό Back To Black του 2006 και Lioness: Hidden Treasures του 2011, το οποίο κυκλοφόρησε μετά τον θάνατο της. Από μικρή στον χώρο της μουσικής, το αστέρι της Winehouse δεν άργησε να λάμψει και να φτάσει πολύ ψηλά. Στα 13 της ξεκίνησε να γράφει μουσική μόνη της, ενώ αποβλήθηκε από το μουσικό σχολείο στο οποίο πήγαινε, λόγω μίας τρύπας που έκανε στη μύτη.


Ο τότε σύντροφος της Winehouse, Tyler James, ήταν ο άνθρωπος που έστειλε demo της Winehouse σε δισκογραφικές και, επί της ουσίας, ο λόγος που η Winehouse έκανε αυτή την καριέρα. Θα υπογράψει στη δισκογραφική του Simon Fuller και έπειτα στην Island/Universal. Η ιδιαίτερη εμφάνιση της, ήταν αυτό που κέντρισε τους πάντες, ξέχωρα από τη φωνή της. Άλλωστε η Amy είχε μεγάλη αδυναμία στο στυλ της δεκαετίας του '50 και στα συγκροτήματα της συγκεκριμένης εποχής.


I Told You I Was In Trouble: Live In London


Μαγνητοσκοπήθηκε το 2007, στη συναυλία της Amy Winehouse στο Shepherd's Bush Empire του Λονδίνου. Πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες εμφανίσεις της Winehouse, όταν η ίδια μεσουρανούσε και βρισκόταν στα καλύτερα της, αλλά και ένα κειμήλιο του να δούμε πόσο σπουδαία ερμηνεύτρια υπήρξε, όταν δεν παρασυρόταν από τις αδυναμίες της, οι οποίες της στέρησαν τη ζωή και, δυστυχώς, έκαναν πολύ κόσμο να ξεχάσει το πλούσιο ταλέντο της.