• Νίκος Παπανικολάου

#review: Billie Eilish - When We All Fall Asleep, Where Do We Go?


Ακόμη και πριν κυκλοφορήσει το άλμπουμ, το hype που είχε δημιουργηθεί γύρω από το όνομα της Billie Eilish, ήταν πρωτοφανές. Ήδη, από το πρώτο της EP, το Don’t Smile At Me του 2017, οι προσδοκίες που υπήρχαν για εκείνη ήταν μεγάλες. Αυτό που έμενε να απαντηθεί ήταν αν τελικά, οι πλάτες ενός έφηβου κοριτσιού θα μπορούσαν να σηκώσουν τους προβληματισμούς των millennials τυλιγμένους σε ποπ ήχους.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Ακούγοντας το άλμπουμ, έμεινα προβληματισμένος, δε θα το κρύψω. Κυρίως γιατί κατέληξα να μην καταλαβαίνω πολλούς από τους στίχους της Billie Eilish. Ωστόσο, νομίζω πως αυτό οφείλεται πως το μυαλό ενός ανθρώπου που γεννήθηκε το 1987 προσπαθεί να κατανοήσει το μυαλό ενός κοριτσιού που γεννήθηκε το 2002. Ωστόσο, αν κάποιος προσπαθεί να κατανοήσει το μυαλό αυτού του κοριτσιού – και επομένως τους στίχους – πρέπει να γνωρίζει μερικά πράγματα γι’ αυτή, με κυριότερο χαρακτηριστικό πως έχει το σύνδρομο Τουρέτ, κάτι που σαφώς επηρεάζει την αισθητική ολόκληρου του άλμπουμ, σε μία προσπάθεια να αγκαλιάσει και να διοχετεύσει στη μουσική της και στα κομμάτια της το σύνδρομο αυτό. Παράλληλα ανήκει σε μία γενιά που γεννήθηκε και μεγάλωσε έχοντας γύρω της αρνητικά γεγονότα: Από τη 9/11 και την οικονομική κρίση μέχρι την άνοδο της ακροδεξιάς, την εκλογή Trump και το Brexit. Είναι μία γενιά που μεγάλωσε χωρίς να είναι ανέμελη και, ενδεχομένως, αυτό να προκάλεσε αυτή την απάθεια.


Η Billie Eilish αποτελεί το icon των εφήβων του σήμερα. Και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τους. Η Billie Eilish δε θα μιλήσει για σχέσεις και σπασμένες καρδιές. Θα μιλήσει για πειραματισμούς και πολλαπλές σεξουαλικές εμπειρίες. Παράλληλα είναι ένα άλμπουμ κομμένο και ραμμένο στη λογική του DIY, σήμα κατατεθέν των μουσικών της νεότερης γενιάς, που δείχνουν μία απέχθεια προς τα μεγάλα συμβόλαια και τις δισκογραφικές – κολοσσούς και αντιμετωπίζουν με ναρκισσισμό την όποια φήμη έχουν δημιουργήσει, ως μία προσπάθεια να γίνουν σταρ μέσω της ταμπέλας του αντιστάρ.


Πάραυτα, δε μπορείς να μην αναγνωρίσεις πως αυτό το κορίτσι έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά του. Μπορεί να μην έχει την κομψότητα και την ωριμότητα της Lorde, με την οποία αρκετοί τη συγκρίνουν, ωστόσο είναι ένα κορίτσι που κατάφερε να πιάσει τον παλμό μίας ολόκληρης γενιάς και να τραγουδήσει για όλα αυτά που την απασχολούν. Ακόμη κι αν ένα από αυτά είναι τα επεισόδια του The Office ή το πόσο υπερεκτιμημένες είναι οι σαββατιάτικες έξοδοι. Παράλληλα, είναι ένα απόλυτα ειλικρινές άλμπουμ. Δεν προσπαθεί να είναι κάτι άλλο απ’ αυτό που είναι. Ή τουλάχιστον από αυτό που παρουσιάζει πως είναι. Είναι ένα άλμπουμ σκοτεινό και κωμικό ταυτόχρονα, ηλεκτρονικό και ποπ, ένα άλμπουμ που δείχνει να μη σηκώνει καμία ταμπέλα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Billie Eilish αλλά και τη γενιά στην οποία ανήκει. Φυσικά, εύσημα ανήκουν και στον αδερφό της, Finneas O' Connell, ο οποίος εκτός του ότι έγραψε κομμάτια για το άλμπουμ, ανέλαβε και την παραγωγή ολόκληρου του άλμπουμ. Ακόμη μία απόδειξη πως το ταλέντο δε χρειάζεται μεγάλες δισκογραφικές και παραγωγούς με περγαμηνές για να φανεί.


Μιλώντας όμως για ένα κορίτσι που γράφει μουσική μόλις τα τελευταία πέντε χρόνια, αυτό που έχει καταφέρει είναι αξιοθαύμαστο, ακόμη. Είτε σου αρέσει είτε όχι, πρέπει να αναγνωρίσεις πως αυτό που κάνει είναι πρωτότυπο. Κι αυτό είναι κάτι φοβερά δύσκολο σε μία εποχή που ο καθένας μπορεί με ευκολία να κυκλοφορήσει μουσική. Παράλληλα δημιούργησε ένα φανατικό κοινό που βρίσκει απαντήσεις στα κομμάτια της, ακόμη κι αν οι παλιότερες γενιές δε μπορούν να καταλάβουν τα ερωτήματα.


Το μόνο βέβαιο, ακούγοντας το άλμπουμ, είναι πως είναι ένα από τα ντεμπούτα που θα συζητιούνται για καιρό, με την ελπίδα η Billie να μεγαλώνει και μαζί της να μεγαλώνει και η μουσική της, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη Lorde. Η ποπ περνάει στα χέρια των εφήβων και βάσει αποτελέσματος αυτό είναι ευλογία. Η ποπ χρειάζεται φρεσκάδα, χρειάζεται διαφορετικότητα και χρειάζεται ταυτότητα. Και κρίνοντας από το When We All Fall Asleep, Where Do We Go? το μέλλον της ποπ φαντάζει αισιόδοξο.


Βαθμολογία: 8/10