#review: Coldplay - Kaleidoscope EP


Οι λατρεμένοι μας Coldplay επιστρέφουν με το επόμενο studio album τους, για την ακρίβεια το όγδοο στη δισκογραφία τους που έχει ξεκινήσει με επιτυχία από το 2000 με το παλιό αλλά πάντα χρυσό Parachutes. Το συγκρότημα όπως φαίνεται από το νέο αυτό δίσκο στέφει τη μουσική του πορεία πίσω στις παλιές μέρες των Coldplay όπως θα έλεγαν και οι πιστοί τους fan. Μετά από απαίτηση πολλών φαν και μετά από πολλούς πειραματισμούς με νέους ήχους και διάφορα είδη μουσικής οι Coldplay επιστρέφουν πίσω στη βάση τους με έναν ανανεωμένο τρόπο.


Γράφει η Μάγδα Σαββινίδου


Με λίγα λόγια ο Chris Martin και η παρέα του συνεχίζει τους μουσικούς πειραματισμούς σε πιο ασφαλή μονοπάτια. Το Kaleidoscope κυκλοφορεί και περιέχει γνώριμες μουσικές του συγκροτήματος αλλά και κάποιες συνεργασίες που θα συζητηθούν όπως αυτή με τον Big Sean. Ο δίσκος όπως προαναφέρθηκε αποτελείται από πέντε νέα κομμάτια εμπλουτισμένα με παλιές μουσικές υφές και ήχους που θυμίζουν το παλιό μουσικό προφίλ των Coldplay.


Ξεκινώντας από το πρώτο τραγούδι μπαίνουμε στο νέο κόσμο που δημιούργησε για εμάς η αγαπημένη αυτή παρέα. Όπως σε κάθε άλμπουμ τους οι Coldplay φαίνεται να δημιουργούν μία μουσική συνθήκη με νέα μουσικά μοτίβα και στυλ κάθε φορά. Στο συγκεκριμένο άλμπουμ το 'All I Can Think About Is You' είναι αυτό που μας εντάσσει στο νέο αυτό κλίμα. Κομμάτι που κατευθείαν μας θυμίζει παλιές εποχές Coldplay. Τρυφεροί ήχοι κιθάρας και ρομαντικές μπασογραμμές που μαζί με το κλασικό πιάνο στα κομμάτια τους φτιάχνουν το κλασικά επιτυχημένο μείγμα μουσικής που δελεάζει το κοινό. Σίγουρα οι ήχοι αυτοί είχαν λείψει σε όλους καθώς πολλοί ήταν αυτοί που θεώρησαν πως οι Coldplay απομακρύνθηκαν από το μουσικό τους ύφος μετά από κάποια άλμπουμ όπως το πολύχρωμο Mylo Xyloto και το ατμοσφαιρικό Ghost Stories. Το πρώτο λοιπόν κομμάτι είναι αυτό που μας δίνει το έναυσμα στον καινούργιο κόσμο των Coldplay με πολλές παλιές επιρροές.


Συνεχίζοντας με το 'Miracles (Someone Special)' και τη συνεργασία του συγκροτήματος με τον γνωστό ράπερ Big Sean έχουμε ένα κομμάτι που διαφέρει αρκετά από ό,τι γενικά έχει κάνει το συγκρότημα. Μία πιο ποπ προσπάθεια με ηλεκτρονικά drums και ένα εύηχο beat που μένει εύκολα στο μυαλό. Η συνεργασία αυτή λοιπόν είναι κάτι καινούργιο που στοχεύει να εντάξει το freestyle στοιχείο με τον Big Sean και να αποτελέσει δέλεαρ και στο πιο ραπ κοινό. Παρόλα αυτά το τραγούδι αυτό είναι μία καλή προσπάθεια και το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό απλά δεν έχει έντονη την παρουσία και την ταυτότητα των Coldplay όπως άλλα κομμάτια του δίσκου όπως το παραπάνω για παράδειγμα.


Το 'ALIENS' είναι το τρίτο σε σειρά κομμάτι του δίσκου και εμπεριέχει όλα τα στοιχεία που αναφέραμε στην εισαγωγή για το άλμπουμ αυτό! Οι παλιοί Coldplay έχουν επιστρέψει ανανεωμένοι με πιο φρέσκο ήχο και με νέες μουσικές ιδέες τοποθετημένες με άριστο τρόπο. Το αποτέλεσμα να είναι ένα ρυθμικό κομμάτι όπως αυτό. Ένα ακόμη κομμάτι που συνεχίζει να έχει την υπογραφή των τεσσάρων με κάποια στοιχεία ηλεκτρονικής μουσικής που δίνουν τον αέρα ανανέωσης στο τραγούδι αλλά και στο δίσκο συνολικά.


Παρακάτω έχουμε ένα κομμάτι που είναι η συνεργασία των Coldplay με το δίδυμο των Αμερικάνων παραγωγών και DJ, The Chainsmokers. To 'Something Just Like This' είναι το απόλυτο ρυθμικό κομμάτι με πολύ συνηθισμένο beat που σίγουρα θα κολλήσει στο μυαλό μας καθώς έχει τα όμορφα φωνητικά του Chris Martin και το πιο ποπ ύφος των Chainsmokers. Σίγουρα θα αρέσει σε ένα ευρύτερο κοινό καθώς η συνεργασία αυτή αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια για εξερεύνηση νέων ήχων, ειδών από τους Coldplay οι οποίοι φαίνεται να μην θέλουν να σταματήσουν τους πειραματισμούς. Το γεγονός αυτό αποτελεί όπως έχουμε πει για κάποιους ένα αρνητικό στοιχείο στην πορεία του συγκροτήματος αλλά από την άλλη πλευρά το αποτέλεσμα είναι ένα καλό, ρυθμικά άρτιο κομμάτι με απλά πιο ποπ ύφος. Έτσι και αλλιώς οι Coldplay μέσα από την πορεία τους δισκογραφικά έχουν αποδείξει πως έχουν σαφώς μία χαρακτηριστική υπογραφή αλλά τολμούν να δοκιμάζουν συνεχώς νέα πράγματα. Και το μόνο σίγουρο είναι πως τα καταφέρνουν.


Τέλος, στο κλείσιμο αυτού του ευχάριστου δίσκου έχουμε ένα πολύ μελωδικό κομμάτι με ρομαντικούς ήχους πιάνου που μέσω των χρωματικών εναλλαγών του ήχου δημιουργείται ένα όμορφο και ρομαντικό κομμάτι που δένει το δίσκο αυτό. Σίγουρα ένα κομμάτι που ταιριάζει στο συγκρότημα καθώς κάτι που είναι επίσης πολύ χαρακτηριστικό στη μουσική τους είναι η μελωδική κιθάρα τα απαλά drums και το πιάνο που συνοδεύει πολλά από τα τραγούδια τους. Με το τέλος και αυτού του κομματιού η αίσθηση που μας δίνει το άλμπουμ είναι μία ηρεμία και μία διάθεση για την παραγωγή ακόμη πιο πολλών κομματιών από το συγκρότημα.


Κλείνοντας θα πρέπει να πούμε πως ο δίσκος αυτός αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια των Coldplay για ανανέωση μέσω από γνώριμα όμως μονοπάτια. Συγκεκριμένα, οι συνεργασίες με πιο pop και rap ονόματα είναι μία ακόμη απόδειξη του παραπάνω. Όπως και σε προηγούμενα άλμπουμ οι συνεργασίες φάνηκε να αρέσουν στο κοινό οι Coldplay συνεχίζουν τη συνταγή της επιτυχίας πάντα με τη δική τους υπογραφή στο όλο μουσικό αποτέλεσμα. Ας ευχηθούμε λοιπόν πως αυτός ο δίσκος δεν θα είναι και ο τελευταίος τους όπως ισχυρίζεται σχεδόν για όλα τα άλμπουμ τους ο αγαπητός frontman Chris Martin.


Βαθμολογία: 8/10