#review: MARINA - Love


Η Μαρίνα – Λαμπρινή Διαμάντη ή αλλιώς η πρώην Marina And The Diamonds και πλέον σκέτο MARINA είναι σίγουρα μία περσόνα με δικό της προσωπικό στυλ και ύφος, τόσο μουσικά όσο και αισθητικά. Δεν θυμίζει καμία έτοιμη συνταγή για ποπ τραγουδίστρια. Έχει φτιάξει κάτι μοναδικό, δικό της, δημιουργεί μουσική με το δικό της προσωπικό στυλ. Αν θα έπρεπε να περιγράψουμε το στυλ της μουσικής της θα μπορούσαμε να το εντάξουμε σε ένα πολύ μοντέρνο είδος μουσικής με στοιχεία pop και ηλεκτρονικής μουσικής. Κάτω από την μουσική ομπρέλα της MARINA, το Love είναι το πρώτο μουσικό δείγμα αυτής της νέας εποχής.


Γράφει η Μάγδα Σαββινίδου


Έχοντας αφήσει πίσω της το Froot, που κυκλοφόρησε το 2015, επιστρέφει για να μας κάνει να χορέψουμε, να σκεφτούμε και να το αγαπήσουμε. Το Love είναι το πρώτο μέρος της νέας μουσικής συλλογής της. Το άλλο μισό είναι το Fear και μαζί θα δημιουργήσουν έναν φρέσκο ήχο, για τον οποίο η Marina νιώθει ήρεμη και αρκετά σίγουρη για το νέο της υλικό όπως έχει δηλώσει.


Το πρώτο μέρος λοιπόν της συλλογής αυτής είναι ένα πολύ ελαφρύ και κεφάτο άλμπουμ. Με δυσκολία ξεχώρισα τέσσερα από τα οκτώ κομμάτια αυτού του δίσκου. Αυτά τα τέσσερα θεωρώ πως είναι άκρως χαρακτηριστικά του κλίματος του συγκεκριμένου δίσκου. Αρχικά το 'Superstar', ένα φρέσκο κομμάτι που μιλά για τα όνειρα και τους στόχους και το πως κάποιος μπορεί να τα καταφέρει με πίστη στις δυνατότητές του. Παράλληλα αποτελεί ένα ερωτικό κομμάτι που φανερώνει την δύναμη της αγάπης και το πόσα μπορεί να καταφέρει αν πιστέψει ο ένας στον άλλο.


Στη συνέχεια το 'Orange Trees' είναι ένα κομμάτι που λειτουργεί ως ύμνος στις ρίζες της Marina. Ένα ανάλαφρο και πιασάρικο κομμάτι που σου φτιάχνει τη διάθεση. Οι πορτοκαλιές λοιπόν για τις οποίες τραγουδά η Marina, είναι η επιστροφή στις ρίζες της, ένα κομμάτι αφιερωμένο στο νησί από το οποίο κατάγεται. Το ελληνικό και ζεστό καλοκαίρι σαν ένα μαγικό όνειρο μακριά από τα φώτα της πόλης και τη φασαρία της, μία επιστροφή στις ρίζες της και σε αυτά που την καθόρισαν, ακόμη και τώρα που έχει φτάσει ψηλά.


Το 'True' πάλι , ακολουθόντας τη γραμμή του δίσκου αυτού περνά το μήνυμα πως ο καθένας πρέπει να παραμένει πιστός στον εαυτό του έχοντας σιγουριά στα όνειρά του, μακριά από την επιβεβαίωση του περιβάλλοντος του και της κοινωνίας γενικότερα. Όπως και η ίδια η Marina φαίνεται να έχει κρατήσει το στυλ της και το εξελίσσει με μεγάλυ ωριμότητα και πίστη στη μουσική της.


Επίσης ένα κομμάτι - ύμνος στην ανθρωπότητα, με την έννοια της ενότητας, είναι το 'To Be A Human'. Καθολικό το μήνυμα που περνά μέσα από τους συγκινητικούς αυτούς στίχους. Όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο σαν ένα, με δυσκολίες αλλά και χαρές. Η δυσκολία του να είσαι άνθρωπος μέσα σε έναν κόσμο που σε κάνει να νιώθεις οτιδήποτε άλλο παρά αυτό. Σε έναν κόσμο βουτηγμένο στο μίσος και τη δυστυχία, το κομμάτι αυτό προσπαθεί να ενθαρρύνει το κοινό να σκεφτεί αλλά ταυτόχρονα και να απολαύσει για τέσσερα λεπτά το ταξίδι της Marina και το τι σημαίνει για εκείνη η ζωή και ο άνθρωπος.


Τέλος, δύο λόγια που μπορούν να χαρακτηρίσουν το νέο υλικό από τη Marina είναι πως ο δίσκος αποτελεί το κατεξοχήν feel good δίσκο με πολύ προσεγμένο ήχο και λεπτή αισθητική. Μουσική παραγωγή σε πολύ ώριμο επίπεδο με προσεκτικά στοχευμένους στίχους. Τα στοιχεία της νέας μουσικής της ταυτότητας ξεδιπλώνονται με μεγαλύτερη δυναμική και μία ακόμη πιο ώριμη προσέγγιση σε σχέση με τα προηγούμενο υλικό της. Κάθε κομμάτι είναι σαν να περιέχει μία ξεχωριστή ιστορία, ανοίγει έναν διαφορετικό κόσμο με στίχους και ήχους που ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί. Προσωπικά για εμένα το άλμπουμ αυτό έχει ένα κακό, τελειώνει. Περιμένοντας λοιπόν να ακούσω και το υπόλοιπο μέρος, τη δεύτερη συλλογή με τον τίτλο Fear. Μέχρι τότε σίγουρα θα ακούσω σε επανάληψη το 'Love' γιατί το έχω ήδη αγαπήσει. Το ίδιο πιστεύω ότι θα κάνετε και εσείς από την πρώτη φορά που θα το ακούσετε!


Βαθμολογία: 9/10