#TurnItUp: Sleep - Dopesmoker


Στην αρχή, είπανε ότι θέλουμε να το κυκλοφορήσουμε, μετά είπαμε ότι εμείς δεν θέλουμε και μετά αυτοί είπανε ούτε κι εμείς θέλουμε, ναι αλλά μετά εμείς θέλαμε και αυτοί είπανε τότε θέλουμε κι εμείς. Η ιστορία πίσω από τον μύθο ενός από τα πιο πρωτότυπα και αλλόκοτα concept άλμπουμ που τυπώθηκαν ποτέ.


1995, Σαν Φρανσίσκο. Οι Sleep, τρία χρόνια μετά το ντεμπούτο τους, Holy Mountain, φιγουράρουν ως το πλέον κορυφαίο σχήμα στο χώρο της doom metal και αποφασίζουν να δουλέψουν πάνω σε ένα κομμάτι διάρκειας μιας ώρας, το οποίο και θα αποτελέσει έναν αυτοτελή δίσκο. Ουσιαστικά, το Dopesmoker θα πρόκειται για μια ωδή, ή καλύτερα ένα έπος λόγω της έκτασής του, στην μαριχουάνα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η τότε δισκογραφική του συγκροτήματος θα διαφωνήσει με το όλο εγχείρημα, καθώς δεν διακρίνει ότι αυτή η δουλειά θα είναι κερδοφόρα. Το Dopesmoker μπαίνει στην κατάψυξη. Ακολουθούν μηνύσεις επί μηνύσεων, με την δισκογραφική να κατηγορεί τους Καλιφορνέζους ότι σπαταλούν τα χρήματα της παραγωγής για την αγορά κάνναβης και, μετά κόπων και βασάνων, οι Sleep απελευθερώνονται από το συμβόλαιο για να αφοσιωθούν στην ηχογράφηση της κεντρικής τους ιδέας.


Η υπόθεση “ηχογράφηση” αποδεικνύεται εξοντωτική και δαιδαλώδης. Αρχικά, τα μέσα της εποχής δεν επιτρέπουν την συνεχόμενη μαγνητοφώνηση, μιας και οι κασέτες έχουν περιορισμένη χωρητικότητα, διάρκειας 22 λεπτών. Έτσι, η σύνθεση θα έπρεπε να επεξεργαστεί αναλόγως με τα απαραίτητα διαλείμματα για την ομαλή εκτέλεση του κομματιού. Επιπλέον, είναι τέτοια η δυναμική από τον βόρβορο των riff που οι ενισχυτές δεν αντέχουν να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο, οπότε, ήταν επιτακτική η ανάγκη εύρεσης του κατάλληλου χώρου για την διεξαγωγή των ηχογραφήσεων. Τέλος, και σαν να μην έφταναν όλες οι τεχνικές δυσκολίες, το σκληροπυρηνικό τρίο έχει να εμπεδώσει και να αφομοιώσει έναν τεράστιο όγκο μουσικής πληροφορίας, μιας και το Dopesmoker πρέπει να έχει συνεχή ροή.


Η επίπτωση που θα φέρει η ανυπολόγιστη χρήση κάνναβης - υπάρχουν διάφορες ακραίες εικασίες για το ποσό - θα είναι τεράστια. Στην τελική, η απόλυτη έμπνευση για το άλμπουμ θα βάλει τροχοπέδη στην ολοκλήρωσή του. Μήνα σε μήνα, το παίξιμο θα γίνει πιο αργό και βαρύ, με την καινούρια δισκογραφική να πιέζει για ένα τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, τέσσερα χρόνια μετά την είσοδο στο στούντιο, οι Sleep θα κυκλοφορήσουν το άλμπουμ ορόσημο, μετά το Black Sabbath Vol.4, της doom metal μουσικής.


Πέρα από τις διθυραμβικές κριτικές που θα ακολουθήσουν, το Dopesmoker θα αναγεννήσει την stoner, όπως την δίδαξαν οι Sabbath και οι Kyuss, ενώ θα γίνει πηγή έμπνευσης για μεγάλους σκηνοθέτες, όπως ο Jim Jarmusch, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει εκτενή αποσπάσματα του δίσκου στην ταινία του Broken Flowers. Η παρακαταθήκη που θα αφήσει το μνημειώδες εγχείρημα των Sleep θα ξεπεράσει τα μουσικά όρια, καθώς θα κατορθώσει να επεκτείνει τα τότε γνωστά σύνορα της αντίληψης και της δημιουργικότητας.


Σε καμία περίπτωση το Dopesmoker δεν είναι ένα εύπεπτο έργο. Δεν είναι για όλα τα αυτιά. Ωστόσο, τόσο για το ιστορικό background, όσο, και ακόμα περισσότερο, για το περιεχόμενό του, ειδικά για τους οπαδούς του είδους, αποτελεί ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για τη συλλογή των βινυλίων.


Original Release Date |February 2, 1999


Label | Rise Above / The Music Cartel

Producer | Sleep


Running Time | 75:09


Tracklist

1. Dopesmoker

2. Holy Mountain