#review: Ed Sheeran - Divide


Ερωτικός, αισθαντικός με τρυφερή φωνή. Μέσα από τρυφερά νέα κομμάτια του ο συμπαθής ginger head μας ταξιδεύει στο δικό του μουσικό ταξίδι. Ο αγαπημένος Άγγλος του κοινού είναι πίσω με ένα ακόμη δίσκο που ήρθε για να μας ανανεώσει. Με την κλασική του μουσική υπογραφή συνεχίζει να χαρίζει σε όλους μας τραγούδια ευχάριστα που θα μας ακολουθούν σε αρκετές μας στιγμές. Αρκετά από αυτά πολύ ''φεστιβαλικά'' θα λέγαμε με όμορφο ρυθμό και μελωδίες που θυμίζουν σίγουρα το δικό του μουσικό ύφος αλλά και κάποια που δείχνουν μία ακόμη πλευρά του μουσικού ταλέντου του νέου αυτού καλλιτέχνη.


Γράφει η Μάγδα Σαββινίδου


Έπειτα από την επιτυχία του στα δύο προηγούμενα του studio άλμπουμ, με επιτυχίες όπως 'I See Fire', 'Sing', κομμάτια που έχουμε όλοι χιλιοακούσει και χιλιοτραγουδήσει ή χορέψει είναι λίγες από τις επιτυχίες του, τρία χρόνια μετά την τελευταία του δισκογραφική δουλειά επιστρέφει με ένα ακόμη που θα αρέσει πολύ καθώς περιέχει αγαπησιάρικες μελωδίες, τρυφερούς στίχους αλλά και πιο uplifting κομμάτια με ρυθμικά beats.


Σίγουρα ο εικοσιεξάχρονος τραγουδιστής από το Yorkshire της Μεγάλης Βρετανίας φέτος έχει δημιουργήσει κομμάτια hit που παίζουν ξανά και ξανά στους περισσότερους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Για όσους έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τον Ed Sheeran θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν το μουσικό του ύφος μέσα από αυτό το δίσκο καθώς έχει την δική του υπογραφή όπως είπαμε και ίσως αγαπήσουν την όμορφη και γλυκιά φωνή του. Για τους ήδη φαν του αυτός είναι ένας ακόμη σίγουρα λατρεμένος δίσκος που θα προσθέσουν στη συλλογή τους.


Αρχικά,να πούμε πως ο δίσκος αυτός κατατάσσεται στα πιο ποπ μονοπάτια με αρκετά country στοιχεία. Σε κομμάτια του δίσκου υπάρχουν ήχοι ακόμη και από γκάιντες. Χαρακτηριστικό στοιχείο και στο δίσκο αλλά και γενικά στη δισκογραφία του είναι η μελωδική κιθάρα του. Έτσι, συνεχίζει να ακολουθεί το ίδιο μουσικό μονοπάτι του γνωρίζοντας την επιτυχία που έχει ήδη προκληθεί τα προηγούμενα χρόνια.


Πατώντας play ξεκινάμε με το 'Eraser', ένα πολύ ρυθμικό κομμάτι με ποπ στοιχεία αλλά και ραπ ρυθμό ταυτόχρονα που δίνει έναν δυναμισμό στο όλο στυλ του δίσκου. Αρκετά ''ραδιοφωνικό'' κομμάτι με πολύ ''catchy'' ρυθμό και ενθαρρυντικούς στίχους. Ένα κομμάτι που ξεφεύγει λίγο από το όλο μουσικό μοτίβο του δίσκου αλλά και το σύνηθες στυλ του Sheeran. Δίνει μία νότα διαφορετικότητας θα λέγαμε πατώντας σε safe μονοπάτια.


Συνεχίζοντας, και αφήνοντας το δίσκο να παίζει μπαίνει το 'Dive'. Ένα κομμάτι ξεκάθαρα ''δικό του'' από όλες τις πλευρές. Ερωτικό ύφος, με αισθαντική μελωδία και τρυφερούς στίχους. Ένα κομμάτι με ρυθμό μπλουζ που σε ξεκουράζει και σε ταξιδεύει ταυτόχρονα μέσα από τις τόσο μελωδικές νότες του κάνοντάς σε να θες να το χορέψεις με το αγαπημένο σου πρόσωπο.


Ακριβώς μετά έχουμε το πολυακουσμένο 'Shape Of You' που με τον εύηχο ρυθμό του κολλάει στο μυαλό και κατάφερε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα hit της χρονιάς και σίγουρα θα γίνει και το μεγαλύτερο hit του καλοκαιριού καθώς έχει έναν χαρούμενο και καλοκαιρινό μελωδικό ρυθμό. Ένα άκρως χορευτικό κομμάτι με πολύ catchy ρυθμό που σίγουρα θα σε κάνει να θες να το χορέψεις και το μόνο σίγουρο είναι ότι σου φτιάχνει τη διάθεση.


Συνεχίζοντας την ακρόαση αυτού του όμορφου ποπ άλμπουμ πέφτουμε πάνω στο 'How Would You Feel (Paean)' ένα κομμάτι με μελωδίες και νότες πιάνου, ένα από τα πιο χαλαρωτικά κομμάτια του δίσκου που μας αποφορτίζουν από τον έντονο ρυθμό κάποιων πιο χορευτικών τραγουδιών του δίσκου. Ερωτικοί στίχοι στολίζουν την όμορφη αυτή μελωδία της κιθάρας και του πιάνου και δένουν απόλυτα δημιουργώντας αυτό το τρυφερό μελωδικό μουσικό αποτέλεσμα.


Κλείνοντας να πούμε πως ο Ed Sheeran από την αρχή της πορείας του φαίνεται να ξεχωρίζει με το ταλέντο του καθώς έχει βρει προφανώς το μυστικό των επιτυχιών κάνοντας το κοινό παγκοσμίως να τον αγαπά και να τον ακολουθεί στην ενδιαφέρουσα μουσική του πορεία. Το παραπάνω άλμπουμ λοιπόν συνεχίζει να αποτελεί κράμα όλων αυτών των υφών και μουσικών μοτίβων που χρησιμοποιεί ο Sheeran στη μουσική του και δίνει μία νότα ανανέωσης κρατώντας όμως το προσωπικό και απόλυτα χαρακτηριστικό του ύφος. Ένα άλμπουμ που ίσως να μην είναι για όλα τα γούστα αλλά αξίζει να το ακούσεις καθώς αυτό που θα σου αφήσει σίγουρα δεν θα είναι κάτι αρνητικό αλλά γλυκό, τρυφερό και μελωδικό. Μια δοκιμή θα σας πείσει.


Βαθμολογία: 7/10