#review: Mac DeMarco - Here Comes The Cowboy


Απελευθερωμένος πια από το συμβόλαιό του με την δισκογραφική εταιρεία Captured Tracks, ο Mac DeMarco κυκλοφορεί το τέταρτο ολοκληρωμένο του πόνημα με μόνο του αφεντικό τον εαυτό του. Παρ’όλα αυτά, το Here Comes The Cowboy μοιάζει περισσότερο με ένα προχειροφτιαγμένο demo παρά με μια σύγχρονη παραγωγή που ανταποκρίνεται στο όνομα που προσπαθεί να χτίσει στον χώρο της ανεξάρτητης μουσικής.


Γράφει ο Γιώργος Φακαλής


Αρχικά, κατηγορήθηκε από πολλούς μουσικούς και κριτικούς στα social media ότι πάτησε πάνω στην κυκλοφορία του 2018, Be The Cowboy της Mitski - ειδικά από τη στιγμή που και στα δύο άλμπουμ εμπεριέχεται κομμάτι με τον τίτλο 'Nobody'. Ωστόσο, το ουσιαστικό πρόβλημα του δίσκου δεν είναι αυτό. Ανέμπνευστες, μονότονες low-fi μελωδίες ντύνουν απλοϊκούς στίχους που σε ορισμένα σημεία δε βγάζουν κάποιο νόημα. Ο μινιμαλισμός μας αρέσει όταν εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό στη ματιά του καλλιτέχνη. Αν, όμως, η λεπτή ισορροπία μεταξύ μινιμαλισμού και αποσύνθεσης διαταραχθεί, τότε το όλο εγχείρημα είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει στην ανυπαρξία.


Μουσικά, το Here Comes The Cowboy έχει τις όμορφες στιγμές του. Το ομώνυμο κομμάτι δεν είναι τίποτα άλλο από πέρα από ένα textbook western riff με το κλασσικό ατμοσφαιρικό drumming. Ωραία και τα χαβανέζικα vibes που κυριαρχούν στο άλμπουμ, συμπαθητικές και οι neo funky μπασογραμμές στο 'Choo Choo', ευχάριστα - αν μη τι άλλο - και τα pinkfloydικά ηχοχρώματα στα 'Heart To Heart' και 'Hey Cowgirl'. Δυστυχώς, όμως, η συνεχής επαναληπτικότητα των βασικών μελωδιών και η χωρίς εκλάμψεις ενορχήστρωση μετατρέπουν τη χαλαρή και αέρινη διάθεση που ήθελε να μεταδώσει ο Mac DeMarco σε ένα μάλλον πλαδαρό και άνευρο αποτέλεσμα.


Με αφορμή την απόφαση του DeMarco να κυκλοφορήσει μόνος του μια δουλειά, αναλαμβάνοντας, ταυτόχρονα, χρέη μουσικού, μηχανικού, ενορχηστρωτή και παραγωγού, συνειδητοποιούμε τη σημασία ύπαρξης ενός επαγγελματικού γκρουπ πίσω από τον καλλιτέχνη. Σε μια εποχή που οι δισκογραφικές και οι παραγωγοί έχουν αποκτήσει υπερεξουσίες στο βωμό του χρήματος, πολλά συγκροτήματα κατακρίνονται από το κοινό τους για την απώλεια της ταυτότητάς του, με πιο πρόσφατα παραδείγματα αυτά των Queens Of The Stone Age και των Arctic Monkeys. Ωστόσο, η μονοδιάστατη οπτική που μπορεί να έχει ένας μουσικός για το έργο του μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο τελικό προϊόν. Αναπόφευκτα, κάτι τέτοιο συνέβη με το Here Comes The Cowboy. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες ιδέες, όμως χάνονται μέσα στη γενικότερη έλλειψη συγκεκριμένης κατεύθυνσης του δίσκου. Μπροστά μας, έχουμε μια κλασική περίπτωση στην οποία τα filler κομμάτια καταποντίζουν την αυθεντική δημιουργικότητα, όπως το πολυ ενδιαφέρον 'Skyless Moon'.


Συνοπτικά, λοιπόν, σε ένα timing που θέλει τον Mac DeMarco να είναι ένα από τα πιο trending ονόματα στο χώρο της indie μουσικής, το Here Comes The Cowboy μπορεί να εμπεριέχει την απλότητα και το συναισθηματισμό που χαρακτήριζαν τη μέχρι τώρα πορεία του Καναδού, μα, εν τέλει, δεν καταφέρνει να καλωσορίσει τον ακροατή στον κόσμο του.


Βαθμολογία: 4/10