#review: The Prodigy - No Tourists


Η ιστορική μπάντα της ηλεκτρονικής μουσικής από το Essex επιστρέφει, τρία χρόνια μετά το The Day Is My Enemy, με μια καινούργια δουλειά στις ίδιες ρίζες, το No Tourists. Στο άκουσμα της κυκλοφορίας του νέου τους δίσκου, προφανώς και δεν περιμένεις ξαφνικά να αλλάξουν το EDM ύφος που μεγάλωσε και μεγαλώνει γενιές και γενιές στα φοιτητικά (και όχι μόνο) party, παρά μόνο να σου δώσουν αυτό που ζητάς από την διασκέδασή σου, κίνδυνο και ενθουσιασμό.


Γράφει η Αθανασία Χρυσανθοπούλου


Η ηλεκτρονική μουσική με το πέρασμα του χρόνου απομακρύνεται από τον δημόσιο λόγο ή από κοινωνικές δράσεις εκτός από κάποιους DJ που περιορίζονται στο να εκφράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι Prodigy από την άλλη από την δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα έρχονται σε αλληλεπίδραση με την κακοποιημένη μας γενιά και μας λένε να μην γίνουμε τουρίστες. Η μπάντα διατηρεί ακόμη τον σκληρό ηλεκτρονικό punk-rock ήχο αλλά δεν θα έτρεχα να την χαρακτηρίσω μια θλιβερή 90s νοσταλγία πριν ακούσω το 'Timebomb Zone' το οποίο άνετα τοποθετείται στην αισθητική της ηλεκτρονικής μουσικής του σήμερα.


Το 'Need Some' κάνει μια δυνατή εκκίνηση με έναν ρυθμό που μοιάζει με συναγερμό καλώντας τους λάτρεις του αιχμηρού ήχου και της αδρεναλίνης να ξυπνήσουν το τέρας που κρύβουν μέσα τους και να επιστρέψουν στο party. Όμως, στο party αυτό θα παίζει και το 'Champions Of London' όπου τα φωνητικά του Flint θα τον προδώσουν καθώς ακούγεται σαν ένας 49χρονος άντρας που προσπαθεί μάταια να ξαναγίνει το κακό αγόρι που ήταν στα νιάτα του. Επίσης, άλλη μια κακή στιγμή του δίσκου είναι το 'Fight Fire With Fire', συνεργασία με τους Ho99o9 καθώς σε κάποιες στιγμές ο θόρυβος σκεπάζει τα πάντα και θάβεται οποιαδήποτε σύνθεση και μίξη hip hop με electro ήθελαν να κάνουν. Ευτυχώς αργότερα σε αποζημιώνει το 'Light Up the Sky' με το αίσθημα του ωραίου πανικού από τις αμέτρητες κινήσεις που κάνεις όταν ακούς Prodigy αλλά αυτό δεν αρκεί για να τους δώσει το πράσινο φως για ένα αξέχαστο album όπως το Invaders Must Die. Στην εποχή της ψηφιακής μουσικής βέβαια το πρόβλημα αυτό λύνεται εύκολα αποθηκεύοντας μόνο τα αγαπημένα σου κομμάτια από τον δίσκο γιατί αν τον ακούσεις ολόκληρο θα βρεις δυστυχώς αρκετά προβληματικά σημεία όπως το 'Boom Boom Tap'.


Από την άλλη το 'Live For Forever' έχει ένα εξαιρετικά δυναμικό χαρακτήρα με τα μανιακά πλήκτρα σε συνδυασμό με τα κοφτερά φωνητικά να σου υπενθυμίζουν πως η εποχή Prodigy δεν έχει τελειώσει ακόμη.


Σε γενικές γραμμές, το No Tourists θα ξυπνήσει αναμνήσεις στους παλιούς οπαδούς, όμως σίγουρα δεν θα κερδίσει καινούργιους. Έχουν ακόμη αυτήν την ενέργεια που είναι ικανή να σε εξαντλήσει αλλά αυτή την φορά δεν την διαχειρίστηκαν τόσο σωστά και έβγαλαν έναν δίσκο που δεν πατάει στο σύγχρονο χρησιμοποιώντας περισσότερο θόρυβο παρά επιθετικά breaks και τσιτωμένα synths που γι΄αυτά άλλωστε τους αγαπάμε. Πάω να ακούσω λίγο 'Out Of Space' γιατί στεναχωρήθηκα τώρα.


Βαθμολογία: 6/10