#TurnItUp: The Stooges - Fun House


Είναι punk, είναι avant-garde, είναι jazz. Βούτηξαν στην χαώδη άβυσσο της γκρούβας ενώ οι Rolling Stones κοίταζαν σαστισμένοι, ήπιαν από το απαγορευμένο ποτήρι της ζωτικότητας που οι Beatles αρνήθηκαν, αγόρασαν λίγη από την ψυχή του διαβόλου και άσκησαν τη μαύρη μαγεία του rock’n’roll. Το 1970, οι Stooges κυκλοφορούν το Fun House.


Βρισκόμαστε στο Detroit, και σε μία περίοδο κατά την οποία το status quo κλονίζεται συθέμελα. Η ανεργία χτυπάει ταβάνι, η μεσοαστική τάξη εγκαταλείπει την πόλη και τον έλεγχο καταλαμβάνουν οι συμμορίες όπλων και ναρκωτικών. Κάπου στα προάστια, ο Iggy, o Dave Alexander και τα αδέρφια Asheton αφουγκράζονται την δυσωδία που αποπνέει η πόλη, παρατηρούν την ανεξέλεγκτη, πλέον, διαφθορά των τοπικών αρχών, ενώ, παράλληλα, η καθημερινότητα μοιάζει ολοένα και πιο αβάσταχτη. Έτσι, απορροφώντας τους κραδασμούς μετατρέπουν όλη αυτή τη μουντή δυστοπία σε τέχνη και, μέσω του Fun House, που δεν είναι καθόλου fun, φωνάζουν για την κοινωνική βρώμα που οδηγεί απευθείας στον βούρκο.


Ο στόχος μοναδικός, απλός, μα δύσβατος. Η εκτέλεση οφείλει να είναι ωμή, στεγνή και η διαύγειά της να ξεπροβάλλει ξεκάθαρη μέσα από την ομιχλώδη σύνθεση. Το αρχικό, αποστειρωμένο σχέδιο ηχογράφησης δεν δουλεύει. Η μπάντα πρέπει να παίξει μαζί, οι ενισχυτές να έρθουν αντικριστά, ο Iggy να πετάξει το πολυτελές στουντιακό μικρόφωνο και οι ηχομονώσεις να ξηλωθούν. Το Fun House ηχογραφείται ως ζωντανό άλμπουμ και οι παρεμβάσεις στην μίξη είναι μετρημένες στο ένα χέρι. Όπως μια ζωγραφιά που ολοκληρώνεται και εκ των υστέρων, ο δημιουργός παρατηρεί τις αστοχίες ανήμπορος να τις διορθώσει, έτσι και οι Stooges δημιούργησαν αυτό το ελαττωματικό αριστούργημα. Το τέλειο μέσα από τις ατέλειες του.


Πρωτόγονο, απρόβλεπτο, επικίνδυνο. Κάποιοι δίνουν στον δίσκο την ταμπέλα του proto-punk, ωστόσο, αυτό ακούγεται αρκετά περιοριστικό. Ναι μεν, το κιθαριστικό κομμάτι, και γενικότερα, η σύνθεση είναι απλοϊκή, η ερμηνεία του Iggy και το αλλοπρόσαλλο σαξόφωνο του Steve Mackay, δε, δίνουν έναν αβανγκαρντικό τόνο που καθιστούν το Fun House ένα punk jazz, ή ορθότερα, jazz punk κόσμημα. Ξεκινώντας από το καθηλωτικό ατμοσφαιρικό, καθαρόαιμο rock’n’roll 'Down On The Street' και μεταπηδώντας στο αργόσυρτο, ναρκωτικό 'Dirt', οι Stooges φτάνουν και καταλήγουν σε μία από τις πιο ολοκληρωμένες κορυφώσεις με την παρανοϊκή ιδιοφυία του 'L.A. Blues'.


Αν μιλάμε για βινύλια που ακούς ξανά και ξανά και κάθε φορά ανακαλύπτεις καινούρια, πρωτόγνωρα συναισθήματα, τότε το Fun House μπαίνει σίγουρα στην κουβέντα. Αν, πάλι, μιλάμε για τον κορυφαίο punk δίσκο, τότε ας γίνουμε πιο ελαστικοί για να το συμπεριλάβουμε. Γιατί μπορεί οι Ramones να έδωσαν δομή και υπόσταση στο είδος, όμως οι Stooges ήταν αυτοί που έβαλαν τα μπαχαρικά.

Original Release Date | July 7, 1970


Label | Elektra

Producer | Don Gallucci


Running Time | 36:35

Tracklist

A1. Down On The Street A2. Loose A3. T.V. Eye A4. Dirt B1. 1970 B2. Fun House B3. L.A. Blues