#review: Echo & Τhe Bunnymen - The Stars, The Oceans & The Moon


Διαβάζοντας τα νέα για το καινούργιο άλμπουμ των Echo & The Bunnymen το μέλλον φάνταζε δυσοίωνο μιας και η κυκλοφορία του, κανονικά προγραμματισμένη για τον Μάιο, άργησε να με διαψεύσει πέντε μήνες. The Stars, The Oceans & The Moon ο τίτλος, λοιπόν, και οιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, καταστάσεις και συνειρμούς από παλαιότερους δίσκους και χιτάκια - καθαρή σύμπτωσις.


Γράφει η Βικτώρια Χαραλάμπους


Και όλα αυτά, φυσικά, παρέμειναν υπόνοιες. Γιατί πατώντας το play, όσο προκατειλημμένος κι αν είσαι για την απογοήτευση που θα φέρουν πρώην αγαπημένα κομμάτια και νυν "μεχ" υπερπαραγωγές που προσπαθούν να ξεπεράσουν τα πρώτα, μετά από μία βαθειά ανάσα και την επακόλουθη συνειδητοποίηση ότι δεν πρόκειται για μία απλή νέα κυκλοφορία του '18, μπορείς να συνεχίσεις να αγαπάς και να θαυμάζεις τα ώριμα, πια, τέκνα του πειραματισμού.


Κάτι ανάμεσα σε έναν κυνισμό που μόλις πέρασε εφηβεία και σε μία ανανεωμένη pop ευαισθησία, ο Ian McCulloch και ο Will Sergeant αποσυναρμολογούν τους Echo & The Bunnymen στα εξ ων συνετέθησαν. Ένα compilation με δεκατρία παλιά τραγούδια και μόνο δύο νέες προσθήκες ίσως δεν αξίζει τον τίτλο της "Ρηξικέλευθης Κυκλοφορίας 2018", αλλά πέρα από μία ευχάριστη ακρόαση μπορεί να ιδωθεί και ως μία άριστη ευκαιρία ανασκόπησης της δισκογραφίας και των επιρροών μίας μπάντας με σαράντα χρόνια πορείας και δεκατρείς κυκλοφορίες.


Η διασκευή του 'Bring on the Dancing Horses', μία από τις πιο γνωστές επιτυχίες τους, είναι σίγουρα ένας άδικος synth πρόλογος όσων έπονται. Σε ελαφρώς καλύτερη μοίρα βρίσκεται το επίσης επιτυχημένο 'Lips Like Sugar' και το μέτριο remake αυτού. Αντίθετα, το φρέσκο 'The Somnambulist' με το φοβερό μπάσο και intro/outro, θα μπορούσε με ευκολία να συγκαταλέγεται στα κλασικά των Echo & The Bunnymen. Στα τραγούδια που ευνοήθηκαν από το πείραγμα, τώρα, πρώτο και πιο εντυπωσιακό το διασκευασμένο 'Nothing Lasts Forever' με την dream pop ατμόσφαιρικότητα και τα φωνητικά του McCulloch.


Εξίσου επιτυχημένες απόπειρες το πιο ηλεκτρονικό, πλέον, 'The Cutter', καθώς και το 'Rescue' και το 'Sevens Seas' - αμφότερα πολύ έξυπνα και αξιόλογα παραλλαγμένα. To remake του 'Ocean Rain' μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με την πρωτότυπη εκδοχή του και αναδεικνύει την άψογη φωνή του McCulloch. Το album κλείνει με τη διασκευή του ίσως πιο γνωστού τραγουδιού της μπάντας. Ο λόγος για το πιο ατμοφαιρικό-gothic-και piano, πλέον, 'The Killing Moon'.


Το μεγαλύτερο παράδοξο με το οποίο μας φέρνει αντιμέτωπους η κυκλοφορία αυτή είναι οι δύο νέες προσθήκες που παραχώνονται ανάμεσα στις διασκευές τραγουδιών από προηγούμενα albums και διαφορετικές φάσεις της καριέρας τους. Ενώ, σαν ολότητα, το The Stars, The Oceans & The Moon, είναι ένα εγχείρημα απογύμνωσης των παλιότερων συνθέσεων από τα πιο τραχιά στοιχεία του ήχου τους και ανάδειξης μιας άλλης πτυχής της μουσικής των Echo & The Bunnymen, τα εξ ολοκλήρου καινούργια τραγούδια - 'The Somnambulist' και 'How Far?' - βρίσκονται εκεί σαν μια νοσταλγική υπενθύμιση του ύφους του 'Crocodiles'. Το πιο ενδεικτικό σε Echo & The Bunnymen που έχει να δείξει συνολικά ο δίσκος είναι τα εφτά λεπτά από τη μία ώρα που διαρκεί τελικά.


Ωστόσο, στα εξήντα , πλέον, συμβιβάζονται με τον πιο παραγωγικό τρόπο, με τ' ότι το pick της καριέρας τους, τους έχει προσπεράσει προ πολλού. Κόντρα στην πεπατημένη, αναγνωρίζουν ότι το να κυκλοφορήσουν τώρα το album με τα χιτάκια που θα τους θυμούνται, ούτε μπορούν - ούτε και πέφτουν στη λούπα να το επιχειρήσουν. Το The Stars, The Oceans & The Moon απέχει χιλιόμετρα από το να γίνει ένα κακέκτυπο του 'Ocean Rain' ή του 'Heaven Up Here'. Παραμένει, ωστόσο, μία φρέσκια ματιά πάνω στην ίδια τους τη δουλειά - αντίθετα, με αυτό που θα μπορούσε να περιμένει κανείς δεδομένης της ηλικίας τους.


Το ότι στον συγκεκριμένο χώρο πολλοί είναι αυτοί που διατηρούν το πάθος και τη διάθεση για τη μουσική τους, είναι μία παραδοχή από μόνη της. Η περιέργεια που καταφέρνουν να διαφυλάξουν και η εξελικτική τάση των Echo & Τhe Bunnymen, όμως, μετά από τόσα χρόνια , είναι και οι λόγοι που κάνουν το δίσκο τόσο απολαυστικό και εμάς να ευχόμαστε να γεράσουμε έτσι όμορφα κι εμείς.


Βαθμολογία: 7/10