• Δημήτρης Φαληρέας

#review: Breath After Coma - Woke Up in Babel


Ένα από τα μεγάλα αθεράπευτα κλισέ των μουσικογραφιάδων θέλει το σημείο τομής για την (δισκογραφική) πορεία ενός συγκροτήματος να είναι στον τρίτο δίσκο. Βέβαια για να μπούμε σε αυτή την κουβέντα, πρέπει να σιγουρέψουμε τον δεύτερο. Καθόλου σπάνια -ειδικά στην Ελλάδα- τα παραδείγματα sophomore κυκλοφοριών που εν τέλει δεν γεννούν την ανάγκη σε κοινό και ιδίους για τον -αναίτια- σημαδιακό τρίτο δίσκο. Δύο χρόνια λοιπόν μετά το ντεμπούτο τους, Leaders, οι Αθηναίοι Breath After Coma κυκλοφορούν το Woke Up In Babel κι εμείς τους ακούμε να θέλουν να μπουν σε αυτή την συζήτηση, με βήματα ξεκάθαρα και σίγουρα.


Γράφει ο Δημήτρης Φαληρέας


Συζητώντας επί του δίσκου τις τελευταίες μέρες, η λέξη που άκουσα και μου έμεινε ήταν “επαγγελματικό.”. Με τελεία πριν τα εισαγωγικά γιατί εκεί μπορεί να τελειώσει το review. Κυκλοφορία σε δισκογραφική, μεγαλύτερη προσοχή στην παραγωγή, εντυπωσιακή επένδυση στο βίντεο κλιπ του 'Make Amends' και ωριμότητα που εκ των υστέρων γίνεται κατανοητό πως έλειπε από το Leaders, όπως και ο σχεδιασμός ενός πιο συγκροτημένου αποτελέσματος που η βάση του συνοψίζεται στο “ξεκαθάρισμα των επιρροών”.


Το βασικότερο που ξεκαθαρίζεται στο Woke Up In Babel και κατ’ εμέ αποτελούσε το μεγαλύτερο στοίχημα, είναι το “τι μουσική παίζουν οι Breath After Coma”. Οι παρανοήσεις για το που γειτνιάζει ο σκληρός τους ήχος φεύγουν, το alternative μένει, είτε υπό το πρίσμα μιας Pearl Jam-ικής grunge στα πιο σκληρά ριφάκια που κρατούν την ένταση στα ίδια επίπεδα, είτε φλερτάροντας διακριτικά κατά σημεία με τους Pixies και την πιο ιδιαίτερη πλευρά της indie. Η ενέργεια δεν αιωρείται ωμά και αόριστα, αλλά μοιάζει να τιθασεύεται και να διοχετεύεται πιο στοχευμένα, είτε σε ολόκληρα κομμάτια ('For Better Or Worse'), είτε λειτουργώντας εκτονωτικά εντός τους ('Fireball'). Κάπως έτσι, διαφοροποιούνται πλέον διακριτά μέσα στο κύμα stoner-εμπνευσμένου ήχου που την τελευταία δεκαετία έχει κατακλύσει την Ελλάδα και γίνονται ένα καθαρόαιμα hard alt συγκρότημα που μπορεί να αγγίξει τόσο εκείνον που ακούει Red Fang και Clutch, όσο κι αυτόν που ακούει Royal Blood και Japandroids.


Φτάνουμε λοιπόν σε μία σύνθεση που δεν κάνει εκπτώσεις στον σκληρό ήχο, αλλά ξέρει πώς να τον χρησιμοποιεί και να του δίνει νόημα. Δεν φοβάται να μαλακώσει όπου πρέπει και αυτό καταλήγει σε μία εξαιρετική τριάδα κομματιών ('We Are Falling Backwards' - 'Levitated' - 'Fireball') που τους δίνει το εισιτήριο πέρα από το “καλοί είναι για Έλληνες” και τους στέλνει να παίξουν με τα μεγάλα παιδιά της αγγλόφωνης μουσικής.


Πέρα από τις τεχνικότητες ή το αν κάποιος θα προτιμήσει το δυναμικό 'Toledo' αντί του πιο μελωδικού 'Levitated', που σε δεύτερη ανάλυση, ίσως να μην έχουν τόση σημασία, πιστεύω πως αυτό που έχει είναι η δημιουργία ενός ξεχωριστού ήχου. Θυμίζει αρκετά ώστε να ταυτιστούν τα ακούσματα από την μία, δίνει κάτι καινούριο από την άλλη - όπως πρέπει να κάνει ένας ολοκληρωμένος δίσκος. Όλα αυτά δένουν σε μία καλή παραγωγή και μία δουλειά προσεγμένη από την αρχή μέχρι το τέλος, η οποία δείχνει σε μία σταθερή εξέλιξη και (ξανά) στην έννοια του επαγγελματισμού.


Αν κάτι ξεφεύγει από αυτή την κατεύθυνση είναι το εξώφυλλο. Ωραίο και ψαρωτικό μεν, το περσινό των Editors, με την γραμματοσειρά - σήμα κατατεθέν της Siouxsie Sioux δε. Κι αν αυτό το homage στο σύμπλεγμα του Λαοκόοντα μπορεί να λειτουργήσει σε σημασιολογικό επίπεδο, είναι μόνο εφόσον εκλαμβάνεται σε χαλαρότερες συνδέσεις μέσα από τους στίχους και την φορτισμένη αισθητική του 'We Are Falling Backwards'.


Το “ξύπνημα στην Βαβυλώνα” μπορεί να σημαίνει πολλά. Τόσο η ιδέα της αρχετυπικής χαώδους μεγαλούπολης, όσο και ο Βιβλικός μύθος του Πύργου της Βαβέλ και της μνημειώδους ασυνεννοησίας του, ευνοούν τους παραλληλισμούς με την mid-20’s κρίση ταυτότητας που σκιαγραφείται αρκετά μέσα στον δίσκο, αλλά και -αν θέλουμε να παίξουμε λίγο πιο αφαιρετικά- με τις ίδιες τις μακρινές μεταξύ τους επιρροές που σαν άλλες γλώσσες, δομούν ένα φιλόδοξο σχέδιο. Βέβαια, σε αντίθεση με τον επίμαχο Πύργο, σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί...


Βαθμολογία: 7,5/10