#TurnItUp: Sixto Rodriguez - Cold Fact

Ενημερώθηκε: 20 Νοε 2020


Σε αυτή την μοναδική, σχεδόν απίστευτη ιστορία, πρωταγωνιστής είναι ένας Μεξικανός μετανάστης δεύτερης γενιάς στο Ντιτρόιτ της δεκαετίας του ‘70. Οικοδόμος στο επάγγελμα, κιθαρίστας στον ελεύθερό του χρόνο, ο Rodriguez κυκλοφόρησε μόλις δύο άλμπουμ στην σύντομη μουσική του καριέρα.


Στο ντεμπούτο του, Cold Fact, συναντάμε μερικά από τα κλασσικότερα, πλέον, κομμάτια της folk rock μουσικής, όπως το 'Sugar Man', το 'I Wonder' και το 'Hate Street Dialogue'. Κομμάτια που όλοι κάποια στιγμή έχουμε ακούσει στο ραδιόφωνο, σε σειρές και κινηματογράφο, ωστόσο, πολλοί αγνοούσαμε τον δημιουργό.


Θα περιμέναμε, λοιπόν, επιστρέφοντας στο 1970, να δούμε τον Rodriguez να έχει αποκτήσει κάποιο κοινό στην Αμερική και να απολαμβάνει την όποια δόξα του αναλογούσε, σωστά; Λάθος. Ο Rodriguez πήγε άπατος, με διψήφιες πωλήσεις σε όλη την αμερικανική επικράτεια. Μάλιστα, ήταν τόσες λίγες οι πληροφορίες γύρω από το πρόσωπό του που οι θεωρίες συνωμοσίας έδιναν και έπαιρναν. Η επικρατέστερη; Ο Rodriguez αυτοκτόνησε έπειτα από μια ζωντανή του εμφάνιση σε ένα συνοικιακό μπαρ κοντά στο σπίτι του.


Και εδώ είναι που ξεκινάνε τα μαγικά παιχνίδια της μοίρας. Μεταφερόμαστε στην Νότια Αφρική, σε μια περίοδο θυελλωδών κοινωνικών και φυλετικών διακρίσεων, το Απάρτχαιντ. Αμερικάνοι φοιτητές καταφτάνουν στην νοτιότερη χώρα της Αφρικής κουβαλώντας στις αποσκευές τους το Cold Fact του Sixto Rodriguez. Το άλμπουμ μιλάει κατευθείαν στις καρδιές των νεαρών Νοτιοαφρικανών. Οι αιχμηροί κοινωνικοπολιτικοί στίχοι του ξεσηκώνουν το αίσθημα για ισότητα και δικαιοσύνη. Ξαφνικά, ο Rodriguez γίνεται εθνικό σύμβολο στη χώρα και οι πωλήσεις του Cold Fact ξεπερνούν κατά πολύ αυτές του βασιλιά Elvis. Βέβαια, η υπερατλαντική επικοινωνία είναι αδύνατη για την εποχή εκείνη, τοπικές δισκογραφικές πλουτίζουν στο όνομα του Sixto, με τον ίδιο να μένει σε πλήρη άγνοια για την αδιανόητη δημοφιλία του. Ο Rodriguez θα παραμείνει άσημος και φτωχός για πάντα, αν ζει ακόμα.


Για τριάντα ολόκληρα χρόνια, οι Νοτιοαφρικανοί θαυμαστές του δεν σταματάνε να ερευνούν για την τύχη του εθνικού τους ήρωα. Τελικά, στις αρχές του 2000, το μυστήριο λύνεται. Μπορεί να φανεί “αντιεπαγγελματικό”, ωστόσο είναι τόσο συγκινητική η ιστορία αυτή που τα λόγια είναι πολύ μικρά για να την αποκαλύψουν. Για όσους την γνωρίζουν, ελπίζω να συμφωνήσετε. Για όσους πάλι αγνοούσαν την ύπαρξη του Rodriguez, σας προτρέπω να παρακολουθήσετε την οσκαρική βιογραφία του, Searching for Sugar Man.


Αυτό που κάνει ξεχωριστό το Cold Fact είναι η αφοπλιστική ερμηνεία του Rodriguez. Αυτή η παγωμένη, ωμή χροιά ξεφεύγει από τα μουσικά στεγανά και μιλάει απευθείας στην συνείδησή μας. Με μια ποίηση τόσο ευθεία, τόσο στεγνή. Για εκείνα τα θλιμμένα φθινοπωρινά απογεύματα, τα ηλιόλουστα ανοιξιάτικα πρωινά, τις αδικίες, τους πόνους και τις χαρές μας.


I wonder about the love you can't find

And I wonder about the loneliness that's mine

I wonder how much going have you got

And I wonder about your friends that are not

I wonder I wonder, wonder I do.
Original Release Date | March, 1970 Label | Sussex Records

Producer | Mike Theodore, Dennis Coffey

Running Time | 32:23


Tracklist

1. Sugar Man

2. Only Good For Conversation

3. Crucify Your Mind

4. This Is Not a Song, It's An Outburst: Or, the Establishment Blues

5. Hate Street Dialogue

6. Forget It

7. Inner City Blues

8. I Wonder

9. Like Janis

10. Gommorah (A Nursery Rhyme)

11. Rich Folks Hoax

12. Jane S. Piddy