#TurnItUp: Led Zeppelin - Led Zeppelin IV


Αρχικά, μία ψύχραιμη τοποθέτηση. Το Led Zeppelin IV είναι ο καλύτερος δίσκος όλων των εποχών. Και τώρα που η αλήθεια ειπώθηκε και αμαρτία ουκ είχον, ας εισχωρήσουμε στα ενδότερα της τέταρτης κυκλοφορίας των Βρετανών θρύλων.


Γράφει ο Γιώργος Φακαλής


Οκτώβριος, 1970. Οι Led Zeppelin ακυρώνουν όλην την υπόλοιπη περιοδεία τους και αποφασίζουν να εγκατασταθούν στην εξοχή της Ουαλίας για τη συγγραφή νέου υλικού. Ένα χρόνο αργότερα, θα παρουσιάσουν μια ανώνυμη συλλογή οκτώ κομματιών τυπωμένη σε ένα βινύλιο. Η δισκογραφική θεωρεί αυτήν την κίνηση επιχειρηματική αυτοκτονία και πιέζει να δοθεί ένας τίτλος. Το συγκρότημα αρνείται να παραχωρήσει τις ηχογραφήσεις, αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του. Τελικά, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, τον Νοέμβριο του 1971 κυκλοφορεί το τέταρτο, άτιτλο άλμπουμ με τα χαρακτηριστικά σύμβολα που θα σηματοδοτήσουν την ταυτότητα των τεσσάρων μελών. Στην ιστορία, το άλμπουμ θα μείνει ως Led Zeppelin IV, ή ZoSo (το σύμβολο του Jimmy Page) ή, κατά τον Robert Plant, The Fourth Album.

Μουσικά, υπάρχουν δύο όψεις να αναγνωρίσεις το μεγαλείο του δίσκου. Η πρώτη είναι ότι πρόκειται για μία από τις ωριμότερες και σπουδαιότερες rock ’n’ roll κυκλοφορίες της δεκαετίας του ‘70, με το πρωτοποριακό groovy drumming του John Bonham, τα heavy riffs του Jimmy Page, την ιδιοφυία στην ενορχήστρωση από τον John Paul Jones, και, φυσικά, την μοναδική ερμηνεία - αφήγηση του Robert Plant. Η άλλη, πιο βαθειά, άποψη είναι η επιρροή που θα επιφέρει στη μουσική, γενικότερα. Μέσα στο Led Zeppelin IV, κυοφορείται η metal με το 'Four Sticks' και η ηλεκτρονική synth μουσική με το 'Misty Mountain Hop'. Και φυσικά, όταν πιάσουμε την ατέρμονη, απαγορευμένη συζήτηση για το καλύτερο κομμάτι όλων των εποχών, το άλμπουμ έχει να θέσει δύο σοβαρές υποψηφιότητες. Ο λόγος, χωρίς περισσότερες συστάσεις, για τα 'Stairway to Heaven' και 'When the Levee Breaks', με το δεύτερο να μην έχει παιχτεί ποτέ ζωντανά, λόγω της ιδιαίτερης ηχογράφησής του που προσέδωσε το χαρακτηριστικό βαθύ ηχόχρωμα στα τύμπανα.


Η θεματολογία ποικίλει. Από τον πόλεμο για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, στο ταξίδι του Μπίλμπο Μπάγκινς στα Βουνά της Καταχνιάς και από τον σκύλο που συντρόφευε την μπάντα στο θέρετρό της μέχρι τα ξωτικά στο δάσος του Rivendell, οι Led Zeppelin μιλάνε για την κατάθλιψη, την ψυχική γαλήνη, την προσπάθεια για τη θέωση και τις κοινωνικές διαμάχες των νέων με τα συντηρητικα, αυταρχικά καθεστώτα. Γενικά, η μυθολογία του J.R.R. Tolkien δείχνει να έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την στιχουργική του Plant, χρησιμοποιώντας την αλληγορικά για να φέρει τις διδαχές των έργων του σπουδαίου συγγραφέα στην εποχή μας.


Το Led Zeppelin IV είναι ένα στολίδι σε οποιαδήποτε συλλογή βινυλίων. Αποτυπώνει την κορύφωση της χρυσής εποχής για τη rock και τη μουσική, εν γένει, και επιβεβαιώνει την διαχρονικότητα της Τέχνης με την πάροδο των χρόνων.

Original Release Date | November 8, 1971

Label | Atlantic

Producer | Jimmy Page

Running Time | 42:34

Tracklist

A1. Black Dog

A2. Rock'n'Roll

A3. The Battle of Evermore

A4. Stairway to Heaven

B1. Misty Mountain Hop

B2. Four Sticks

B3. Going to California

B4. When the Levee Breaks