#watchlist: Amy


The Girl Behind The Name.


Αισθάνεσαι πολύ παράξενα, όταν συνειδητοποιείς ότι ένας καλλιτέχνης, η Amy Winehouse στην προκειμένη περίπτωση, έχει καταφέρει να φτάσει τόσες πολλές «κορυφές» σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Έζησε 27 μόλις χρόνια, αλλά είχε τόσο ταλέντο και τόσο μεγάλο χάρισμα που κατόρθωσε να αφήσει «φαρδιά –πλατιά» την υπογραφή της στην μουσική, σε μια εποχή μάλιστα που δεν έβγαιναν, ή δεν προβάλλονταν, μουσικά ταλέντα τέτοιου βεληνεκούς. Όπως έχει δείξει η ιστορία όμως, τέτοιου είδους και μεγέθους αστέρια, τους «καταναλώνουν» οι αδυναμίες τους μέχρι τέλους.


Του Διαμαντή Λουδάρου


H Amy Jade Winehouse γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1983 στο Southgate του Λονδίνου. Άρχισε να ασχολείται φανατικά με την μουσική από την ηλικία των 10 ετών, έχοντας μια κλίση προς την jazz λόγω των ακουσμάτων της οικογενείας της. Σε πολύ μικρή ηλικία, γύρω στα 14, δούλεψε επαγγελματικά ως μουσικός συμμετέχοντας σε ένα jazz group ως τραγουδίστρια. Μετά από πολλά χρόνια τριβής και σχέσης αγάπης με την μουσική, ήρθε η πρώτη της σόλο δισκογραφική δουλειά, με τίτλο Frank τον Οκτώβριο του 2003. Το άλμπουμ είχε κυρίως τζαζ ύφος. Απέσπασε καλές κριτικές, χωρίς όμως καμία παραπάνω διάκριση. Το 2006 έρχεται το masterpiece της, δεύτερος και τελευταίος της δίσκος, Back to Black. Πείσθηκε να ανάμειξη mainstream στοιχεία στο ύφος της και η καριέρα της εκτοξεύθηκε! 6 υποψηφιότητες Grammy, από τα οποία κερδίζει τα 5, κάνοντάς την την πρώτη γυναίκα που κατακτά τόσα βραβεία σε μια βραδιά και την πρώτη Βρετανίδα καλλιτέχνιδα που κερδίζει πέντε Grammy. Λίγο αργότερα στην ζωή της ξεκίνησε η «κατηφόρα», παραδόθηκε στις εξαρτήσεις και στα προβλήματα υγείας της και στις 23 Ιουλίου του 2011 βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Λονδίνο. Αιτία θανάτου, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, έπειτα από περίοδο αποτοξίνωσης.


Amy - The Girl Behind The Name


Το φιλμ είναι μια συλλογή από κλιπάκια, κυρίως ερασιτεχνικά τραβηγμένα, πολύ καλά μονταρισμένα όμως, από την ζωή της Winehouse. Από μικρό κορίτσι ως τις δόξες και το τέλος της. «Χτενίζει» την προσωπική της ζωή παράλληλα με την μουσική της καριέρα και εξηγείται σε πολλά σημεία, κυρίως από την ίδια, πώς αυτά τα δυο συνδέονται σε επίπεδο επιρροής και έμπνευσης. Κινηματογραφικά, έχει μια πολύ ιδιαίτερη ομορφιά. Στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, φαίνεται όμορφο να βλέπεις έναν καλλιτέχνη σε self-shot βιντεάκια να σου λέει τα δικά του. Δεν το συναντάς και συχνά! Οι μουσικές στο film είναι δικές της, καθώς και μουσικές που πρέπει να ακούσεις για να αντιληφθείς τα γούστα της, από τι επηρεαζόταν και σε τι μουσικές «μεταφράζονταν» οι ψυχολογικές της καταστάσεις. Σε κάποιες στιγμές το story γίνεται υπεραναλυτικό και έχει εικόνες που ίσως να μην ήθελες να δεις είτε γιατί θα σου φανούν σκληρές, ή ανούσιες ή και τελείως αποκρουστικές. Εκεί όμως «κρύβεται» και η ομορφιά του, στον ακατέργαστο ρεαλισμό. Αν είσαι φαν της μουσικής της, γιατί δεν το έχεις δει ακόμα; Κι αν δεν είσαι, δες το για να γίνεις!