#TurnItUp: Howlin' Wolf - The Howlin' Wolf Album


Μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας τους προπάτορες μπλουζίστες ως τους ανθρώπους που με εφόδιο την τσίγκινη κιθάρα τους κατάφεραν να ξεφύγουν από τις εξευτελιστικές συνθήκες στις φυτείες του Μισισιπή, όμως αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη λέει ότι, αργότερα, οι περισσότεροι από αυτούς ενέδωσαν σε κάθε είδους εξαρτήσεις. Muddy Waters, Little Richard, Chuck Berry και άλλοι, μετά την πρωτόγνωρη για αυτούς επιτυχία, έγιναν φιλοχρήματοι, εθίστηκαν στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, ενώ δεν έλειψαν και οι καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε ανήλικα κορίτσια.


Γράφει ο Γιώργος Φακαλής


Κάπου εκεί, υπήρξε και ένας μοναχικός λύκος, άνθρωπος συνετός, πειθαρχημένος και φειδωλός στα έξοδά του. Με όπλο την αρχέγονη, μπάσα χροιά του και το χαρακτηριστικό του ουρλιαχτό, ο Chester Arthur Burnett θα μείνει στην ιστορία της μουσικής ως Howlin’ Wolf. Θεόρατος στην όψη και με δολοφονικό βλέμμα, ο Howlin’ Wolf θα ξεκινήσει να χτίζει την καριέρα του ως headhunter, κυνηγός επικηρυγμένων μουσικών στο Σικάγο. Στον ιερό κώδικα της εποχής, σε μια κιθαριστική μονομαχία, ο χαμένος θα έπρεπε να εγκαταλείψει είτε την σκηνή στην οποία έπαιζε, είτε ακόμα και την πόλη που βρισκόταν. Κάπως έτσι, ο λύκος θα εκθρονίσει κιθαρίστες της περιοχής και θα συλλέξει τους καλύτερους διαθέσιμους οργανοπαίχτες, με τους οποίους θα πορευτεί όλα τα επόμενα χρόνια, θεωρώντας τους την οικογένειά του.


Το 1962, ο Howlin’ Wolf σε συνεργασία με την Chess Records θα κυκλοφορήσει το δεύτερο άλμπουμ του με τίτλο The Howlin’ Wolf Album, που θα γίνει ευρέως γνωστό ως The Rockin’ Chair Album, λόγω του χαρακτηριστικού εξωφύλλου του. Πρόκειται για μια συλλογή δώδεκα blues κομματιών που κυκλοφόρησαν από την ίδια δισκογραφική την προηγούμενη τριετία σε μορφή single και μέσα της θα βρούμε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες που θα σηματοδοτήσουν την καριέρα του Howlin’ Wolf και το είδος γενικότερα. Ανάμεσα τους, τα θρυλικά 'Spoonful', 'Back Door Man' και 'Wang Dang Doodle'.


Η κληρονομιά που θα αφήσει το The Rockin’ Chair Album είναι τεράστια. Οι Rolling Stones διασκευάζουν το 'Little Red Rooster', κάνοντας το πρώτο και μοναδικό blues κομμάτι που θα χτυπήσει την κορυφή των βρετανικών charts και τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, οι Cream θα φέρουν τη φωτιά του Προμηθέα στην Ευρωπή, “εκσυγχρονίζοντας” το 'Spoonful', ένα από τα κορυφαία κιθαριστικά τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ. Έτσι, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος δίσκος έχει ψηφιστεί μεταξύ μουσικών ως το τρίτο καλύτερο κιθαριστικό άλμπουμ όλων των εποχών, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι εδώ θα συναντήσουμε το σπουδαιότερο b-side tracklist τυπωμένο σε βινύλιο.


Παραφράζοντας τη γνωστή ρήση, μουσικός που δεν γνωρίζει την ιστορία του, δεν έχει μέλλον. Τα blues ξυπνάνε τα πιο βαθιά, υποσυνείδητα ένστικτά μας και η μαγεία τους έγκεινται στο γεγονός ότι το κάνουν με τον πλέον απλό και ευθύ τρόπο. Οπότε, βάλτε το μπερμπονάκι σας και αφήστε τη βελόνα πάνω από έναν Howlin’ Wolf να κάνει τα υπόλοιπα.

Original Release Date | January 11, 1962


Label | Chess Records


Producer | Ralph Bass

Running Time | 31:57


Tracklist

A1. Shake for Me

A2. The Red Rooster

A3. You'll Be Mine

A4. Who's Been Talkin'?

A5. Wang Dang Doodle

A6. Little Baby

B1. Spoonful

B2. Goin' Down Slow

B3. Down in the Bottom

B4. Back Door Man

B5. Howlin' for My Darlin'

B6. Tell Me