Postmodern Jukebox: Από ένα υπόγειο, στα πέρατα του κόσμου


Η δεκαετία που κλείνει σε λίγες μέρες είναι εκείνη, κατά την οποία το Youtube έλαβε τα ηνία της «ευθύνης» να μας μαθαίνει νέες μουσικές, από το ραδιόφωνο, τα μουσικά περιοδικά και όλα εκείνα τα Μέσα. Η αμεσότητα που προσφέρει το Youtube, ως πλατφόρμα, έδωσε την ευκαιρία σε καλλιτέχνες ανεξάρτητους, χωρίς διασυνδέσεις και δισκογραφικές συμφωνίες, να δείξουν το έργο τους και με τη σειρά του, το ίδιο το κοινό να αποφασίσει αν αξίζουν την αποδοχή ή όχι. Κάποιοι μουσικοί έλαμψαν μέσα από αυτήν την κατάσταση. Από το σαλόνι τους ή το υπόγειό τους, κατέληξαν σε μεγάλα venues και σε παγκόσμιες περιοδείες.Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και οι Postmodern Jukebox, που ξεκίνησαν από μια ιδέα του Scott Bradlee, σε ένα υπόγειο στην Astoria και πλέον μιλάμε για ένα από τα πιο διάσημα μουσικά acts στον πλανήτη.


Γράφει ο Διαμαντής Λουδάρος


Οι Postmodern Jukebox πρωτοσυστάθηκαν το 2011 από τον πιανίστα Scott Bradlee, ο οποίος είχε μια πολύ έξυπνη και πολύ διασκεδαστική για μουσικούς, αλλά και ακροατές, ιδέα: Να κάνει swing, jazz και γενικότερα διασκευές με vintage αισθητική γνωστών, κυρίως pop, κομματιών. Η επαγγελματική ζωή ενός μέσου jazz μουσικού δεν είναι εύκολη και ο Scott Bradlee, στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας δεν αποτελούσε εξαιρεση. Το 2009 λοιπόν, το video του 'A Medley Of '80s Songs Done Ragtime Style' έπιασε κάποια αξιόλογα views και έτσι έγινε η αρχή. Το πρώτο τους viral video ήρθε το 2012. Ήταν ένα cover της Robyn Adele Anderson σε μια version του 'Thrift Shop' των Macklemore & Ryan Lewis. Το κομμάτι συμπεριλήφθηκε στο πρώτο τους EP, Introducing Postmodern Jukebox (2013), το οποίο έφτασε στο νούμερο οχτώ του Billboard Jazz Album Chart. Από τότε, δισκογραφούν ασταμάτητα, μετρώντας, έως και σήμερα 22 κυκλοφορίες.


Το 2016 ήταν ένα έτος-ορόσημο για το project. Στην αρχή εκείνης της χρονιάς κυκλοφόρησαν μια διασκευή του 'Heroes' του David Βowie για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά Του Καρκίνου, με σκοπό τα κέρδη από αυτό το release να δοθούν στο Cancer Research Institute της Νέας Υόρκης. Αυτό το cover αργότερα εκείνη τη χρονιά έμελλε να είναι η απόδειξη της εισχώρησής των Post Modern Jukebox στη «βιομηχανία», καθώς «έντυσε» τη διαφημιστική καμπάνια-συνεργασία If You Drive, Never Drink μεταξύ Formula 1 και Heineken. Εκείνη την περίοδο το Adweek συμπεριέλαβε τον Bradlee στη λίστα 20 Content Creators Who Are Setting the Bar for Creativity in 2016.


Μέσα στο 2016, οι Post Modern Jukebox άρχισαν και να περιοδεύουν, έχοντας καταφέρει να παίξουν σε έξι Ηπείρους, δίπλα σε κορυφαίους μουσικούς, όπως ο Sting, οι Toto και πολλούς άλλους. Στα αξιοσημείωτα είναι ότι στο δυναμικό της μπάντας, κατά τη διάρκεια των tours, έχουν ενταχθεί 70 διαφορετικοί performers!


Όσο για τα στατιστικά του Youtube ήταν ενθαρυντικά απ’την αρχή, ξεπερνώντας το ένα εκατομμύριο views μόλις την πρώτη εβδομάδα και τα τέσσερα εκατομμύρια τον πρώτο χρόνο. Το «φράγμα» του ενός δισεκατομμυρίου προβολών «έσπασε» το Μάιο του 2018. Στο κανάλι τους υπάρχει μια αυστηρή τυπικότητα, με videos να ανεβαίνουν μια φορά την εβδομάδα, ενώ τα νούμερα πλέον «ζαλίζουν», με τους συνδρομητές να φτάνουν, την στιγμή που γράφεται το κείμενο, τους 4,32 εκατομμύρια, ενώ τα views ξεπερνούν τα 1,3 δισεκατομμύρια.


Τις δημιουργίες των Postmodern Jukebox, ως μουσικές, αλλά και ως Youtube content, τις χαρακτηρίζει μια εκλεπτισμένη αισθητική, η οποία φαίνεται να είναι και προαπαιτούμενη από τους ίδιους τους δημιουργούς. Αυτό που επίσης είναι καταφανέστατο είναι, ότι σκοπός τους είναι και το να περάσουν καλά και μαζί μ’αυτούς το κοινό τους, είτε από το σπίτι τους, είτε ως live ακροατήριο. Δεν είναι δύσκολο, covers γνωστών κομματιών, να «βγουν» άσχημα, σε σημείο «προσβλητικό» για τους original συνθέτες. Oι Post Modern Jukebox, μέσω της μουσικολογικής τους αρτιότητας και της προσοχής που δίνουν στις παραγωγές, δείχνουν και τον απαραίτητο σεβασμό στο υλικό και γι’αυτό πλέον χαίρουν καθολικής αποδοχής.


Την Κυριακή λοιπόν, στις 8 Δεκεμβρίου, οι Postmodern Jukebox, φέρνουν στο Fuzz Live Μusic Club, όχι μόνο τις μουσικάρες τους, αλλά και κέφια για χορό και ένα show που δεν θα έχουμε ξαναδεί. Ένα παγκόσμιο φαινόμενο, σε περίοδο πλήρης ακμής, έρχεται στην Αθήνα και αυτό κάνει το live τους μια μοναδική ευκαιρία για να ζήσουμε μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία.