To Joshua Tree των U2 έθεσε τα στάνταρ μίας ολόκληρης εποχής


Ήταν 9 Μαρτίου του 1987, όταν κυκλοφόρησε το Joshua Tree, το πέμπτο, κατά σειρά, άλμπουμ των U2. Στον απόηχο του The Unforgettable Fire, που βγήκε το 1984, η μπάντα μπαίνει στο στούντιο, με μια επιθυμία: να κάνει μουσική που το μήνυμά της να ακούγεται πιο ηχηρό από ποτέ και να φτάσει σε όσους περισσότερους γίνεται. Οι στίχοι των U2 πάντα ενείχαν στοιχεία κοινωνικού προβληματισμού. Εκείνη την εποχή λοιπόν, ο Bono ταλαιπωρούσε το μυαλό του με τις σύγχρονες Ηνωμένες Πολιτείες και το πόσο λιγότερο ιδανικές είναι απ’ όσο διαφημίζονται.


Του Διαμαντή Λουδάρου


Για να περαστεί όμως το μήνυμα σε περισσότερους και με μεγαλύτερη αμεσότητα, η μουσική έπρεπε να παίξει μεγάλο ρόλο. Η απόκοσμη χροιά του ambient ήχου που χαρακτήριζε την μπάντα μέχρι τότε, φαινόταν πως ήρθε καιρός να νοθευτεί λίγο με πιο catchy μελωδίες, με ενορχηστρώσεις που να φέρνουν σε πιο mainstream ακούσματα και με γενικότερα προσεγμένες πινελιές στην παραγωγή. Οι συνθέσεις του δίσκου φαίνεται να είναι επηρεασμένες από την αμερικάνικη folk, περισσότερο από ποτέ. Εύκολα διακριτές είναι οι επιρροές από το ύφος του Bob Dylan ή του Van Morrison. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεση, αυτό το υλικό να κάνει άνοιγμα σε ένα ευρύτερο Αμερικάνικο, ή αμερικανόφιλο κοινό, όπως επίσης και τα gospel στοιχεία που βρισκουμε στο ‘Still Haven't Found What I'm Looking For’. Φυσικά, όλα αυτά μπλέκονται και με την Ιρλανδική τους ταυτότητα που στην πραγματικότητα ποτέ δεν αποτίναξαν ολοκληρωτικά.

Όση κουβέντα βέβαια κι αν κάνουμε για τις μουσικές, τίποτα δεν θα έφτανε στα αυτιά μας, όπως έφτασε, χωρίς να βάλουν το χέρι τους οι παραγωγοί. Σ’αυτόν τον δίσκο, οι U2 συνεργάζονται για μια ακόμη φορά με τον Daniel Lanois, παραγωγό και του The Unforgettable Fire, που αυτή τη φορά θα συμπράξει με τον κορυφαίο Brian Eno για να φέρουν σε πέρας αυτήν την δύσκολη αποστολή. Τα αποτελέσματα είναι μαγικά. H συμβολή τους θα είναι τόσο μεγάλη που πολλοί θα θεωρήσουν πως τους αξίζει ισότιμο credit μ’ εκείνο των μουσικών. Εννοείται πως και οι ίδιοι πιάνουν και γράφουν όργανα για τον δίσκο (ο Εno είναι εκπληκτικός πληκτράς π.χ.) και βάζουν τα δυνατά τους, ώστε αυτό το εγχείρημα να αποβεί επιτυχημένο. Η τελική μορφή του Joshua Tree είναι η απόδειξη του πόσο χρειάζεται οι μπάντες να μην είναι παραγωγοί του υλικού τους. Πάντα ένας γνώστης που δεν έχει συμμετάσχει στην πρώτη δημιουργική διαδικασία και δεν εμπλέκεται συναισθηματικά, έχει πιο καθαρή ματιά για το πώς πρέπει να καταλήξει. Κι αυτό, στην περίπτωση των U2, αποδείχθηκε καθοριστικό.

Το αποτέλεσμα, ωστόσο, δικαίωσε τους πάντες. Το Joshua Tree γέννησε διαχρονικές επιτυχίες, κατέκτησε κάθε λογής chart και πουλάει ακόμα και σήμερα μανιωδώς. Για του λόγου το αληθές, ο δίσκος έπιασε κορυφή σε εννιά διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων Αγγλία και Ηνωμένες Πολιτείες. Στο αμερικάνικο singles charts τα 'With or Without You' και 'I Still Haven't Found What I'm Looking For' ανέβηκαν στην πρώτη θέση. Οι πωλήσεις του δε, εννοείται πως ζαλίζουν: Έχουν φτάσει τα 25 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, κάνοντάς το ένα από τα πιο επιτυχημένα άλμπουμ όλων των εποχών, ανεξάρτητα από το μουσικό είδος. Αυτό που επίσης είναι άξιο λόγου είναι ότι τα κομμάτια του, εν έτει 2020, ακούγονται στα ραδιόφωνα χωρίς να έχει αραιώσει ιδιαίτερα η συχνότητα με την οποία παίζονται. Κι αυτό, όχι μόνο επειδή θεωρούνται πλέον κλασικά, αλλά κι επειδή δένουν πολύ καλά με τον σύγχρονο ήχο και είναι πολύ οικεία στο αυτί του εκάστοτε ακροατή. Δεν θα ήταν υπερβολή να χρησιμοποιήσουμε το κλισέ, ότι το Joshua Tree ήταν μπροστά απ’την εποχή του.

Πέραν των αριθμών και των γενικότερων απτών στοιχείων, στην πραγματικότητα, η σημασία της ύπαρξης του Joshua Tree ως δίσκου, ο ρόλος που έπαιξε και το πώς διαμόρφωσε τις επιταγές της μουσικής βιομηχανίας, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός και κατ’επέκταση να αποτυπωθεί στο έπακρο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι U2 μετά την κυκλοφορία του δεν ήταν ποτέ ξανά η ίδια μπάντα. Είναι ίσως η πιο ξεκάθαρη άνοδος επιπέδου μέσω μιας και μόνο κυκλοφορίας στην ιστορία της μουσικής. Έχουν περάσει 33 χρόνια κι ακόμη οι συναυλίες τους είναι sold out, περιοδεύουν αδιάκοπα και κυκλοφορούν άλμπουμ χωρίς διακοπή. Όλο αυτό ξεκίνησε από το Joshua Tree, το οποίο, χωρίς καμιά αμφιβολία είναι τα θεμέλια, πάνω στα οποία χτίστηκε το θρυλικό τους όνομα, το οποίο οι U2 απολαμβάνουν εδώ και χρόνια και θα απολαμβάνουν ως το τέλος τους.