#TurnItUp: Funkadelic - Funkadelic


Όταν μιλάμε για τους Funkadelic, συνήθως, το θέμα έχει πάει στο 'Maggot Brain'. Η πικρή αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι όταν αναφέρεται το εν λόγω μνημειώδες άσμα, δεν πετάγεται ένας καψερός να πει ότι οι Funkadelic δεν είναι one hit band. Είναι κάτι πολύ, πολύ παραπάνω. Για να γνωρίσουμε, λοιπόν, το θρυλικό αυτό συγκρότημα που καθόρισε όσο ελάχιστοι την funk και έβαλε τα πρώτα θεμέλια για την γιγάντωση της rap τη δεκαετία του ‘90.


Γράφει ο Γιώργος Φακαλής


Η funk δεν είναι τίποτα άλλο από μια δαιμονισμένη soul, ο εκρηκτικός συνδυασμός που προκύπτει αν υπνωτιστεί ο James Brown από την κιθάρα του Hendrix. Έτσι, οι Funkadelic ορκίστηκαν να διδάξουν τη σκοτεινή μαγεία του groove και να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν με τον τρόπο τους το διαχρονικό χάσμα του φυλετικού διαχωρισμού στην Αμερική του 1970. Όπλα τους, οι θανατηφόρες μπασογραμμές, η ατμοσφαιρική ηλεκτρική κιθάρα του Eddie Hazel και, φυσικά, η μουσική ιδιοφυία στη σύνθεση και παραγωγή που ακούει στο όνομα George Clinton.


Δύο μέρες και πενήντα ένα χρόνια πριν από σήμερα, οι Funkadelic κυκλοφορούν το ομώνυμο ντεμπούτο τους, στο οποίο θα ακουστεί μουσική που δεν είχε καταγραφεί ποτέ ως τότε. Ο χώρος θα γεμίσει από την εκκωφαντική προειδοποίηση “If you will suck my soul, I will lick your funky emotions” του 'Mommy, What’s a Funkadelic'. Η psychedelic funk ήρθε για να μείνει. Αυτή η, για τότε, παράταιρη μίξη της soul με την ψυχεδελική rock, αρχικά θα ξενίσει την κοινή γνώμη, όμως, γρήγορα, θα σαγηνεύσει και τον πλέον απαιτητικό ακροατή. Το παραπάνω εναρκτήριο κομμάτι θα χαρακτηριστεί ώς μία από τις κορυφαίες εισαγωγές στην ιστορία της μαύρης μουσικής, ενώ μαζί με το 'What is Soul' θα θέσει ερώτηματα, τα οποία θα “απαντηθούν” διεξοδικά.


Για να γίνει αντιληπτό το μεγαλείο των Funkadelic, καθώς και η επιρροή τους στη μουσική, θα πρέπει να γνωρίσουμε τον εγκέφαλο πίσω και μπροστά από το συγκρότημα, τον George Clinton. Τραγουδιστής και συνθέτης, ο Clinton, αρχικά, συνεργάστηκε με τους θρύλους της εποχής (Brown, Zappa, Hendrix) και ως λάτρης της επιστημονικής φαντασίας και του σουρεαλιστικού χιούμορ, θέλησε να εντάξει τη θεματολογία αυτή στη μουσική που υπηρετούσε, ιδρύοντας σε πρώτη φάση τους Parliament, και αργότερα μεγεθύνοντας τους στους Funkadelic, ουσιαστικά με την ένταξη του Eddie Hazel στο ρόστερ. Αναγνωρίζεται ως ο κορυφαίος πρωτοπόρος στο χώρο της funk, ενώ μετά και τη διάλυση του group, αφοσιώθηκε στην παραγωγή, με σημαντικότερες συνεργασίες αυτές με τον Tupac Shakur, τους early, funky Red Hot Chilli Peppers και τον Carlos Santana.


Το Funkadelic ανήκει σε μια πολύ αγαπημένη κατηγορία βινυλίων, την γνωστή και ως “test your sound system limit”. Και για μια πιο υπεύθυνη απόλαυση, απαιτείται χαμηλός φωτισμός, ποτάκι και λίγη και καλή παρέα. Τα υπόλοιπα, ας τα αναλάβει το groove.


Original Release Date |February 24, 1970


Label | Westbound


Producer | George Clinton


Running Time | 46:37

Tracklist

A1. Mommy, What's a Funkadelic

A2. I Bet You

A3. Music For My Mother

A4. I Got a Thing, You Got a Thing, Everybody's Got a Thing

B1. Good Old Music

B2. Qualify And Satisfy

B3. What is Soul