• Νίκος Παπανικολάου

Smells Like Teen Spirit


Αρχές δεκαετίας του ’90, το Seattle αποτελούσε τη καρδιά της Grunge σκηνής.


Σκηνή που χάρισε στη μουσική ουκ ολίγα ιερά τέρατα. Θαρρείς λες και είχε κάτι το νερό ή ο αέρας της πόλης εκείνης. Οι Nirvana υπήρξαν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που ανέδειξε η σκηνή αυτή.

Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου

Ωστόσο η ιστορία τους άρχισε στη πρωτεύουσα, την Ουάσινγκτον. Εκεί που ο Kurt Cobain παρακαλούσε απεγνωσμένα το Krist Novoselic να δημιουργήσουν μια μπάντα. Κάτι που ο τελευταίος αποδέχθηκε μετά από τρία χρόνια πίεσης του πρώτου. Αν ήξερε τη συνέχεια, πιθανώς και, θα είχε δεχθεί νωρίτερα. Ωστόσο ουδείς μπορούσε να φανταστεί πως μία μπάντα που τζάμαρε σε γκαράζ, θα μπορούσε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά ονόματα όλων των εποχών. Μετά από πολλές αλλαγές ονομάτων και ακόμη περισσότερες αλλαγές ντράμερ, μιας και τόσο ο Cobain όσο και ο Novoselic ήταν κλειστοί χαρακτήρες ακόμη και μεταξύ τους, κατέληξαν στο όνομα Nirvana και μετά τη κυκλοφορία του Bleach, το 1989, είπαν να δώσουν μία ευκαιρία στον ντράμερ των Scream, τον Dave Grohl.

Μετά από συνεχείς πιέσεις, αφού είχε και τη διορατικότητα, η Kim Gordon των Sonic Youth, πείθει την DGC Records να υπογράψει συμβόλαιο με τους Nirvana. Ήταν λίγο πριν ξεκινήσουν οι ηχογραφήσεις για, ένα από τα εμβληματικότερα άλμπουμ της ροκ, το Nevermind. Η αρχική ελπίδα της δισκογραφικής ήταν να καταφέρουν να πουλήσουν 250.000 αντίτυπα του Nevermind. Ωστόσο μετά την κυκλοφορία του 'Smells Like Teen Spirit', οι Nirvana είδαν τη δημοτικότητα τους, και μοιραία τις πωλήσεις τους, να ανεβαίνει επικίνδυνα. Μετά από μία μέτρια δεκαετία, αυτή των 80s, το ροκ είχε επιστρέψει ξανά.

Τρία χρόνια αργότερα κυκλοφορούν το In Utero, στη σκιά του Nevermind και εν μέσω της βαριάς κατάθλιψης που είχε πέσει ο Kurt Cobain. Η πρώτη περιοδεία της μπάντας στην Αμερική ανάγκασε τη μπάντα να προσθέσει τον Pat Smear ως δεύτερο κιθαρίστα. Το πρόγραμμα είχε γίνει απίστευτα πιεστικό, ο Cobain μπαινοέβγαινε στα κέντρα αποτοξίνωσης, μέχρι που στις 8 Απριλίου, η Αστυνομία ανακοινώνει πως ο Cobain είναι νεκρός. Ο κόσμος της ροκ παγώνει και θρηνεί. Ο Kurt δεν άντεξε ποτέ αυτή την πίεση. Δεν ήταν αυτό που ονειρευόταν. Αυτό που ήθελε. Οι θεωρίες συνομωσίας σχετικά με το θάνατο του είναι πολλές. Όπως γίνεται άλλωστε με κάθε μεγάλο αστέρα που αυτοκτονεί.

Ο θάνατος του Cobain έφερε και το θάνατο των Nirvana. Φυσικά και αναπόφευκτα. Δε θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει αυτή η μπάντα χωρίς τον Kurt Cobain. Ωστόσο, αν και με κόστος τη ζωή του, ο Cobain μαζί με τους Nirvana χάρισαν στη ροκ μουσική το ηλεκτροσόκ που χρειαζόταν. Όπως έκανε η σκηνή του Seattle γενικότερα. Κι αν κάτι χρωστάμε τόσο στους Nirvana, όσο και στις υπόλοιπες grunge μπάντες, είναι πως, χάρη σε αυτές, το ροκ απέκτησε ξανά ζωή.