#review: Black Rebel Motorcycle Club - Wrong Creatures


Είκοσι χρόνια πέρασαν από την εποχή που το αυθεντικό, το ορθόδοξο rock’n’roll είχε βρει τον ηγέτη που θα το αναστήσει από το λήθαργο που βρισκόταν για χρόνια. Ήταν τότε που το εκκωφαντικό B.R.M.C. είχε έρθει να ταράξει τα μουσικά νερά και να δείξει στους γύρω - βλέπε Strokes και Kings Of Leon - τι μπορεί να συμβεί με μία απλή συγχορδία και με μία αγνή νοσταλγία για βρωμιές και γκρουβαρίσματα, χωμένα στα κιτάπια της ιστορίας, τον καιρό των Velvet Underground και των Jesus & The Mary Chain.


Γράφει ο Γιώργος Φακαλής


Έκτοτε, το όλο οικοδόμημα των Black Rebel Motorcycle Club σμιλεύτηκε με πόνο και υπομονή, με απώλειες που στοίχισαν μα με αξίες που στάθηκαν (και στέκονται) ακλόνητες στο πέρασμα του χρόνου. Κάθε άλμπουμ μια προσεκτικά καλιμπραρισμένη επανάσταση χωρίς αποδέκτη αλλά με αιτία. Τη μάχη για να παραμείνει ζωντανή η φλόγα του rock’n’roll, ενάντια σε αυτό το μπαστάρδεμα της ηλεκτρικής κιθάρας με κάθε λογής ηλεκτρονικών εφέ και μπλιμπλικιών. Αξίζει, όμως, όλος αυτός ο κόπος; Έχει νόημα, πλέον, η ύπαρξη των BRMC ή το Wrong Creatures, το όγδοο κατά σειρά άλμπουμ τους, είναι ένα θλιβερό μνημείο που θα αφήσουν για κληρονομιά τους;


Το Wrong Creatures, όπως είναι αναμενόμενο έχοντας κατά νου το background του συγκροτήματος, είναι μία από τα ίδια, ή ακριβέστερα, περισσότερο από το ίδιο που γνωρίζαμε και θέλαμε. Ήδη από το ξεκίνημα και το 'DFF', η επανάσταση του δίσκου έχει το λάβαρό της. Κιθάρες που ουρλιάζουν και στενάζουν με βογκητά, τύμπανα στιβαρά ωσάν σωστά θεμέλια και ο Been με τον Hayes με τη χαρακτηριστική ειρωνική- απαθή τους διάθεση να αφήνουν το στίγμα τους σε κάθε λέξη που βγαίνει από το στόμα τους. Τα αποπνικτικά 'Spook' και 'King Of Bones' προσδίδουν μια νικκεϊβική εσάνς, ένα προαίσθημα φόβου και αμφιβολίας ενός πνεύματος ατίθασου, μπερδεμένου στις ίδιες του τις σκέψεις. Όλη αυτή η υποβόσκουσα αναποφασιστικότητα, ίσως για το συγκεκριμένο άλμπουμ, ίσως και για την μουσική ύπαρξη τους κάποιος θα έλεγε, εδραιώνεται με το 'Echo', μια σύγχρονη εκδοχή του Walk On The Wild Side. Προσωπικά, λυπάμαι που έρχεται η στιγμή να θεωρήσω ένα κομμάτι τους επίπεδο, έως αδιάφορο, και χιλιοακουσμένο, αλλά, πώς να το κάνουμε, αυτή είναι η δική μου αλήθεια.


Ωστόσο, καθώς το Wrong Creatures ξεδιπλώνεται, αυτή η γνώριμη, βρώμικη μα, πάνω από όλα, απολαυστική, φόρμουλα των BRMC χτυπάει διάνα. 'Question Of Faith', λοιπόν, και σιγά σιγά, η απάντηση για την πίστη μας στο συγκρότημα σαν να αρχίζει να ξεδιαλύνεται. Οι (ευχάριστες) εκπλήξεις, όμως, δε σταματούν εδώ. Ψυχεδέλειες, μια δόση shoegaze και μια νοσταλγική επιστροφή στις garage ρίζες η συνταγή για το σκανταλιάρικο 'Little Thing Gone Wild', ενώ το καρικατουρίστικο βαλσάκι, 'Circus Bazooko', θυμίζει το παιχνίδι με τον τρομακτικό κλόουν που περιμένει να ξεπηδήσει μέσα από το κουτάκι στο οποίο κρύβεται.


Σε γενικές γραμμές, το άλμπουμ μπορεί να μην περιέχει τις μεγάλες, καινούριες ιδέες, αποτελείται, όμως, από πολλές και καλές μικρές, προσδίδοντας τη δική τους ταυτότητα στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του συγκροτήματος. Για τους ήδη μυημένους, το Wrong Creatures ακούγεται ευχάριστα, μιας και περιέχει όλο το πακέτο της, μέχρι τώρα, επιτυχίας τους. Η ατμοσφαιρικότητα, τα μυστικιστικά φωνητικά, οι παραμορφώσεις στις κιθάρες δίνουν για ακόμη μια φορά ραντεβού σε έναν δίσκο των BRMC. Παρ' όλα αυτά, το βασικό μου ερώτημα έγκειται στο κατά πόσο σχετικό μπορεί να είναι σήμερα ένα συγκρότημα σαν αυτό, που διαπρέπει όταν κινείται στα γνωστά μονοπάτια και, συγχρόνως, αποτυγχάνει στους (όποιους) πειραματισμούς επιχειρεί.


Κλείνοντας, λοιπόν, θεωρώ πως οι Black Rebel Motorcycle Club είναι μια μπάντα “once too young, but now too old”, παραφράζοντας τους Jethro Tull. Κάποτε, αυτό που κήρυτταν, ό,τι κι αν ήταν αυτό, ίσως άξιζε να ακουστεί. Πλέον, έχω την πεποίθηση ότι δεν έχουν τίποτα να πουν, αλλά συνεχίζουν να το λένε. Και, δυστυχώς, φοβάμαι ότι σε μερικά χρόνια από τώρα, όταν θα αναφερόμαστε στην πιο υποτιμημένη μπάντα της εποχής μας, αυτής που έσπαγε κόκαλα με το B.R.M.C. και το Howl, θα τη θυμόμαστε ως την μπάντα που αδίκησε τον εαυτό της όσο καμία άλλη.


Βαθμολογία: 5.5/10