• Νίκος Παπανικολάου

O Sid Vicious ακόμη παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια


Ήταν 2 Φεβρουαρίου του 1979 όταν ο Sid Vicious βρέθηκε νεκρός στη Νέα Υόρκη. Μόλις τέσσερις μήνες νωρίτερα, η σύντροφος του Nancy Spungen, είχε βρεθεί νεκρή στο Chelsea Hotel. Ο μπασίστας των Sex Pistols είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία της. Ωστόσο, 41 χρόνια μετά από το γεγονός , ουδείς ξέρει πραγματικά τι συνέβη.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Πριν περάσει 55 ημέρες στη φυλακή του Riker’s Island, όταν ερωτήθηκε αν ο ίδιος δολοφόνησε τη Nancy Spungen, ο Vicious απάντησε πως «το έκανα, γιατί είμαι ένα βρώμικο σκυλί». Αργότερα θα ανακαλέσει αυτή του την ομολογία, λέγοντας πως την ώρα που η Spungen δολοφονήθηκε, εκείνος κοιμόταν. Μία τεράστια ποσότητα βαρβιτουρικών και αναλγητικών χαπιών που βρέθηκαν στο σπίτι του, θα επιβεβαίωναν την εκδοχή του.

Οι περισσότεροι είδαν τη δολοφονία υπό μία ρομαντική εκδοχή, κάπως Σεξπηρική. Ο πολύς Malcolm McLaren, μάνατζερ της μπάντας, μέχρι και το τέλος της ζωής του θεωρούσε πως ο Vicious ήταν αθώος, καθώς ήταν πεπεισμένος πως η αγάπη του για την Nancy δε θα τον άφηνε ποτέ να της κάνει κακό. Άλλοι θεώρησαν πως η υπερβολική αγάπη έγινε αρρωστημένη ζήλεια. Και η ζήλεια όπλισε το χέρι του. Κάτι που οδήγησε στο θανατηφόρο μαχαίρωμα της. Ωστόσο, ένα ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε το 2001, υπονόησε πως ο πραγματικός ένοχος της δολοφονίας ήταν σωματοφύλακας και βαποράκι, ο οποίος δολοφόνησε την Spungen, όταν αυτή τον κατηγόρησε πως εκείνος έκλεβε από τον Sid Vicious. Πραγματικότητα ή όχι δε θα μάθει κανείς.


Η έρευνα της Αστυνομίας όντως απέδειξε πως κάποιος είχε πάρει λεφτά από το δωμάτιο του Vicious τη νύχτα της δολοφονίας. Είχε μόλις κυκλοφορήσει τη διασκευή του στο ‘My Way’ του Frank Sinatra, με το κεφάλαιο που απέκτησε να πηγαίνει σε ακόμη περισσότερα ναρκωτικά. Μία ταινία που θα κυκλοφορήσει το 1986, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Gary Oldman, θα υπονοήσει πως ο Sid Vicious ήταν όντως ο δολοφόνος της Nancy. Ωστόσο θα αρνηθεί να πάρει θέση με το αν αυτό έγινε εσκεμμένα ή όχι. Πολλοί ήταν αυτοί που θα πουν πως περίμεναν αυτό το τραγικό τέλος για το ζευγάρι. Άλλωστε η ζωή που έκαναν ήταν μια ζωή που το κακό ήταν θέμα χρόνου να συμβεί. Το ήξεραν όλοι, πιθανότατα το ήξεραν και αυτοί.

Ο John Lydon, σε συνέντευξη του το 2014 θα πει πως ο Sid Vicious δε θα μπορούσε ποτέ να ξεφύγει από τη μοίρα του, καθώς και η μητέρα του ήταν χρήστης ηρωίνης. Η πίεση που δεχόταν μέσα στη μπάντα, δε θα άφηνε τον Vicious να διαλέξει διαφορετικό δρόμο. Άλλωστε, η ίδια η μητέρα του Vicious ήταν αυτή που τον προμήθευσε με τη μοιραία δόση και ήταν αυτή που τον βρήκε νεκρό, έχοντας στο πλάι του μία σύριγγα και ένα κουταλάκι.

Ως ένας προβληματικός χαρακτήρας, ο Sid Vicious ταίριαξε απόλυτα στους Sex Pistols και στην τότε ανήσυχη νεολαία της Μεγάλης Βρετανίας. Όλοι ήθελαν να γίνουν σαν κι αυτόν, χωρίς όμως να ζήσουν σαν αυτόν. Το σώμα του ήταν γεμάτο από εγκαύματα από τσιγάρα ενώ υπάρχουν πολλές ιστορίες που τον θέλουν να κακοποιεί γυναίκες, να κάνει εμετό πάνω σε groupies αλλά και να σκοτώνει γάτες.


Η Nancy ωστόσο θα αποτελούσε, όντως, το άλλο του μισό όπως πολλοί πιστεύουν. Μία αυτοκαταστροφική χρήστης, η οποία αποτελούσε κακή επιρροή για όλους. Πιστεύεται πως έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα και πως στην παιδική της ηλικία είχε βίαιη συμπεριφορά ενώ πολλές φορές επιχείρησε να τραυματίσει τα αδέρφια της με ψαλίδι. Η ιστορία των δύο όμως εκτός από ρομαντική για κάποιους, αποτέλεσε και παράδειγμα προς αποφυγή για πολλούς περισσότερους. Μία κοινή ζωή που οδήγησε στο θάνατο. Σα μια τέλεια καταιγίδα.


Το κύμα που ακολούθησε και που οι Sex Pistols ήθελαν να πρεσβεύσουν, ήταν ένα κύμα που πάλευε για έναν πιο χαρούμενο και καλύτερο κόσμο. Κάτι το οποίο τόσο ο Sid Vicious όσο και η Nancy, δε μπόρεσαν ποτέ να φανταστούν, βυθισμένοι στο δικό τους σκοτάδι. Ένα σκοτάδι που έμελλε να τους καταπιεί για πάντα.