#review: Gary Clark Jr. - This Land


Εκ Τέξας ορμώμενος και αμφιδέξιος βιρτουόζος της ηλεκτρικής κιθάρας, ο Gary Clark Jr φημίζεται για τα εκρηκτικές ζωντανές του εμφανίσεις με τα μαεστρικά του σόλο, τις χαρακτηριστικές βρωμιές στον ήχο που θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν της ροκ του Jimi Hendrix και τις γκρουβάτες τσαχπινιές του Chuck Berry. Στουντιακά, μπορεί να μην έχει κάνει το μεγάλο άνοιγμα στο ευρύ κοινό με τις δύο προηγούμενες δουλειές του, όμως, με το This Land θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για να αναδειχθεί ως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης blues. Άλλωστε, το timing είναι ιδανικό. Σε μια εποχή που η τεχνολογία φαίνεται να κυριεύει τη μουσική βιομηχανία, η κιθαριστική μουσική βρίσκεται σε ένα κομβικό σταυροδρόμι. Ή θα προσαρμοστεί και θα βρει καινούριους ευαγγελιστές να διδάξουν το Λόγο ή θα σβήσει στην αφάνεια και διηγώντας τα να κλαίει.


Γράφει ο Γιώργος Φακαλής


Το This Land είναι ένα μακρύ ταξίδι σε όλους τους προορισμούς της μαύρης μουσικής. Από το ατόφιο blues της δεκαετίας του ‘60, τo rock’n’roll και τη soul του Marvin Gaye μέχρι τη reggae και το νεοϋορκέζικο hip-hop. Μπορεί όλος αυτός ο συνδυασμός να ακούγεται κάπως ύποπτος για αποτυχία, ωστόσο, ο Clark Jr αποδεικνύει ότι είναι ένας ιδιοφυής μουσικός. Σε αυτή την ανθολογία των 17 κομματιών, το πέρασμα από τα διάφορα είδη βγαίνει αβίαστα, με αποτέλεσμα ο ακροατής να κρατιέται σε κάθε μελωδία, αλλά, ταυτόχρονα, να θέλει να προχωρήσει στη συνέχεια. Ουσιαστικά, έχουμε μια καλοφτιαγμένη, προσεχτικά δουλεμένη playlist στην οποία συνυπάρχουν τα mainstream pop στοιχεία και τα αυθεντικά bluesy riffάκια με κύριο πρωταγωνιστή την ηλεκτρική κιθάρα.


Ξεκινώντας με το οργισμένο ομώνυμο κομμάτι, ο Gary Clark Jr κάνει μια στιβαρή δήλωση για την αφροαμερικανική κοινότητα και την αντιμετώπισή της από τις πολιτικές της χώρας, χωρίς να δίνει κάποιο καταγγελτικό τόνο. Στην συνέχεια του άλμπουμ, θα αναφερθεί και πάλι στην αμερικάνικη πραγματικότητα μέσα στο ταραγμένο πολιτικό κλίμα που επικρατεί αλλά το This Land, κυρίως, επικεντρώνεται στις μουσικές ανησυχίες του καλλιτέχνη. Εξάλλου, η blues μπορεί να ξεκίνησε στα 30s ως μέσο αφήγησης της απάνθρωπης πραγματικότητας στις φυτείες του Μισσισσιππή, ωστόσο με την soul, διαμορφώθηκε αυτό το ερωτικό, ανέμελο στοιχείο που τη χαρακτηρίζει στιχουργικά.


Ο τόνος του άλμπουμ καθορίζεται απόλυτα από τις επιρροές του Clark Jr. Σκοτεινό groove, φρέσκος, κρυστάλλινος ήχος στην κιθάρα και κλασσικά soul vibes συνυφαίνονται με hip-hop beats, λιτά synth και ροκεντρολίστικα ακόρντα, ενώ τα φωνητικά του Gary προσαρμόζονται σε μια ευρεία γκάμα τραχιάς απαγγελίας και απαλών φαλτσέτων. Έτσι, από τις southern αλητείες 'What About Us' και 'The Governor' περνάμε στις ερωτικές μπαλάντες με τα 'Feed The Babies' και 'Pearl Cadillac' να μας γυρίζουν στην εποχή του Prince και του Marvin Gaye. Ξεχωρίζουν, επίσης, τα 'Gotta Get Into Something', που θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν απόρροια της συνεργασίας των Ramones με τους Kinks και το thieverίζον reggae hip-hop 'Feel Like A Million'.


Πάνω από όλα, ο Gary Clark Jr είναι μια blues ιδιοφυία. Ωραίοι οι πειραματισμοί στα είδη, σίγουρα έχουν το ενδιαφέρον τους, εκεί, πάντως, που ο καλλιτέχνης πατάει σε στέρεο έδαφος είναι το στοιχείο του. 'Low Down A Rolling Stone' το αληθινό highlight του This Land. Ένα εξαγνιστικό κομμάτι που μιλάει για την απελευθέρωση από τα δεσμά των πρέπει. Μια γνήσια ροκιά που τόσο έχει λείψει από το σήμερα και τους λάτρεις των μεγάλων κιθαριστών. Επειδή, όμως, τα διαμάντια θέλουν σκάψιμο, ένα bonus track είναι αυτό που ανεβάζει ψηλά αυτό το άλμπουμ. Πρόκειται για το instrumental 'Highway 71'. Κάτι μεταξύ Funkadelic και Frusciante, το κομμάτι είναι το κατάλληλο δείγμα για να καταλάβει κάποιος το ταλέντο του Clark Jr.


Συνοψίζοντας, λοιπόν, το This Land τα έχει όλα. Είναι γκρουβάτο, είναι πρωτότυπο, είναι αυθεντικό. Ισορροπεί ανάμεσα σε δύο μουσικές γενιές, αυτήν της κιθαριστικής μουσικής προηγουμένων δεκαετιών και της σημερινής ηλεκτρονικοποιημένης. Ο Gary Clark Jr καταφέρνει να συνδυάσει με έναν απρόβλεπτο τρόπο το παραδοσιακό blues με στοιχεία από την pop και τη reggae και, σίγουρα, μιλάμε για έναν από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς.


Βαθμολογία: 8/10