#TurnItUp: Kyuss - Welcome to Sky Valley


ΗΠΑ, αρχές δεκαετίας του ‘90 και ο σκληρός ήχος περνάει μια νέα περίοδο Διαφωτισμού. Black Album (Metallica), Rust In Peace (Megadeth) και Cowboys From Hell (Pantera) ορίζουν εκ νέου την metal και στιγματίσουν μια ολόκληρη μουσική γενιά. Παράλληλα, ξεπηδάει από το Σιάτλ η grunge, ενώ και στο Τέξας εμφανίζονται οι Rage Against The Machine, ένα πρωτόγνωρο για την εποχή rap metal σχήμα. Ωστόσο, στο Palm Desert της Καλιφόρνια, γίνεται ντόρος για ένα συγκρότημα που διοργανώνει μικρές, αυτοσχέδιες συναυλίες στην έρημο της πολιτείας, που θα μείνουν στην ιστορία ως generator parties, λόγω της χρήσης βενζίνης για την τροφοδότηση του ηχοσυστήματος.


Ο λόγος, φυσικά, για τους Kyuss. Με όνομα παρμένο από το απέθαντο τέρας της μυθολογίας του παιχνιδιού Dungeons and Dragons, οι John Garcia, Josh Homme, Brant Bjork και Nick Olivieri θα γίνουν οι άξιοι απόγονοι των Black Sabbath και θα ονοματοποιήσουν το είδος που είναι σήμερα γνωστό ως stoner rock. Το 1994, θα κυκλοφορήσουν ένα άτιτλο άλμπουμ με εξώφυλλο μία πινακίδα που καλωσορίζει τον κόσμο στο Sky Valley. Ένα από τα πιο iconic εξώφυλλα που θα βαφτίσει, εν τέλει, έναν από τους επιδραστικότερους δίσκους της ιστορίας.


Όταν μιλάμε για τους Kyuss, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι έχουμε να κάνουμε με κάποιους από τους πιο ταλαντούχους μουσικούς που συμμετείχαν και γέννησαν άλλα, σπουδαία συγκροτήματα, όπως οι Fu Manchu, οι Queens of the Stone Age και οι Unida. Δυστυχώς, η αυτοκαταστροφική προδιάθεσή τους ήταν καταλυτική στη διάλυσή του συγκροτήματος, με τις εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των μελών να δίνουν και να παίρνουν. Έτσι, το Welcome to the Sky Valley θα αποτελέσει το απόγειο της stoner μουσικής, ενώ, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η πτώση. Πολλοί θα προσπαθήσουν να το μιμηθούν, λίγοι θα καταφέρουν να το πλησιάσουν, κανείς δεν το φτάσει.


Το Welcome to the Sky Valley ήταν, είναι και θα είναι το απόλυτο soundtrack για ένα μεταμεσονύκτιο, μοναχικό ταξίδι στο πουθενά. Όλη αυτή η σκοτεινή ατμόσφαιρα, η βρωμιά και τα σκαμπανεβάσματα στις εντάσεις αποτυπώνουν την εσωτερική πάλη με έναν μοναδικό ταυτιστικό τρόπο. Από το “Gardenia” μέχρι το “Space Cadet”, θα χάσεις και θα ξαναβρείς τον εαυτό σου, θα νευριάσεις, θα θυμώσεις, θα λυτρωθείς. Οι Kyuss θέλουν αυτή η εμπειρία να είναι μόνο για έναν. Άλλωστε, είναι σαφής η οδηγία γραμμένη στο εσωτερικού του άλμπουμ, “Listen without distraction”.


Ένα βινύλιο δεν αξίζει μόνο για το περιεχόμενό του, τουλάχιστον όχι μόνο για αυτό. Πρέπει να κρύβει μια ιστορία από πίσω του. Και το Welcome to the Sky Valley αποτελεί το Άγιο Δισκοπότηρο των βινυλίων. Είναι τέτοια η σπανιότητά του που πιστεύεται ότι δεν υπάρχει πλέον κάποια διαθέσιμη κόπια του. Κι αν υπάρχει, τότε η τιμή του είναι τριψήφια. Η αναζήτησή του στην αχανή έρημο, όπου και γεννήθηκε, είναι μάλλον μονόδρομος.Original Release Date | June 28, 1994


Label | Elektra

Producer | Chris Goss & Kyuss


Running Time | 51:55


Tracklist

A1. Gardenia

A2. Asteroid

A3. Supa Scoopa and Mighty Scoop

B1. 100°

B2. Space Cadet

B3. Demon Cleaner

C1. Odyssey

C2. Conan Troutman

C3. N.O.

C4. Whitewater

D1. Lick Doo (Hidden Track)