• Νίκος Παπανικολάου

#review: Kristof - Talk Show

Ενημερώθηκε: Ιαν 1


Η αλήθεια είναι πως οι πρώτοι έξι μήνες του 2020 δε μας φέρθηκαν και πολύ καλά. Αντιθέτως. Πολλοί από εμάς ακόμη ξυπνάμε και προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε αν αυτό που συμβαίνει, το ζούμε πραγματικά ή όχι. Όσο στα δελτία ειδήσεων έβλεπες φιγούρες να φωνάζουν στο mute που είχες τον ήχο, έβλεπες νούμερα να εκτοξεύονται κατά χιλιάδες, και σκεφτόσουν εκείνο την τρελό κύριο με το πλακάτ "το τέλος έρχεται", πως τελικά ίσως και να μην ήταν τόσο τρελός. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή ήταν που χρειάστηκα κάτι χαρούμενο, κάτι ανάλαφρο και κάτι διαφορετικό στα αυτιά μου. Κι εκεί μου συστήθηκε ο Kristof.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Ο Kristof ζει στο Βερολίνο και κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο του άλμπουμ μέσω της Inner Ear. Με τον τίτλο Talk Show, o Kristof φτιάχνει ένα ποπ άλμπουμ μέσω του οποίου εξερευνεί και αποκαλύπτει διάφορες πτυχές του χαρακτήρα του αλλά και της κοινωνίας αλλά και της ποπ κουλτούρας των τελευταίων ετών. Για να το καταφέρει αυτό ερμηνεύει διαφορετικούς ρόλους, άρα και διαφορετικές οπτικές στην κάθε ιστορία. Γίνεται πρωταγωνιστής, κομπάρσος, οικοδεσπότης σε εκπομπή αλλά και καλεσμένος σε αυτή. Σε μία εκπομπή που καταπιάνεται με ζητήματα βαθύτερα - σχεδόν υπαρξιακά - και κάθε κομμάτι αποτελεί ένα στιγμιότυπο αυτής. Μέσω ελληνικών, αγγλικών, γερμανικών, ο Kristof εξιστορεί σκέψεις και εικόνες μέσα στα 25 λεπτά που διαρκεί το άλμπουμ.


Ένα άλμπουμ, το οποίο έχει φτιαχτεί προσεκτικά, καθώς κάθε του ψηφίδα είναι επιμελώς τοποθετημένη σε ένα μωσαϊκό που είναι πολύ εύθραυστο. Η ποπ, αναμφίβολα, ζει μεγάλες δόξες ξανά. Η ποπ που αγαπήσαμε, όχι η φτηνή στις αρχές των 00s που σάρωνε στα ραδιόφωνα και τα μουσικά κανάλια. Ο Kristof δείχνει να έχει τις σωστές επιρροές και να έχει ακολουθήσει το σωστό μονοπάτι, αν και σε κάποια σημεία του - λίγα ομολογουμένως - να χρειάζεται παραπάνω δουλειά, κυρίως στο μουσικό κομμάτι. Γιατί το concept άλμπουμ, το έχει παίξει στα δάχτυλα. Θέλει μεγάλη μαεστρία να φτιάξεις ένα βαθύ άλμπουμ, χρησιμοποιώντας ποπ μουσική, synths και εκλεπτισμένα μπιτάκια. Είναι φανερό, πως η παραμονή του στο Βερολίνο τον έχει κατευθύνει στις σωστές επιλογές, και θεωρώ πως μόνο τυχαίο δεν είναι πως επέλεξε αυτό τον ήχο, σε αυτή την πόλη, η οποία λατρεύει την εκλεπτισμένη ποπ, όσο λίγες πόλεις στον κόσμο. Το 'Yoga Class' και το 'Bubbles' αναμφίβολα είναι τα δύο κομμάτια που ξεχωρίζουν, όχι όμως τρανταχτά. Κι αυτό δείχνει πόσο καλοδουλεμένο είναι το Talk Show.


Το Talk Show μπορεί να μην είναι το τέλειο άλμπουμ αλλά είναι μία πολύ υποσχόμενη αρχή, σε ένα είδος που διψάμε να βγάλει κάτι καλό. Ειδικότερα σε μία σκηνή - όπως η ελληνική - που έχει βρει καταφύγιο μόνο στον σκληρό ήχο και αυτοί που ακολουθούν κάτι διαφορετικό, ενίοτε αντιμετωπίζονται και ως παρίες. Βέβαια το γεγονός πως ζούμε πια στο 2020 και μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα της μουσικής σήμερα ανήκουν στο είδος της ποπ, αυτό λέει πολλά. Το καλοκαίρι είναι εδώ για τα καλά, και επιτάσσει να ακούσουμε κάτι που θα μας κάνει να χορέψουμε. Το άλμπουμ του Kristof ήρθε σε μία ιδανική στιγμή και η Inner Ear συνεχίζει να επενδύει στον καλό ήχο, ανεξαρτήτου είδους. Κι αν αυτό δεν είναι ποπ, τότε τι είναι;


Βαθμολογία: 7/10