#review: Noel Gallagher's High Flying Birds - Who Built The Moon?


Αυτό το μήνα ακούμε το νέο CD του Noel Gallagher, σε μια μάχη ανάμεσα στο συναίσθημα και τη λογική. Από τη μια μεριά ένας ήρωας των εφηβικών μας χρόνων, από την απέναντι ο ενήλικος εαυτός μας.


Ανοίγει παρένθεση.


Όσο μεγάλωνα, στο παιδικό μου δωμάτιο, πάνω απο το προσκεφάλι μου, είχα για δικό μου εικόνισμα, μια ασπρόμαυρη αφίσα των Oasis. Το ξέσπασμα της Britpop, στις αρχές των 90s, με βρήκε κάπως απροετοίμαστο, με παρέσυρε. Είχε προηγηθεί η εξάπλωση και κυριαρχία των Smiths, χωρίς την εσωστρέφεια των οποίων, δεν θα μπορούσε να είχε αναπτυχθεί το χαρούμενο, φωτεινό, ιλιγγιώδες κίνημα της Britpop. Τότε, ο κόσμος γύρω μας ήταν ακόμα αναπτυσσόμενος, όχι ανεπτυγμένος. Στις αρχές της δεκαετίας του 90 υπήρχε ενέργεια, καταπίεση, δίψα, ανεμελιά και μια κάποια επαναστατική διάθεση να έχουμε κέφι.


Γράφει ο Γιώργος Δημητριάδης


Το 1995 και το 1997 κατεβαίναμε στην Ομόνοια, για να περάσουμε από τα Metropolis να ρωτήσουμε αν έφτασε το Morning Glory και το Be Here Now, αντίστοιχα. Αυτές οι εποχές ήταν υπέροχες, η μουσική τότε ήταν απόλυτα συγχρονισμένη με το βήμα της εποχής, η μουσική των Oasis για μένα τότε, ήταν ένα μεγάλο κύμα, το οποίο μας χώρεσε όλους όσους θέλαμε να ανεβούμε πάνω. Και όπως είναι ανόητο να νομίζει κανείς ότι ένα μεγάλο και ωραίο κύμα, μπορεί να είναι πάντα εκεί να σερφάρεις πάνω του, έτσι και οι εποχές αυτές πέρασαν ανεπιστρεπτί. Φυσικά, οι αναμνήσεις και τα βιώματα των όσων ζήσαμε τότε, θα είναι πάντα δικά μας, όμως η εποχή αυτή πέρασε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, τα πράγματα έχουν πάρει μια διαφορετική, όχι απαραίτητα χειρότερη ή καλύτερη πορεία.


Σήμερα λοιπόν, εδώ, μιλάμε για τον νέο δίσκο του Noel Gallagher με τους High Flyin’ Birds και αν νομίζεις ότι θα διαβάσεις για έναν δίσκο των Oasis, καλύτερα μη συνεχίσεις παρακάτω.


Κλείνει η παρένθεση.


Τρίτο, full length studio albums για τον Noel Gallagher. Από όταν ανακοινώθηκαν οι πρώτες λεπτομέρειες του cd και πρόσεξα ότι την παραγωγή έχει αναλάβει ο πολύς David Holmes, ήμουν σίγουρος ότι δεν μιλάμε αποκλειστικά για έναν δίσκο του Noel. Ο Holmes δε θα δούλευε πάνω σε ήδη δουλεμένα κομμάτια, τα οποία ενδεχομένως θα ήθελαν ένα απλό φινίρισμα. Σκεφτόμουν ότι ο Noel ίσως είχε αποφασίσει να δουλέψει σε νέα μονοπάτια, σε νέες μουσικές φόρμες. Σε αυτό έπεσα μέσα. Μετά, θεώρησα πως το νέο ηχοδρόμιο που θα στηνόταν, θα του άνοιγε στιχουργικά πεδία απάτητα ως τώρα. Σε αυτό έπεσα πολύ έξω.


Intro track είναι το 'Fort Knox', το οποίο μου είχε κινήσει την προσοχή από τα πρώτα teaser που είχαν κυκλοφορήσει, ως promo του δίσκου. Επιβλητικά τύμπανα, υπέροχα female vocals, ένας διακριτικός Noel και τελικά ένα track που αποπνέει μια φρεσκάδα, χωρίς να φέρνει κανέναν αέρα καινοτομίας. Συνεχίζουμε με το 'Holy Mountain', το οποίο ήταν και το πρώτο single από το Who Built The Moon, το οποίο νομίζω εν τέλει είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα με το τραγούδι. Εδώ ακούμε έναν τελείως καινούριο Noel, χορευτικό, glamorous pop, τον φαντάζεσαι σχεδόν να χορεύει. Κολλητικό riff, μελωδία που σου μένει, σφύριγμα αλα Magnetic Zeros, ένα κομμάτι που δεν είναι τόσο κακό, όσο ο απόηχος που δημιουργήθηκε για αυτό, όμως ο κόσμος πάγωσε κάπως ακούγοντας το όχι και τόσο Noel δείγμα από τον νέο δίσκο. Στο τραγούδι παίζει organ ο Paul Weller. Κάποιο άκουσαν εδώ Ricky Martin, εγώ άκουσα Bowie / T-Rex επιρροές.


Στο επόμενο κομμάτι, το 'Keep on Reaching', φαίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρα η δουλειά του παραγωγού. Χορευτικοελεκτρονικοροκενρολ πλαίσιο, high end φωνητικά του Noel και μπόλικη 70s αστερόσκονη από τα καλύτερα soundtrack του Holmes. Ακολουθούν οι τρεις, κατά τη γνώμη μου, καλύτερες στιγμές του δίσκου: 'It’s a Beautiful World', 'She Taught Me How To Fly' και 'Be Careful What You Wish For'. Καθαρή ψυχεδέλεια, βουτιά στα 60s, κυνηγώντας το δικό του Magical Mystery Tour.


Ο Noel πάντα έγραφε στίχους που εξυπηρετούσαν την ομοιοκαταληξία και τη ρίμα που ήθελε, ενάντια στη λογική πολλές φορές. Εδώ κάνει το ίδιο πράγμα, σε μεγάλο βαθμό, απλά στο Who Built The Moon παραμελεί το στίχο, δίνοντας βάρος στη μουσική, η οποία εδώ έχει φροντιστεί πολύ. Συνεχίζουμε με το 'Be Careful What You Wish For', με ένα riff βγαλμένο από το 'Come Together' των Beatles, ενώ τα solos της κιθάρας μετά το 3:30 μου θυμίζουν τις καλύτερες στιγμές των Black Angels. Ενδιαφέροντα φωνητικά και εδώ.


Το 'Black and White Sunshine' είναι ένα τυπικό Noel Gallagher τραγούδι, το οποίο θα μπορούσε να ανήκει στο tracklisting του Chasing Yesterday. Υπάρχουν δυο instrumental κομμάτια, τα οποία είναι τοποθετημένα πολύ προσεγμένα στο δίσκο. Το 'Interlude' κλείνει τον κάπως πειραματικό κύκλο τραγουδιών, ενώ ακολουθούν τα 'If Love Is The Law' και το 'The Man Who Built The Moon'. Φυσαρμόνικες, τύμπανα, όλα τα εφέ του Holmes, όμως τα δύο τραγούδια αυτά έχουν χτιστεί γύρω από τον Noel, την κιθάρα του και τη φωνή του. Χωρίς παράλληλα να έχουν την κλασική δομή των τραγουδιών του Noel. Το 'End Credits', κλείνει αυτά τα δύο τραγούδια σαν να τα ξεχωρίζει θεματικά.


Για όσους νομίζατε ότι αυτό εδώ αφορά έναν δίσκο των Oasis και δεν προσέξατε την αρχική παραίνεση, σας έχω καλά νέα. Το CD κλείνει με το πιο Oasis τραγούδι του δίσκου, το 'Talk Tonight' των ημερών μας. Η αγαπημένη Epiphone Vintage Sunburst του Noel, τρία ακόρντα (C, G, D και μια κρυφή Em), capo στο τρίτο τάστο, έτοιμο το 'Dead In The Water', το οποίο μας έρχεται κατευθείαν από τα πιο καλά κρυμμένα B-sides των Oasis.


Ώρα να πηγαίνω:


Ο δίσκος δεν είναι Oasis, αλλά ούτε μας έρχεται με την ταμπέλα του καινοτόμου δίσκου που ταράζει τα νερά και συστήνει κάτι πρωτοποριακό. Όμως, ο Noel φαίνεται ότι έχει αρχίσει πάλι να ακούει πολλή μουσική. Διαφορετική μουσική. Και έχει και ενέργεια. Και είναι εδώ.


Βαθμολογία: 6,5/10