• Νίκος Παπανικολάου

#review: The Noise Figures - Aphelion


Έχοντας δώσει ήδη τα διαπιστευτήρια τους με το ομώνυμο πρώτο τους άλμπουμ, διαπιστευτήρια σαφώς πιο χαρούμενα και φωτεινά, από το Aphelion στο οποίο μας δείχνουν και τη σκοτεινή τους πλευρά.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Το πρώτο άλμπουμ των The Noise Figures ήταν back to the basics, το οποίο τις περισσότερες φορές αρκεί κι από μόνο του. Δηλαδή καλά riffs και καλά ντράμς αρμονικά δεμένα, κάτι που ήταν σαφέστατο πως είχαν, αφού ο Γιώργος Νίκας στα τύμπανα και το τραγούδι και ο Στάμος Μπάμπαρης στις κιθάρες το έχουν και με το παραπάνω, κάτι που δεν είναι αμελητέο όταν μιλάμε για πρώτο άλμπουμ, με το οποίο συστήνεσαι στον κόσμο. Και αυτός ο ενθουσιασμός του ντεμπούτου, πολλές φορές ωθεί σε λάθη ή σε παραφορτωμένα άλμπουμ. Στην περίπτωση των The Noise Figures, όμως, το πρώτο άλμπουμ απλά έβαλε τις βάσεις και έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως και τις ιδέες έχουν αλλά και τις ικανότητες να κάνουν κάτι καλύτερο.


Το Aphelion λοιπόν είναι το άλμπουμ νούμερο δύο. Όταν έβαλα να το ακούσω, θεωρούσα πως άκουγα διαφορετική μπάντα, νομίζω αν ακούσει κάνεις το πρώτο τους άλμπουμ και μετά το Aphelion, θα το καταλάβει. Και ενθουσιάστηκα με το θράσος τους να αλλάξουν τις μελωδίες τους όταν ο κόσμος τους είχε μάθει με κάτι διαφορετικό. Μην κρυβόμαστε, υπάρχουν πολλά παραδείγματα εκεί έξω που όταν κάνουν μία επιτυχία με ένα άλμπουμ, παλεύουν να το επαναλάβουν και εν τέλει εγκλωβίζονται σε αυτό. Εδώ όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η επιρροή που δέχτηκαν μετά από την περιοδεία τους πλάι στους Japandroids και τους Black Rebel Motorcycle Club τους διαμόρφωσε και τους ωρίμασε, πράγμα που αποτυπώνεται στον ήχο τους, χωρίς ωστόσο να μιλάμε για μίμηση. Σαφώς και υπάρχουν στοιχεία, αλλά μιλάμε για μουσική, όπου δεν υπάρχει παρθενογένεση, κακά τα ψέματα.


Καταρχάς, το ίδιο το όνομα προσδίδει την αλλαγή. Αφήλιον είναι το πιο μακρινό σημείο της Γης από τον ήλιο, πράγμα που το καθιστά σκοτεινό και κρύο. Ακριβώς αυτή είναι και η αλλαγή τους. Έγιναν πιο σκοτεινοί, πιο στιβαροί, πιο ψημένοι. Κάτι που είναι λογικό αν σκεφτείς τα liveκαι ταξίδια που έχουν κάνει τα τελευταία δύο χρόνια. Μουσικά, τώρα, το Aphelion κρύβει μία οργή μέσα του, πράγμα που το καταλαβαίνεις κι από το πρώτο κομμάτι του άλμπουμ, το 'Shoot The Moon', κομμάτι που έχει και επιρροές από τη grunge. Το δεύτερο κομμάτι του άλμπουμ, το 'In The Boneyard', είναι το μοναδικό κομμάτι του άλμπουμ που ενδεχομένως και να είχε μείνει από το πρώτο καθώς, θα έλεγα, ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ως προς τον ήχο του, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι κακό, αντιθέτως. Το Run, είναι το χιτάκι του άλμπουμ, λίγο πιο χορευτικό και ένα από τα κομμάτια που θα ακούσουμε αρκετά ενώ το 'Don’t Throw Your Hand' είναι το κομμάτι που δείχνει την εξέλιξη τους μουσικά, μεταξύ πρώτου και δεύτερου άλμπουμ, αλλά και την επιρροή τους από τους Black Angels.


Ακολουθεί το 'Holly One', τυπικό κομμάτι των The Noise Figures και ένα από τα highlight του δίσκου, κατά την άποψη μου, ενώ τόσο στο 'Feathers' όσο και στο 'Blood' είναι πολύ πιο ψυχεδελικά, κομμάτια που φαίνεται η μαεστρία της μπάντας στη σύνθεση ενός κομματιού και στο πόσο αρμονικά δεμένη είναι η μουσική που έρχεται στα αυτιά σου. Το άλμπουμ κλείνει με το 'Celebration Time', ένα κομμάτι διαφορετικό από τα υπόλοιπα του άλμπουμ και ίσως έναν προπομπό για το επόμενο; Θα δούμε.


Συνοπτικά, το Aphelion είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα άλμπουμ που θα ακούσεις φέτος. Και είναι βαθιά τιμητικό πως το γράφω αυτό για μία εγχώρια μπάντα, όταν όλοι ξέρουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μουσική εδώ. Ωστόσο είναι τρομερό το πώς οι The Noise Figures αλλά και πολλά άλλα παιδιά της ίδιας σκηνής, έχουν γυρίσει τις δυσκολίες τούμπα και εμπνέονται μέσα από αυτές, χαρίζοντας μας μεστά άλμπουμ, εξαιρετικές μελωδίες και κομμάτια που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τις ξένες μπάντες. Η παραγωγή επίσης είναι καταπληκτική, οφείλω να το γράψω, έπαιξε τεράστιο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα του άλμπουμ ενώ είναι και μία υπόσχεση για τα όσα μπορούν να κάνουν μελλοντικά, τόσο οι The Noise Figures, όσο και τα υπόλοιπα εγχώρια ονόματα.


Βαθμολογία: 7/10