#review: King Gizzard And The Lizard Wizard - L.W.


Καλώς ήρθατε σε μια ακόμα συνάντηση του Συλλόγου Φίλων και Μελετητών των King Gizzard and the Lizard Wizard.


Το δισκογραφικό κοντέρ γράφει, πλέον, δεκαεφτά άλμπουμ. Για πολλούς, ο αριθμός μπορεί να φαντάζει σημαδιακός, για τους Gizz είναι σίγουρα. Ναι, το L.W. είναι ίσως ο πιο καλοφτιαγμένος και ολοκληρωμένος δίσκος στην microtonal era του συγκροτήματος. Με το καθηλωτικό Flying Microtonal Banana του 2017 άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Με το συμπαθητικό K.G. αφουγκραστήκαμε τις εξερευνήσεις των Αυστραλών στο άγνωστο. Ωστόσο, με το τελευταίο πόνημα του Stu και της παρέας του ήρθε η ώρα για μια ξενάγηση στις συχνότητες ανάμεσα στις συχνότητες, ένα πλήρες πακέτο για ένα ταξίδι σε μέρη που κανείς δεν είχε επισκεφτεί.


Ξεκινάμε με το 'If Not Now, Then When?', μια ψευδοφάνκυ σκανταλιά, που σε ένα παράλληλο σύμπαν θα μπορούσε κάλλιστα να ακουστεί από μια ξεκούρδιστη cover μπάντα των Tame Impala. Κι αν αυτό το σκηνικό παραφροσύνης μοιάζει μεμονωμένο περιστατικό, το 'O.N.E.' θα επιβεβαιώσει ότι η αλήθεια βρίσκεται στον μπαγλαμά. Με αυτόν πρωταγωνιστή, ακούμε μια σεμιναριακή κλιμάκωση, καθώς στο χορό εισέρχονται τόσο τα χαρακτηριστικά κιθαριστικά εφέ που λατρεύουμε στους Gizzard, όσο και το απότομο, δαιδαλώδες, μα συνάμα μελωδικότατο drumming.


Καθώς προχωράμε στα ενδότερα του L.W., γίνεται αντιληπτό ότι έχει έρθει η ώρα να βγουν τα βαριά όπλα. Ουσιαστικά, η επόμενη τριπλέτα θα είναι μια ωδή στο επικό Polygondwanaland, το τέταρτο από τα πέντε άλμπουμ που κυκλοφόρησαν το ‘17 και ένα από τα κορυφαία τους, γενικότερα. Αρχικά, το αμιγώς κιθαριστικό 'Pleura' θα δώσει την απαραίτητη psy-hard rock νότα που όλοι χρειαζόμασταν, σε ένα πεδίο που η μπάντα έχει αποδείξει ότι μπορεί να μεγαλουργήσει. Ακολουθεί το ανακουφιστικό 'Supreme Ascendancy', ένα μεταμοντέρνο ανατολίτικο νανούρισμα που θα στηριχθεί στα πολύπλοκα τύμπανα και τα ομιχλώδη πλήκτρα, ενώ slowly but steady, από μέσα του θα αναδειχθεί το 'Static Electricity', ένα μεθυστικό μακάμι, μια μίξη περσικής και βυζαντινής μουσικής που μας μεταφέρει σε ένα ναργιλεδάδικο κάπου χαμένο στα βάθη της Αραβίας.


Κάθε άλμπουμ των King Gizzard and The Lizard Wizard είναι μια ιστορία και μια ιστορία πρέπει να έχει τις σκηνές σύνδεσης. ‘Ετσι, και το 'East West Link' έρχεται να ενώσει το ανατολίτικο γιν που ακούσαμε μέχρι τώρα με το δυτικό γιανγκ. Το σκοτεινό 'Ataraxia' αποτελεί άλλο ένα ψήγμα του ταλέντου του Stu Mackenzie πάνω στην ψυχεδελική μουσική, με μία ενορχήστρωση που θα συνδυάσει τον ζουρνά με τα jazzy ντραμς γύρω από μια αέρινη χορωδία. Ίσως, μπορεί, σίγουρα, είναι το αποκορύφωμα του L.W.. Πόσω μάλλον, όταν, στη συνέχεια, έχουμε το αρτιστίκ 'See Me', μια ατμοσφαιρική ψυχεδέλεια, ας την πούμε και μελωδία τύπου Zappa, που δεν θα “τη δούμε” και πολύ στο μέλλον.


Παραδόξως, το L.W. δεν θα είναι το μόνο άλμπουμ που θα ολοκληρωθεί με το πέρας του τελευταίου κομματιού. Ταυτόχρονα, θα κλείσει και ο κύκλος και του δίδυμου αδερφού του, K.G., με την τελική μορφή που ακούει στο όνομα “K.G.L.W.’, ένα τέρας που είχε teasαριστεί και στο άνοιγμα του K.G.. Σε αυτό το οκτάλεπτο instrumental ανελέητο πηγαινέλα, θα φανούν και θα αναδειχθούν οι σαφείς επιρροές των Black Sabbath και των Sleep, που συχνά πυκνά εμφανίζονταν στις προηγούμενες δουλειές των Gizzard. Είναι τέτοια η δυναμική του βασικού riff στο οποίο θα χτιστεί το κομμάτι και τόσο εκκωφαντικό το ομόφωνο “K.G.L.W.” που ξεστομίζουν όλοι και κάθε ένας ξεχωριστά, που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μπροστά μας έχουμε τον προσωπικό ύμνο του συγκροτήματος.


Για να μην μακρυγορώ, θεωρώ ότι το L.W. είναι περισσότερο ένας σημαδιακός δίσκος, παρά ένας σπουδαίος δίσκος. Με το L.W., οι King Gizzard and the Lizard Wizard δείχνουν ότι δεν ανήκουν στο επίπεδο των καλύτερων συγκροτημάτων της εποχής μας αλλά στο επίπεδο των σημαντικότερων και πιο αυθεντικών μουσικών σε αυτό που τσουβαλιάζουμε ως ροκ. Γιατί η μουσική δεν σταμάτησε τη δεκαετία του ‘70 και το ‘80, ειδικά όσο υπάρχουν διάφοροι King Gizzard να μας τον υπενθυμίζουν.


Βαθμολογία: 9/10