#review: Foals - Everything Not Saved Will Be Lost - Part 1


Από το πρώτο κιόλας κομμάτι σε μυούν στο μουσικό τους παραμύθι και χωρίς καν να το συνειδητοποιήσεις, έχεις βρεθεί στο τρίτο. Και ναι, φυσικά μιλάμε για τους ολοκαίνουριους Foals, που επιστρέφουν μετά από το 2015 και το What Went Down, το οποίο απέσπασε καλές κριτικές παγκοσμίως, επιστρέφουν στο προσκήνιο με το Everything Not Saved Will Be Lost – Part 1. Το πέμπτο άλμπουμ των Άγγλων από τη Warner Bros. και την Transgressive, σε μια παραγωγή των ίδιων των Foals και του Brett Shaw, κυκλοφόρησε στις 8 Μαρτίου και απαρτίζεται από δέκα κομμάτια, τα τρία εκ των οποίων αποτελούν ήδη singles.


Γράφει ο Νικόλας Αραχωβίτης


Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Στην αρχή του δίσκου, έχουμε το μυστηριώδες 'Moοnlight' με την ύπουλη, θα λέγαμε, εισαγωγή, που ξεκινάει σταδιακά με ηλεκτρονικούς ήχους, τα synths, τα choirs, τα εφέ των πουλιών που κελαηδούν, τα hypnotic φωνητικά του Yannis Philippakis, καθώς επίσης και τα γεμίσματα της κιθάρας. Ακολουθεί το 'Exits', ένα κομμάτι που απογειώνεται κυριολεκτικά, με έναν εξαιρετικά γκρουβάτο ρυθμό, με δυνατά synthesizers, αλλά και τα riffs της ηλεκτρικής κιθάρας του. Φτάνοντας στο 'White Onions', το τρίτο κομμάτι του άλμπουμ, νιώθεις ήδη τον αισθητά ανεβασμένο ρυθμό με το πολύ γρήγορο beat και τα στοιχεία indie που το χαρακτηρίζουν. Το αμέσως επόμενο κομμάτι, 'In Degrees', συνεχίζει με pop beat, σε ευχάριστους τόνους αλλά σε περισσότερο electro στυλ, ενώ το ψυχεδελικό 'Syrups' που ακολουθεί, δημιουργεί ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα μέσα στο δίσκο, καθώς σε κατακλύζει με το sοlo της κιθάρας του, όπως και με τον αργό και βαρύ σκοπό του αλλά και τον κυρίαρχο ρόλο των χαμηλών συχνοτήτων, με την μπασογραμμή να χαράζεται εύκολα στον εγκέφαλό σου. Η ένταση και ο ρυθμός μετά τα μισά του τραγουδιού κορυφώνονται δημιουργόντας σκόπιμα ένα συναίσθημα άγχους στον ακροατή.


Το 'On Τhe Luna', ένα από τα πιο pop-indie του δίσκου, με tempo που σε κρατάει σε εγρήγορση ενώ το το έβδομο τραγούδι του άλμπουμ, 'Cafe d'Athens', είναι ένα αρκετά απλό κομμάτι της ηλεκτρονικής ποπ με τίτλο ίσως πιο ελκυστικό από ότι το περιεχόμενό του. Με το μικρής διάρκειας, instrumental 'Surf Pt.1', οι Foals επιθυμούν να ρίξουν τους τόνους και να εξαλείψουν τις γενικότερες αναταράξεις που υπήρχαν μέχρι τώρα, για να ακολουθήσει το 'Sunday', ένα πολύ γαλήνιο και soft κομμάτι – προσωπικά για εμένα από τα πιο όμορφα του άλμπουμ. Το κομμάτι θυμίζει υπερβολικά Morrissey και περιγράφει πιστά την καθημερινότητα, μέσα από τα μάτια της Κυριακής, για την οποία έχει το ερώτημα του πόση ζωή μπορεί να χωρέσει μέσα της. “Cities burn, we got youth to spend – And time to waste in love – And life to live again – We don’t give a damn – ‘Cause we got all our friends right here – ‘Cause time away from me – Is what I need to clear my sight and clear my head.”, στίχοι που νομίζω πως τονίζουν την ανάγκη που έχει ο κόσμος τις Κυριακές, για να έρθει πιο κοντά στη ζωή, να νιώσει το σφυγμό της και να χαρεί τις ομορφιές της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον βέβαια, έχει και αυτή της αλλαγής της πορείας του κομματιού που συμβαίνει μετά το 3ο λεπτό και γίνεται πιο groovy, έως ότου ξαναπάρει την αρχική του μορφή μέχρι το τέλος. Κάπως έτσι το άλμπουμ μπαίνει σιγά σιγά στην τελική ευθεία για το finale του δίσκου, κάτι που συμβαίνει με το 'I'm Done with the World (& It's Done with Me)' με την αισθητά μελαγχολική μελωδία του πιάνου σε συνδασμό με τα φωνητικά.


Συνολικά το άλμπουμ δείχνει να έχει επιρροές από Franz Ferdinand και Django Django, γεγονός που τους προσδίδει ένα μεγαλύτερο πάτημα στον ήχο του μέλλοντος και της ηλεκτρονικής μουσικής. Πλέον, η μπάντα ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το δεύτερο μέρος του άλμπουμ, το οποίο αναμένεται στις 20 Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα και επομένως η αποτίμιση του έργου τους.


Βαθμολογία: 7/10