#TurnItUp: DJ Shadow - Endtroducing.....


Miles Davis, Robert Johnson, David Bowie, Beatles, Kurt Cobain. Αμέτρητοι οι σπουδαίοι καλλιτέχνες στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής. Ελάχιστοι, όμως, αυτοί που κατάφεραν να αλλάξουν το ρου της και να τη διαμορφώσουν όσο οι παραπάνω. Σε αυτή τη λίστα, όσο κι αν υστερεί σε βαρύτητα ονόματος, εντάσσεται και ο DJ Shadow, κατά κόσμον Joshua Paul Davis, χάρη στο δισκογραφικό του ντεμπούτο το 1996 με τίτλο Endtroducing…..


Κλεισμένος στο διαμέρισμα του στην Καλιφόρνια για δύο χρόνια και με μοναδικά εργαλεία ένα πικάπ, ένα sampler και ένα μαγνητόφωνο, ο DJ Shadow επιχείρησε να δημιουργήσει ένα ηχητικό κολάζ, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και μόνο sample είτε από άγνωστα ή κακομεταχειρισμένα βινύλια, είτε από συνεντεύξεις και καλτ ταινίες τρόμου της δεκαετίας του ‘60. Με βασικό κανόνα την αποφυγή χρήσης δημοφιλούς υλικού, αν και παρατηρούνται απόσπασματα από τους Metallica και την Bjork, ο Davis βρίσκει την αυθεντική έμπνευση στην μίξη των πιο αλλόκοτων συνδυασμών. Το Endtroducing….. θα αποτελέσει μια συμφωνία φαντασίας, το soundtrack μιας σουρεαλιστικής ταινίας, τη σηματοδότηση της new-age μουσικής εποχής.


Πηγαίνοντας ένα βήμα πίσω, μεταφερόμαστε στο Μπρίστολ το 1994, όπου γεννάται η trip hop. Εκεί, ο Tricky, οι Massive Attack και οι Portishead αναμιγνύουν στοιχεία της hip hop και της ηλεκτρονικής μουσικής δημιουργώντας έναν ατμοσφαιρικό, ψυχεδελικό ήχο που βασίζεται στο βαθύ μπάσο και το jazzy πιάνο. Η trip hop γίνεται η mainstream εναλλακτική μουσική την περίοδο εκείνη και η απήχησή της φτάνει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Ένας εικοσιτετράχρονος φοιτητής που εργάζεται ως disc jockey θα πειραματιστεί πάνω στις βάσεις της σχολής του Μπρίστολ. Έτσι, παίρνοντας δείγματα από hip hop, jazz, funk, soul, psychedelic και heavy metal κυκλοφορίες και διανθίζοντας τα με αποκόμματα συνεντεύξεων και κινηματογραφικών διαλόγων αντί στίχων, δημιουργεί ένα νέο είδος που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στα samples, τη sampledelia.


Το Endtroducing….. θα φέρει την επανάσταση στο μουσικό γίγνεσθαι και θα αναταράξει τα θεμέλια του. Ποτέ, κανείς άλλος δεν είχε παράγει μουσική μέσα από τη μουσική. Από εδώ και στο εξής, μουσικός δεν θα λογίζεται μόνο ο οργανοπαίχτης αλλά και αυτός που κόβει, ράβει και συνθέτει μέσα από ήδη υπάρχουσες συνθέσεις. O DJ Shadow θα επηρεάσει καλλιτέχνες και ήχους έξω από το πεδίο του, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το, κατά πολλούς, πιο πρωτοποριακό άλμπουμ των 90s, το OK Computer των Radiohead.


Και, φυσικά, δεν νοείται να μην γίνει αναφορά στο, ίσως, πιο αναγνωρίσιμο sample που σημάδεψε ένα ολόκληρο είδος, τις πιο εθιστικές νότες που έχουν γραφτεί ποτέ της, τελικά όχι και τόσο, ηλεκτρονικής μουσικής. Ο λόγος για το “Organ Donor”, ένα κομμάτι που στην αρχική του μορφή διαρκεί λίγο κάτω από δύο λεπτά. Η αρχική του και αυθεντική εκτέλεση ανήκει στον οσκαρικό Ιταλό συνθέτη Giorgio Moroder (Midnight Express, Flashdance, Scarface) με το τραγούδι 'Tears' που κυκλοφόρησε το μακρινό 1972.

Αυτό που κάνει, τελικά, το Entdroducing….. ένα καλλιτεχνικό αριστούργημα δεν είναι οι συνθέσεις του, αν και είναι από μόνες τους σπουδαίες. Είναι η απόδειξη ότι μπορεί να υπάρξει παρθενογένεση μέσα από την παρθενογένεση και ότι αυτά που πλέον μπορούν να γίνουν με ένα κουμπί, κάποτε, περνούσαν από τον αναλογικό ήχο. Όλα τα scratch, οι μίξεις, οι διαφορετικές επιστρώσεις απαιτούσαν ένα πικάπ και πολύ, πολύ ψάξιμο στα δισκοπωλεία.

Original Release Date | September 16, 1996 Label | Mo'Wax

Producer | DJ Shadow

Running Time | 63:27


Tracklist

A1. Best Foot Forward A2. Building Steam With a Grain of Salt

A3. The Number Song

B1.a. Changeling B1.b. Transmission 1

B2. Stem/Long Term

C1.a. Transmission 2 C1.b. Mutual Slump

C2. Organ Donor

C3. Why Hip-Hop Sucks in '96

C4. Midnight In A Perfect World

D1. Napalm-Brain/Scatter Brain

D2.a. What Does Your Soul Look Like (Part 1 - Blue Sky Revisit)

D2.b. Transmission 3