• Νίκος Παπανικολάου

#review: Pearl Jam - Gigaton


Ζούμε σε μία πολύ παράξενη εποχή, μία εποχή που λίγα πράγματα βγάζουν πλέον νόημα. Κι ακόμη λιγότερα αυτά που μας κρατάνε σε μία ισορροπία σε αυτό που συμβαίνει γύρω μας. Στην απομόνωση μας μαθαίνουμε κάθε μέρα την αληθινή αξία των λέξεων, των δίσκων, των ταινιών. Και πόσα πολλά τελικά χρωστάμε στους δημιουργούς. Που τα έργα τους αποτελούν τα saves μίας άλλης ζωής. Αυτή πριν από αυτή που ζούμε τώρα. Και με αυτά τα saves θα τη συνεχίσουμε.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Με τον Κορωνοϊό να συνεχίζει το πλήγμα του στη μουσική βιομηχανία – με τη σωρεία ακυρώσεων μουσικών φεστιβάλ και τα push backs σε κυκλοφορίες άλμπουμ – οι Pearl Jam ήρθαν σε μία στιγμή που όλοι τους χρειαζόμασταν. 29 χρόνια μετά την κυκλοφορία του Ten – ενός εκ των άλμπουμ που διαμόρφωσαν την grunge σκηνή. Μία σκηνή που με το πέρας των χρόνων έδειχνε να χάνει ολοένα και περισσότερη δύναμη. Οι θάνατοι μερικών εκ των σπουδαίων της, Kurt Cobain και Chris Cornell, μία διαφωνία χωρίς τέλος και πληθώρα ναρκωτικών έριξαν τη σκηνή στο περιθώριο. Ωστόσο σχεδόν μετά από τρεις δεκαετίες, οι Pearl Jam είναι ακόμη εδώ, ασυμβίβαστοι, ταπεινοί και ακόμη μεγάλοι. Και μαζί τους, μία στρατιά fans που ολοένα και γιγαντώνεται και που βρήκε μέσα στους στίχους τους, τη φωνή της.


Ο πεσιμισμός του Eddie Vedder μοιάζει πιο ταιριαστός από ποτέ – ακόμη και άθελα του. Όταν ηχογραφήθηκε το άλμπουμ, το μείζον πρόβλημα ήταν – και παραμένει – η κλιματική αλλαγή, κάτι που αποτυπώνεται στο εξώφυλλο του Gigaton. Ωστόσο η ζωή – γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές – μας έφερε αντιμέτωπους με μία πραγματικότητα που βλέπαμε σε ταινίες. Και τελικά, ίσως αυτός ο πεσιμισμός είναι αυτό που χρειαζόμαστε, γιατί είναι ok να μη νιώθουμε καλά. Αλλά θα νιώσουμε, γιατί θέλοντας και μη, η ζωή συνεχίζεται και θα συνεχίζεται.


Το 11ο άλμπουμ των Pearl Jam – και αυτό που χρειάστηκε τον περισσότερο χρόνο για να δημιουργηθεί – φέρνει τη μπάντα σε έναν πιο ώριμο ήχο αλλά όχι συμβιβασμένο. Όσο κι αν μεγαλώνουν, οι Pearl Jam δεν ξεχνάνε ποτέ τι αντιπροσωπεύουν. Και ενδεχομένως το Gigaton – όπως και το Lightning Bolt – να απογοήτευσαν κάποιους που ακόμη περιμένουν ένα νέο Ten ή ένα νέο Vitalogy. Αλλά πλέον δεν είναι 1991. Η ζωή έχει αλλάξει, τα προβλήματα είναι διαφορετικά, οι ανησυχίες διαφέρουν. Θα ήταν άτοπο, πιθανότατα, να γραφόταν ένα νέο Ten σήμερα. Και είναι ευλογία να υπάρχει μία μπάντα αυτού του βεληνεκούς που συνεχίζει να εξελίσσεται, να προβληματίζεται και ταυτόχρονα να μένει απόλυτα πιστή στις αξίες της και το παρελθόν της.


Το ‘Dance Of The Clairvoyants’ είναι μία από τις καλύτερες στιγμές του άλμπουμ, τόσο μουσικά αλλά και στιχουργικά καθώς οι στίχοι “When every tomorrow/ Is the same as before … We’re stuck in our boxes/ When it’s open no more” δείχνουν να είναι πιο επίκαιροι από ποτέ, τώρα που οι μέρες φαντάζουν όλες ίδιες, τώρα που όλοι είμαστε κολλημένοι στα μικρά – ή μεγαλύτερα – κουτιά μας. Στο ‘Buckle Up’ ο Vedder χαϊδεύει με τρυφερότητα την οικογενειακή ζωή, τις μικρές της στιγμές, τις ανάσες της.


Αν και το άλμπουμ δείχνει να έχει αρκετό αυθορμητισμό μέσα και η μπάντα να έχει αφεθεί στην εμπειρία των χρόνων, προσπαθώντας να αφουγκραστεί το παρόν, τους φόβους, το άλμπουμ δείχνει και έχει μία συνοχή. Όχι μία συνηθισμένη συνοχή, αλλά μία συνοχή της ζωής ενός απλού ανθρώπου με τα πάνω και τα κάτω της. Αυτό αποτυπώνεται και στις μουσικές διακυμάνσεις του άλμπουμ. Από το ‘Take The Long Way’ και τα σόλο του στο ‘Retrogade’ και τα synths του, το ταξίδι του άλμπουμ τελειώνει με το ‘River Cross’ εκεί όπου η ενέργεια του Vedder δείχνει να εξατμίζεται καθώς έχει φτάσει στο τέλος του άλμπουμ. Εκεί που μαζεύει όλη την ενέργεια που του έχει απομείνει για να πει “Ι want this dream to last forever, let it be a lie that all futures die”. Σα μία εξαντλημένη φιγούρα που ψάχνει την όαση της. Σαν την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Σα την αισιοδοξία που εκεί που όλα είναι μαύρα σε κάνει να πιστέψεις πως όλα θα περάσουν. Και θα περάσουν.


Βαθμολογία: 8/10