#review: U2 – Songs Of Experience


Το 2014, οι U2 κυκλοφορούν το δέκατο τρίτο άλμπουμ τους με τίτλο Songs Of Innocence, και υπόσχονται στο κοινό τους τη συνέχεια του project σε ένα δεύτερο δίσκο «αδερφάκι». Το Songs Of Experience μπαίνει, όμως, στον πάγο και κυκλοφορεί τρία χρόνια αργότερα – μόλις στην εκπνοή του 2017.


Γράφει η Βικτώρια Χαραλάμπους


Το sequel του Songs Of Innocence, προμηνύει η κυκλοφορία του 'You’re the Best Thing About Me' και του 'Get Out Of Your Own Way', τον Σεπτέμβριο. Το lead single έκανε σαφές ότι στόχος ήταν ένα radio-friendly αποτέλεσμα (μάλλον εδώ θα ταίριαζε ένα σκωπτικό σχόλιο για το κατά πόσο το ραδιόφωνο σήμερα ενδιαφέρεται για τις νέες μουσικές κυκλοφορίες, αλλά αντιπαρέρχομαι και συνεχίζω). Σε μία πρόταση, το single είναι ένα κακέκτυπο ξεχασμένων hits, που ίσως σε μια άλλη ζωή και μία άλλη εποχή θα μπορούσε να κάνει την επιτυχία του 'Beautiful Day'. To δεύτερο single απέτυχε, επίσης, να προκαλέσει κάποια εντύπωση, ενώ μάλλον μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα αποτυχημένο και γενικόλογο πολιτικο-κοινωνικό σχόλιο, με ξεκάθαρη την απουσία της ικανότητας να εμπνεύσει κάποια αλλαγή (“Nothing's stopping you except what's inside/ I can help you, but it's your fight, your fight”).


Πηγαίνοντας ένα βήμα πέρα από τα singles του album, τα οποία ποτέ δεν ήταν από τις δυνατές επιλογές της μπάντας -όπως δείχνει και η ιστορία- το σημείο που δεν μπορείς να παραβλέψεις (όσο μεγάλος fan και να είσαι) είναι η υπερπροσπάθεια. Υπερ-προσπάθεια, υπερ-παραγωγή (στην κυριολεξία), υπερβολικές μεγαλοστομίες και ότι άλλο μπορείς να σκεφτείς εμπρόθετο με το υπέρ, μάλλον θα συνεχίζει να είναι στο θέμα. Στην παραγωγή του δίσκου ενεπλάκησαν ουκ ολίγα ονόματα και αυτό μοιάζει να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η εμμονική προσκόλληση στην pop της νέας εποχής, τα auto tune effects στα φωνητικά, οι βαρύγδουπες γενικότητες στους στίχους, μάλλον απομυζούν όποια αυθεντικότητα μπορούσε να έχει το album, παρά καταφέρνουν να ανοίξουν ένα νέο πεδίο για τους Ιρλανδούς.


Τα τραγούδια που (και αυτό με δεδομένο, μια μεγαλύτερη μετριοπάθεια στην παραγωγή) θα μπορούσαν να σταθούν στις συναυλίες των καλών εποχών τους, και που πραγματικά αδικούνται στο πλαίσιο που γίνεται η ακρόαση τους, είναι το 'Blackout' (η live ηχογράφηση απέχει παρασάγγας από την studio ηχογράφηση), το 'Showman' με μία υπέροχη ρετρό διάθεση, και το 'Little Things That Give you Away'. Το πρώτο, και ευτυχώς σύντομο, 'Love Is All We Have Left' χωρίς drums και κιθάρα, αλλά μόνο με μία υπόκωφη μπασογραμμή, μοιάζει μάλλον να μένει ανολοκλήρωτο. Το επόμενο 'Lights Οf Home', από τις καλύτερες στιγμές του δίσκου, μιλάει για τη συνειδητοποίηση της θνητότητας μετά από μία εμπειρία που έφερε τον Bono ένα βήμα από τον θάνατο. Το δανεισμένο riff από τις αδελφές HAIM, αν και είναι αυτό που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το όμορφο αποτέλεσμα του τραγουδιού, θα μπορούσε κάλλιστα να αντικατασταθεί από ένα καινούργιο riff, της ίδιας της μπάντας.


To 'American Soul' είναι μία ανάσα μετά από τα προηγούμενα κομμάτια, και αν και θα μπορούσαν να έχουν πειραματιστεί περισσότερο με τον ήχο του, καταφέρνει να ξεφύγει από τις πρότερες ασφαλέστερες επιλογές. Η εμπλοκή του Kendrick Lamar, αναβαθμίζει το κομμάτι, χωρίς όμως να το κάνει επιτηδευμένο, όπως φοβόμουν πριν την ακρόαση. Fillers με όλη τη σημασία της λέξης, υπάρχουν σίγουρα στο Songs Οf Experience. Το 'Landlady' και το 'Summer Οf Love' μας αφήνουν να απορούμε για την τοποθέτηση τους στο tracklist. Με παρόμοια συναισθήματα απορίας μας αφήνει και το 'Red Flag Day'. Και αυτό γιατί ο Bono, γνωστός ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εδώ μιλάει για τους Σύρους πρόσφυγες, κάνοντας νύξη στον θάνατο του Alan Kurdi αλλά φίλε μου “Blessed are the Filthy Rich”, τα λες (και τα πράττεις) και μόνος σου άλλωστε.


Και φτάνοντας προς το τέλος του δίσκου, πρωτοτυπώ και πάλι (όπως ο Bono ένα πράμα -pun intented) και δεν ξέρω τι να γράψω, χωρίς να μηδενίσω την πολύχρονη πορεία μίας τέτοιας μπάντας. 'Love Is Bigger Than Anything Ιn Its Way' (?). Αυτό. Μία μεγαλοστομία, wannabe anthem, ίσως κάπου στα προτεινόμενα του YouTube μετά το 'Ordinary Love' σε λίγα χρόνια, και highlight των μελλοντικών συναυλιών. Από την άλλη, μοιάζει περισσότερο με ένα ok κομμάτι που ξεπήδησε από την γραμμή παραγωγής του Bono, χωρίς βέβαια να αποτελεί κάποια ενόχληση-αλλά σίγουρα τίποτα το αξιομνημόνευτο.


Το '13 (There Is Α Light)', το δέκατο τρίτο κομμάτι δηλαδή (αν υπήρχε ακόμη κάποια απορία για την ευφυέστατη δόμηση ετούτου εδώ του album) πρόκειται για ακόμη ένα παράδειγμα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης της μουσικής των U2. Τρία χρόνια μετά τον πρόγονο του 'Songs Οf Experience', και μετά την ώριμη μετάβαση από την Αθωότητα στην Εμπειρία, ο Bono έρχεται να σβήσει όποια ερωτηματικά είχαν μείνει. Και επειδή στο 'Song For Someone' δεν καταλάβαμε τι συνειρμούς θα έπρεπε να κάνουμε, στο '13' με την ίδια μουσική του ρεφρέν από το part 1 του «βιβλίου» οι μάσκες πέφτουν, και ο Bono αποκρίνεται «Μα, someone like me, οφ κορς». Άρα η συλλογιστική των U2 είναι: σε έναν επόμενο δίσκο, τρία χρόνια μετά, θα πάρω από ένα έτοιμο τραγούδι βασικά κομμάτια, δεν θα με απασχολήσει ιδιαίτερα να το σουλουπώσω (δεν είναι καν το ίδιο όμορφο αισθητικά, και μελωδικό με το 'Song For Someone') και θα γράψω το τέλος του έργου περιαυτολογώντας *παλαμάκια*.


Συνολικά, δεν είναι το κακό album που δεν αντέχεις να ακούσεις από τις πολλές φιοριτούρες και την άθλια μουσική. Ουδείς περίμενε το Joshua Tree νο. 2, και θα ήταν παράλογο να έχουμε και τέτοιες προσδοκίες. Έχει ακόμη και κάποια πολύ καλά τραγούδια. Αλλά γιατί ρε Bono; Εμείς μέχρι και στο Songs Of Innocence προσπαθήσαμε να βρούμε καλές στιγμές. Γιατί έρχεσαι και ξαναζεσταίνεις τα απομεινάρια; Κάθε κύκλος πρέπει να κλείσει άλλωστε. Let’s be brave and face it.


Βαθμολογία: 6/10