• Νίκος Παπανικολάου

O captain, O life


Κάποτε είχε πει πως όταν πεθαίνει ένας άνθρωπος, τείνουμε να τον μυθοποιούμε όσοι μείναμε πίσω.


Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου


Στη περίπτωση του όμως, μιλάμε για έναν μύθο. Στα μάτια μου έστω, στα παιδικά μου μεσημέρια του Σαββάτου, στο τότε αθώο μου μυαλό. Ο Robin Williams έφυγε λοιπόν. Και θαρρείς πως είναι ακόμα ένα αστείο του. Πως ξαφνικά θα εμφανιστεί κάπου, θα μας πει πως μας την έφερε και μετά θα ξεκαρδιστεί από τα γέλια.

Αλλά η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή. Σήμερα μάθαμε πως ο Peter Pan δεν είναι αθάνατος, πως το τζίνι του Αλαντίν χάθηκε ελεύθερο, για πάντα, στα αστέρια, πως υπάρχει και Goodnight Vietnam, πως ο κύκλος των χαμένων ποιητών έκλεισε, πως ο E.T καβάλησε το ποδήλατο για το φεγγάρι. Κατάθλιψη διαβάζω. Και τι σημασία έχει λοιπόν; Ποιοι είμαστε εμείς να κρίνουμε τους δαίμονες και τις αδυναμίες του κάθε ανθρώπου; Πέρα από τα λεφτά, τη διασημότητα, τις επιτυχίες, όταν κλείσουν οι πόρτες και σβήσουν τα φώτα, όλοι παραμένουμε άνθρωποι. Έτσι γεννιόμαστε, έτσι πεθαίνουμε.

Αλλά εδώ δε θέλω να γράψω για αυτά. Δεν έχει και νόημα άλλωστε. Δε θα τον φέρουν πίσω, ούτε είμαι ειδικός επί του θέματος. Απλά θέλω να πω ένα αντίο σε έναν παιδικό μου ήρωα που ακόμα και τώρα κάνει παρέα στο παιδί που κρύβω μέσα μου. Σε έναν άνθρωπο που χάρισε γέλιο σε εκατομμύρια ανθρώπους σε στιγμές που το χρειάζονταν. Έπαιξε ρόλους δύσκολους, κωμικά τραγικούς. Και ήταν τόσο καλός, τόσο ζεστός, τόσο αληθινός, δεν ήταν ηθοποιία, ήταν ανθρωπιά.

Ο καθένας τον κρατάει μέσα του για κάτι διαφορετικό. Εγώ κρατάω το, γεμάτο ζωή, γέλιο του και αυτά τα αθώα του μάτια. Είναι όλα όσα χρειάζομαι από εκείνον. Πολλές φορές, σε δύσκολες στιγμές μου, σκεφτόμουν τον τρόπο που γέλαγε, σα να κορόιδευε το θάνατο κατάμουτρα. Την ασχήμια της ζωής. Και τα κατάφερνε. Έκανε τον κόσμο λίγο καλύτερο. 

Να κρατήσουμε ζωντανή, λοιπόν, αυτή τη μικρή σπίθα τρέλας που έχουμε. Να δώσουμε δύναμη σε λέξεις και ιδέες και ο κόσμος θα αλλάξει. Με γέλιο είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα, να κάνεις πλάκα στα σοβαρά, να κοροϊδεύεις τα προβλήματα σου. Ένα αστείο είναι όλα, ακόμα και ο θάνατος.