#review: The 1975 - A Brief Inquiry Into Online Relationships


Οι The 1975 είναι οι νεορομαντικοί indie pop-ers που όλοι ξέρουμε κι αγαπάμε. Ίσως να μην είναι οι πιο πρωτότυποι, ίσως η μουσική τους να καταντάει εκνευριστικά H&M και γλυκανάλατη, αλλά μέχρι στιγμής έχουν αποτελέσει λίγο πολύ guilty pleasure. Αλλά έλα που ο Matty κοντεύει τα 30 και τα πράγματα έχουν αλλάξει.


Γράφει η Ιωάννα Μαλούνη


Στο 'Ugh' τραγουδούσε για τον εθισμό του στην κοκαίνη και, ενώ το 'Ugh' ακουγόταν σαν άλλο ένα funky ρομαντικό κομμάτι, αυτό δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Το A Brief Inquiry Into Online Relationships είναι η πραγματικότητα. Είναι ο δίσκος που ο Matty θυσιάζει τη ρομαντική του πλευρά για να τραγουδήσει για όλα όσα έμαθε με το σκληρό τρόπο. Το 'Give Yourself A Try' σε βάζει ακριβώς σε αυτό το σκεπτικό, εκεί όπου τραγουδάει "friends don’t lie and it all tastes the same in the dark". Κι αυτή είναι η αλήθεια στο A Brief Inquiry Into Online Relationships – τίποτα δεν είναι βέβαιο, η εποχή που διανύουμε κι ως άνθρωποι κι ως ανθρωπότητα είναι σκοτεινή με ψήγματα φωτός, δε μπορείς να είσαι ποτέ 100% χαρούμενος/η.


Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί το 'TOOTIMETOOTIME', μια παράνοια σε bubblegum pop ρυθμούς. Αυτή είναι η γοητεία του 'Love It If We Made It' - ενός protest song που δεν αρκείται στο να πανικοβληθεί για την εποχή του Donald Trump. Προσπαθούν να βρουν αιχμές φωτός μέσα σε αυτήν, ακόμα κι αν αυτό φαντάζει πολύ δύσκολο – χαρακτηριστικά τραγουδάνε "R.I.P. Lil Peep, the poetry is in the streets". Αυτό κάνει το λυτρωτικά jazz 'Sincerity Is Scary', όπου ο Matty αρχίζει και σκέφτεται ότι το να διατηρήσεις τις προσωπικές σου αξίες, όπως την ειλικρίνεια, ενέχει ένα τίμημα, αυτό του να ξεπεράσεις τους φόβους σου και τα άγχη σου και να κάνεις το σωστό, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι το καλύτερο. Το 'Be My Mistake' είναι μια ωδή σε μια σχέση που δε θα έπρεπε να είχε καν συμβεί. Το 'I Like America And America Likes Me' θυμίζει τον πιο πρόσφατο δίσκο του Bon Iver – και το vocoder προσδίδει μια χαοτική διάσταση σε μια Αμερική όπου φοβάσαι να πεθάνεις, αλλά υπάρχουν τόσα όπλα τριγύρω που αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Στο 'I Couldn’t Be More In Love' αφήνει μια σχέση να πεθάνει. Η παράνοια, η αμφιβολία κι ο θάνατος σερβίρονται σε καλοδουλεμένες παραγωγές. Και δεν είναι τυχαίο που ο δίσκος αναφέρεται πολύ αραιά σε online σχέσεις – πχ στο interlude 'The Man Who Married A Robot/Love Theme' – γιατί κατά μια έννοια η ψηφιακή πλευρά των σχέσεων περιλαμβάνει το θάνατο κομματιών αληθινής ζωής.


Μα δε θα βρεις emo στίχους σε αυτό το δίσκο – γιατί ο Matty, έχοντας περάσει άσχημες στιγμές εθισμού στα ναρκωτικά, έχει μάθει να εκτιμάει τη ζωή και να λέει «όχι» σε κάθε αυτοκτονική τάση. Αφιερώνει το 'Surrounded By Heads And Bodies' στην κοπέλα του που γνώρισε στην αποτοξίνωση, γιατί στην τελική ο έρωτας είναι μια ελπίδα από μόνος του. Και αφήνει τα φωνητικά του 'I Always Wanna Die (Sometimes)' να μιλήσουν, να σε κάνουν να ξεχάσεις οποιαδήποτε στιγμή σκέφτηκες να πεθάνεις ή να σκοτώσεις κάτι μέσα σου, να σε λυτρώσουν με τρόπους που δε ζήτησες. Τραγουδάει ένας άνθρωπος που έχει βρεθεί μεταξύ ζωής και θανάτου και ξέρει πλέον τι σημαίνει θάνατος, ότι οι σχέσεις που πεθαίνουν είναι μικροί θάνατοι, αλλά κι ότι μερικές φορές πρέπει να σκοτώσεις τη σκοτεινή σου πλευρά για να βρεις την ευτυχία, να σταματήσεις να σκέφτεσαι πόσο καταδικασμένα είναι όλα, εντός κι εκτός του Ίντερνετ, και να γιορτάσεις το ότι ζεις κι έχεις τόσες πιθανότητες να κάνεις όμορφα πράγματα.


Ίσως το 2018 είναι η χρονιά που η μουσική ξεπερνάει το σοκ της δυστοπικής εποχής με τον Trump πρόεδρο των ΗΠΑ κι αναγνωρίζει ότι η απάντηση δεν είναι πάντα ο νιχιλισμός, αλλά η ανάδυση του φωτός μέσα από το χάος. Κι οι The 1975 κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, απομακρύνονται από τον εφηβικό νεορομαντισμό τους, κι αγκαλιάζουν συναισθήματα που υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο. Προτιμούν να γίνουν το χέρι που θα σε κρατήσει όταν κάνεις κακές σκέψεις, χρησιμοποιούν, εν τέλει, το ρομαντισμό τους για βοηθήσουν κόσμο που βρίσκεται καθημερινά μεταξύ ζωής και θανάτου.


Βαθμολογία: 8,5/10