#TurnItUp: Jimi Hendrix - Band of Gypsys


Το ημερολόγιο δείχνει 1 Ιανουαρίου 1970 και ο James Marshall Hendrix ηχογραφεί ζωντανά από το Fillmore East της Νέας Υόρκης το Band of Gypsys. Η ιστορία θα γράψει ότι είναι το πρώτο και μοναδικό live άλμπουμ στο οποίο θα δώσει ο ίδιος τη συγκατάθεσή του προς έκδοση, όπως επίσης ότι έμελλε να είναι η μοναδική επίσημη κυκλοφορία μετά την διάλυση του θρυλικού σχήματος The Jimi Hendrix Experience. Εννιά μήνες μετά, θα βρεθεί νεκρός από υπερβολική δόση υπνωτικών φαρμάκων.


Γράφει ο Γιώργος Φακαλής


Το μεγαλείο του Hendrix δεν θα το θίξουμε, άλλωστε, κατά κοινή ομολογία, μαζί με τους Miles Davis και John Coltrane αποτελούν την τριάδα των σπουδαιότερων βιρτουόζων του αιώνα που μας πέρασε. Μάλιστα, ο ίδιος ο Miles θα δηλώσει ότι παρακολουθώντας κανείς τον Jimi να παίζει, παρατηρεί μερικά από τα στοιχεία του κορυφαίου επιπέδου της jazz. Συγκεκριμένα, στο Band Of Gypsys και έχοντας ως μοναδική υποστήριξη το ηλεκτρικό μπάσο του Billy Cox και τα τύμπανα του Buddy Miles, o Hendrix θα βρει την ελευθερία της σιωπής και θα παραδώσει ένα από τα κορυφαία κιθαριστικά σεμινάρια που έχουν ηχογραφηθεί.


Μακριά από τα εφετζίδικα τερτίπια και την άμβλυνση των ρυθμικών μέτρων που τον χαρακτηρίζει, ο Jimi εμφανίζεται νηφάλιος όσο ποτέ και, νιώθοντας το βάρος της δημοφιλίας του να τον πιέζει ασφυκτικά, δίνει μία από τις μεστές και ώριμες εμφανίσεις του. Το Band of Gypsys θα λάβει μεν μεικτές κριτικές, κυρίως για την προβληματική, σε σημεία, παραγωγή και το μετριοπαθές drumming του Davis, ωστόσο θα αναγνωριστεί ως η πλέον εκκωφαντική παράσταση του σπουδαιότερου κιθαρίστα όλων των εποχών. Και αν οι γενικότητες δεν αρκούν για να πείσουν και τον πιο δύσπιστο, αξίζει να αναφερθεί ότι μέρος της αρνητικής κριτικής που ασκήθηκε για την ποιότητα της ηχογράφησης οφείλεται στο γεγονός ότι ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός της εποχής δεν μπορούσε να ακολουθήσει την ταχύτητα της διαολεμένης Stratocaster του Hendrix.


Το Band of Gypsys αποτελεί ένα αμάγαλμα της γκρούβας των μπλουζ των 50s όπως αυτή εκτοξεύθηκε σε νέα διάσταση με τους Jimi Hendrix Experience και των σκληροπυρηνικών funky κιθαριστικών riff, που καθιέρωσαν τον Hendrix ως τον βασιλιά της ψυχεδελικής hard funk. Μεταξύ άλλων, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη γένεση της funk της δεκαετίας του ‘70 με πρωτομάστορες τους Parliament - Funkadelic, ενώ θα επηρεάσει τη soul του Curtis Mayfield. Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα από τα τελευταία σημαντικά ορόσημα στην πορεία της μαύρης μουσικής. Στο άλμπουμ αυτό, βρίσκουμε και το καταιγιστικό 'Machine Gun', μια αντιμιλιταριστική εκδοχή του 'Voodoo Chile' που θα μνημονεύεται ακόμη και σήμερα από μουσικούς και κοινό ως ένα από τα σπουδαιότερα κιθαριστικά σόλο που παίχτηκαν ποτέ.


Κλείνοντας, λοιπόν, το Band of Gypsys είναι ένας δίσκος που αξίζει να βρίσκεται σε κάθε συλλογή βινυλίων, πρώτον - και κυριότερον - διότι συγκαταλέγεται στα κορυφαία live άλμπουμ όλων των εποχών και, δεύτερον, διότι αποτελεί το επίσημο κύκνειο άσμα μιας μουσικής ιδιοφυΐας που δύσκολα θα ξαναεμφανιστεί. Και μιας και δεν μπορούμε να την δούμε ζωντανά, τουλάχιστον ας την ακούσουμε ζωντανά.

Original Release Date | March 25, 1970

Label | Capitol

Producer | Jimi Hendrix

Running Time | 45:16


Tracklist

A1. Who Knows

A2. Machine Gun

B1. Changes

B2. Power To Love

B3. Message To Love

B4. We Gotta Live Together