#review: Ben Howard - Noonday Dream


Ο τρίτος κατά σειρά ολοκληρωμένος του δίσκος, κυκλοφόρησε συγκεκριμένα την 1η Ιουνίου και δεν άργησε καθόλου να λάβει τα πρώτα θετικά σχόλια των κριτών. Απαρτίζεται από δέκα κομμάτια στην απλή του έκδοση, ενώ στην έκδοση βινυλίου περιέχονται δύο ακόμη tracks. Βρίσκεται στα top 100 παγκόσμια άλμπουμ, με σημαντικότερες, την τέταρτη θέση στα βρετανικά άλμπουμ, αλλά και την πέμπτη θέση στα άλμπουμ της Σκωτίας και των folk άλμπουμ της Αμερικής, σύμφωνα με τα charts του 2018.


Γράφει ο Νικόλας Αραχωβίτης


Το Noonday Dream είναι διάδοχος του I Forget Where We Were (2014) που κατέκτησε πρώτες θέσεις στα charts της Αγγλίας, αλλά και των γύρω χωρών και ο οποίος είχε κυκλοφορήσει τρία χρόνια μετά από το ντεμπούτο άλμπουμ του Ben Howard, Every Kingdom (2011).


Με την πρώτη εντύπωση που σχηματίζεται από το Noonday Dream, θαρρείς πως ακούς κάτι σε Death Cab For Cutie, καθώς διακρίνεις εύκολα ομοιότητες στις φωνές, μεταξύ του τραγουδιστή τους, Ben Gibbard και του Ben Howard, όπως επίσης και σε αυτόν τον ανάλαφρο τόνο της χροιάς τους, που διαπερνά γλυκά τα αφτιά σου. Δίνοντας όμως μεγαλύτερη προσοχή στο δίσκο, αρχίζεις και ανακαλύπτεις διαφορετικές πτυχές του, μουσικά μονοπάτια, χρώματα και εικόνες. Από το ξεκίνημα του μόλις, με το 'Nica Libres At Dusk' αν αφεθείς εντελώς στις αισθήσεις σου, το κομμάτι σου χαρίζει ένα μοναδικό ταξίδι ψυχής και το μυαλό σου μεταφέρεται σε σκέψεις, ενώ είσαι χαμένος μέσα στο χώρο και το χρόνο, αναπηδώντας από ανάμνηση σε ανάμνηση, χωρίς συγκεκριμένη ροή, κι όλα αυτά μέσα σε μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου. Αυτή είναι εξάλλου και η μαγεία της μουσικής, την οποία καταφέρνει να σου γνωρίσει και ο Ben στην προκειμένη περίπτωση, μέσα από τις μουσικές του συνθέσεις και εναλλαγές των μελωδιών, που αγγίζουν κάτι βαθύτερο μέσα σου. Μέρη γνώριμα, τοπία της φαντασίας σου, ηλιόλουστα πρωινά, συννεφιασμένα μεσημέρια, ακόμα και ήσυχα βράδια, με μόνη συντροφιά τον ουρανό και τον ήχο της θάλασσας, όλα να αναπηδούν στο νου σου καθώς έχεις πατήσει το play. Ο δίσκος κυλά ευχάριστα. Τόσο ευχάριστα, που φτάνεις σιγά σιγά προς το 'A Boat To An Island On The Wall' ─το μεγαλύτερο σε διάρκεια κομμάτι που θα βρεις μέσα, αλλά και το πιο ανατρεπτικό πιστεύω, με το μελαγχολικό, δειλό, ακουστικό ξεκίνημά του, με μια φωνή και μια κιθάρα και στην πορεία με τον ατίθασο σκοπό του και την κυριαρχία της ηλεκτρικής του κιθάρας, η οποία σου δημιουργεί την εντύπωση πως συνεχίζει τους στίχους─ χωρίς να μπορείς να καταλάβεις με μεγάλη ευκολία, πότε γίνεται η μετάβαση από το ένα track στο άλλο.


Κάθε τραγούδι του είναι μια παραμυθένια περιπέτεια, που παρότι το μονοπάτι της, είναι ήδη χαραγμένο από τον ίδιο το δημιουργό, εσύ διαλέγεις τον προορισμό. Στην τελική όμως γνωρίζεις πολύ καλά, πως αυτό που θα έχει τη μεγαλύτερη σημασία, θα είναι η μουσική διαδρομή που θα ακολουθήσεις και αυτά που θα σου «ξυπνήσει» μέσα σου. Ένας δίσκος λίγο διαφορετικός από το συνηθισμένο, συναισθηματικά φορτισμένος και καθόλου παρωχημένος, που σου ανοίγει μια άλλη, ιδιαίτερη, πλευρά του εαυτού σου, την οποία μπορεί να μην είχες μάθει έως τώρα ποτέ, συνδέοντας όμορφα το παρελθόν με το παρόν.


Ο βραβευμένος, το 2013 από τα BRIT Awards, ως το καλύτερο καλύτερο breakthrough act και ο καλύτερος solo male artist, ξεχωρίζει επίσης για τον τρόπο με τον οποίο παίζει κιθάρα. Είναι αριστερόχειρας και χρησιμοποιεί κατά κόρον εναλλακτικά κουρδίσματα, ενώ τα συμπληρώνει πολύ όμορφα με το capo, προκειμένου να πετύχει αρμονίες, αλλά και μπάσα που δεν είναι διαθέσιμα. Το παίξιμό του ονομάζεται “pick and go” και ο τρόπος με τον οποίο τοποθετεί ο ίδιος την κιθάρα του στο πάνω μέρος τον γονάτων του, δείχνει πως έχει επιρροές από τον σύγχρονο επίσης κιθαρίστα και τραγουδοποιό, John Smith.


Ολοκληρώνοντας με τον δίσκο, μπορείς να είσαι βέβαιος πως μέσα σε αυτόν, θα βρεις τους ήχους που θα σου ταιριάξουν και θα σε γαληνέψουν και πως δε θα θεωρήσεις, σε καμία περίπτωση, χάσιμο χρόνου η ακρόασή του μία και δύο φορές. Είναι μια δουλειά που τη συνιστώ ανεπιφύλακτα.


Καλή ακρόαση και καλά ταξίδια στον παραμυθένιο κόσμο του Ben Howard!


Βαθμολογία: 7,5/10