• Νίκος Παπανικολάου

#review: Μινέρβα - Konserva

Ενημερώθηκε: Ιαν 1


Λέγεται πως στα λάιβ τους, κορίτσια πετάνε τα εσώρουχα τους στη σκηνή. Αστικός μύθος ή αλήθεια, είναι γεγομός πως οι Μινέρβα είναι μία από τις πιο παράδοξες μπάντες εκεί έξω και έχουν διαλέξει το κατάλληλο είδος μουσικής για να εκφράσουν αυτό το παράδοξο. Το πρώτο τους άλμπουμ τους, με τίτλο Konserva, προσπαθεί να χωρέσει μέσα του αυτή ακριβώς την τρέλα και την ατμόσφαιρα του live. Όσο δύσκολο και απαιτητικό κι αν ακούγεται αυτό.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Η αλήθεια είναι πως έχουμε πολλές αγγλόφωνες μπάντες στη χώρα. Και ακόμη περισσότερες ελληνόφωνες. Οι Μινέρβα, λοιπόν, θέλοντας να κάνουν κάτι παράτολμο κάθισαν κάπου στη μέση. Από αγγλικό στίχο, πηδάνε σε ελληνικό και ανάποδα. Παράτολμο ή παράδοξο; Μάλλον και τα δύο. Ωστόσο με κάποιον περίεργο τρόπο – ενώ αυτό το εγχείρημα θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικό – τα καταφέρνουν αξιοπρεπώς. Γιατί λοιπόν Konserva; Υποθέτω πως η Αθήνα και η καθημερινότητα της, μοιάζουν με κονσέρβα. Και με κάτι παράδοξο και παράτολμο. Ακριβώς όπως το να ζεις στην πόλη αυτή.


Μουσικά, πατάνε από τη surf στην punk – όχι παλιομοδίτικα ωστόσο – και κάνουν θόρυβο. Κυριολεκτικά. Προφανώς πατάνε πάνω στη νοσταλγία των ήχων, ωστόσο θέλοντας να βάλουν τη δική τους πινελιά σε αυτούς. Πιασάρικα riffs, το άλμπουμ έχει δέκα κομμάτια και εξαρχής – με το κομμάτι ‘Eye On You’ – θέλουν να μας κάνουν να χορέψουμε. Το άλμπουμ έχει αρκετές καλές στιγμές – περισσότερα από τα μισά κομμάτια του άλμπουμ – οι οποίες περνάνε αυτό που η μπάντα έχει στα λάιβ της. Από το ‘Poppers’ στο ‘Mercules’ κι από το ‘Δράμα’ στο ‘Turn Me On’, το Konserva ακούγεται εύκολα. Κι αυτό δεν είναι κάτι εύκολο. Ιδίως όταν μιλάμε για ντεμπούτο.


Οι Μινέρβα ζουν στην Αθήνα – με ο,τι συνεπάγεται αυτό – και το διηγούνται στίχο-στίχο. Είναι παιδιά που βλέπουν και αφουγκράζονται ο,τι συμβαίνει γύρω τους. Από την πολυχρωμία των γειτονιών, στη μελαγχολία των γεγονότων, ένα άλμπουμ που συνθέτει το μωσαϊκό της πρωτεύουσας μέσα από τα μάτια μίας μπάντας, μίας παρέας, της νέας γενιάς. Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει κι από τον Άλεξ Μπόλπαση στην παραγωγή (στην οποία συμμετείχαν και οι Μινέρβα) αλλά και στο τελικό mastering που έγινε από τον Nick Townsend. Το Konserva είναι ένα άλμπουμ που αξίζει να το ακούσεις, αν δε το έχεις κάνει ήδη.


Βαθμολογία: 7/10