To Thriller του Michael Jackson είναι η γέννηση της pop

Ενημερώθηκε: Μαρ 5


Ο βασιλιάς της pop. Ο ιδρυτής της διάσημης χορογραφικής κίνησης moonwalk. Ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας και ένας από τους performer που επηρέασαν ένα τεράστιο κομμάτι της μουσικής σκηνής και αποτέλεσαν το παράδειγμα και την απεριόριστη έμπνευση για πολλούς έγχρωμους καλλιτέχνες έως και σήμερα. Αυτά είναι λίγα που μπορούν να ειπωθούν για την προσωπικότητα αυτή. Οι δυνατότητές του άπειρες: Χορός και μουσική ήταν ένα με το σώμα και την προσωπικότητα του Michael Jackson.


Γράφει η Μάγδα Σαββινίδου


Παλεύοντας με τους πιο άγριους δαίμονες, μεγαλώνοντας σε ένα πολύ πιεστικό μουσικό και οικογενειακό περιβάλλον με έναν πατέρα να τον πιέζει και να μην τον στηρίζει σαν άνθρωπο και σαν προσωπικότητα, κατάφερε να λύσει τα δεσμά του και να λάμψει με ένα τρόπο που ακόμη και σήμερα κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει ή να ξεπεράσει. Γεννημένος το 1958 στην Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών μεγάλωσε μέσα στη μουσική. Με τα αδέρφια του συγκρότησε τους διάσημους The Jackson 5. Το άστρο του και το ταλέντο του τον οδήγησαν στη μοναδική solo καριέρα του που τον έκανε ένα όνομα θρύλο βρίσκοντας άπειρους θαυμαστές να τον λατρεύουν και να του δείχνουν απεριόριστη στήριξη καθ΄ όλη τη διάρκεια της πορείας του - τόσο ως performer αλλά και ως άνθρωπο - μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Λίγο πριν το ζενίθ της καριέρας του, ο Michael Jackson γύρω στις αρχές της δεκαετίας του '80 άρχισε να αλλάζει εντελώς εμφάνιση. Μετά από ένα ατύχημα σε ένα διαφημιστικό της Pepsi, όπου κάηκαν τα μαλλιά του, ο pop star άρχισε να μπαίνει στη διαδικασία των χειρουργικών επεμβάσεων και έτσι έφτασε σιγά σιγά να αλλάζει όλο του το πρόσωπο. Το ταλέντο του όμως παρέμεινε το ίδιο. Αυτούσιο και αυθεντικό. Στη solo καριέρα του έφτασε και η κορυφαία στιγμή με το άλμπουμ του, Thriller το 1982. Ένας από τους καλύτερους δίσκους όλων των εποχών. Ένας δίσκος που έχει επηρεάσει άπειρους καλλιτένχες από τη μουσική μέχρι και την παραγωγή των απίστευτα, για την εποχή, δουλεμένων video clip. Κατάφερε να γίνει νούμερο ένα σε πολλά charts παγκοσμίως. Επικά κομμάτια όπως το 'Wanna be Starting Something' που ανοίγει το δίσκο αυτό. Ξεκινώντας με το ρυθμικό αυτό κομμάτι ο Jackson θέτει τον τόνο για όλο το δίσκο. Η μουσική παραγωγή στο δίσκο είναι απίστευτα καλή. Από τα μουσικά όργανα μέχρι και τα απολαυστικά vocals του, όλα είναι δουλεμένα στην εντέλεια, γεγονός που διακαιολογεί την τελειομανία του καλλιτέχνη. Αυτός ο δίσκος αναμφίβολα τα είχε όλα! Έντονα και ρυθμικά beats, disco διάθεση, μπαλάντες όπως το 'The Girl Is Mine', η ιστορική συνεργασία του Michael Jackson με τον Paul McCartney. Το ομότιτλο 'Thriller', μόνο από το audio μπορεί να μεταδώσει όλη την εικόνα και αισθητική του video clip. Ένα κομμάτι χιλιοπαιγμένο που παραμένει αξεπέραστο ακόμη και τόσα χρόνια μετά.

Ένα κομμάτι σαν αυτό κατάφερε να επηρεάσει άπειρους καλλιτέχνες από τραγουδιστές μέχρι και σκηνοθέτες, μέσω του αριστουργηματικού βίντεο που το συμπληρώνει. Συνεχίζοντας με ιστορικά τραγούδια όπως το 'Beat it' και 'Billie Jean', ο Michael Jackson έγραψε τη δική του ιστορία. Απίστευτος ήχος, μοναδικές ερμηνείες, συγκινητικοί στίχοι και μελωδίες που αγγίζουν βαθιά τους λάτρεις της καλής ποπ μουσικής. Φυσικά εποχή άφησαν όλα τα video clip του pop star. Συγκεκριμένα, το 'Billie Jean' έγραψε τη δική του μοναδική ιστορία. Θα γίνει το πρώτο video clip Αφροαμερικάνου καλλιτέχνη που θα μεταδοθεί στον αέρα του MTV κατ' επανάληψη.

Σίγουρα ένα τέτοιο δημόσιο πρόσωπο όπως ο Michael Jackson με τόσες ιστορίες και υποθέσεις γύρω από το όνομά του δημιουργούν διάφορες υποψίες. Σκάνδαλα για κακοποίηση μικρών παιδιών στην Neverland και υποψίες για κακοποίηση των ίδιων του των παιδιών, τον έκαναν μέσα στα χρόνια μία ιδιάζουσα περίπτωση. Οι fans του όμως δε σταμάτησαν ποτέ να τον ακούν, να τον ακολουθούν στις συναυλίες του αλλά ακόμη και όταν απλά έβγαινε για ψώνια. Πολλά και αναπάντητα τα ερωτήματα πίσω από τη μυστηριώδη αυτή ύπαρξη. Ακόμη περισσότερα είναι αυτά που αφήνει πίσω του σαν κληρονομιά. Το ταλέντο του, η αγάπη του για τη μουσική και το χορό, τα διαχρονικά κομμάτια του, η μόδα η οποία λάνσαρε μέσα από το επικά video clip του θα μείνουν για πάντα στη μνήμη όλων μας.